Πηγή λίμνη Viroit

Κείμενο, φωτογραφίες: Κρητικάκος Παναγιώτης

Βίντεο: Χαλιάσος Δημήτρης

To Σάββατο, 6/4/2013, επισκεφθήκαμε το όμορο κράτος της Αλβανίας και συγκεκριμένα τη λίμνη Viroit στην περιοχή του Αργυροκάστρου, 90χμ από τη πόλη των Ιωαννίνων και μόλις 30χμ από το τελωνειακό σταθμό της Κακαβιάς. Η συγκεκριμένη λίμνη και πηγή προσέγγισε το ενδιαφέρον μας μιας και δεν υπάρχει κάποια καταδυτική αναφορά, από όσο γνωρίζουμε από τη σύντομη έρευνα που κάναμε. Υπάρχουν αναφορές για την αποστολή Ιταλών σπηλαιοδυτών στην ευρύτερη περιοχή χωρίς όμως σαφής αναφορά στην πηγή της λίμνης.


Διαβάστε περισσότερα..
Αλπικές λίμνες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας

Κείμενο-Φωτό: Παναγιώτης Κρητικάκος

Το τοπίο και η μορφολογία της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας χαρακτηρίζεται έντονα από τους ορεινούς όγκους, τις απότομες ορθοπλαγιές, τα αλπικά οροπέδια και φυσικά τις αλπικές λίμνες. Οι λίμνες αυτές διατηρούν σχεδόν σταθερή τη στάθμη του νερού σε όλες τις εποχές του χρόνου και αυτό αποδίδεται είτε στην ύπαρξη αρτεσιανών φαινομένων, είτε υπόγειων πηγών, είτε στο λιώσιμο των χιονιών, που σε μερικά σημεία διατηρείται μέχρι τα μέσα καλοκαιριού. Κάποιες από τις λίμνες αποτελούν κατάλοιπα της εποχής των παγετώνων, νερά που κρατήθηκαν σε καρστικά βυθίσματα.


Διαβάστε περισσότερα..
Η γεωμορφολογική εξέλιξη των ελληνικών ακτών και η οικονομική τους αξία

Στέργιος Δημ. Ζαρκογιάννης
Επιστήμονας της θάλασσας ειδικευμένος σε θέματα παράκτιας μηχανικής και παλαιοωκεανογραφίας

Φωτογραφίες: Κώστας Λαδάς

Λόγω του δαντελωτού σχήματος των ακτών της και των πολυάριθμων νήσων της η Ελλάδα, με μήκος πάνω από 16.000 χλμ, διαθέτει την 4η μακρύτερη ακτογραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μετά τη Φιλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο) ή αλλιώς κατέχοντας το 1/3 των ακτών της Μεσογείου, έχει την πιο εκτεταμένη ακτογραμμή από όλες τις χώρες της Μεσογείου. Η ελληνική παράκτια ζώνη εκτός από πολλά ευαίσθητα και κάτω από νομοθετική προστασία οικοσυστήματα, όπως θα φανεί παρακάτω, είναι επίσης τεράστιας οικονομική σημασίας για τους κατοίκους της χώρας, αφού τα 2/3 του παγκόσμιου τουρισμού καταλήγουν στην Ευρώπη, ενώ η Μεσόγειος είναι σήμερα ο πρώτος παγκοσμίως τουριστικός προορισμός.


Διαβάστε περισσότερα..
Ναυάγιο Ενίνα

Δημοσίευση Εικόναςκείμενο-φωτό-βίντεο: Παναγιώτης Κρητικάκος

Μεταξύ Πρέβεζα και Πάργας, στη περιοχή της Λούτσας, περίπου ένα μίλι από την ακτή βρίσκεται το ναυάγιο του αλβανικού φορτηγού πλοίου Ενίνα (κατασκευασμένο στη Κίνα το 1958).

 


Διαβάστε περισσότερα..
Λίμνη Ζηρού

κείμενο: Παναγιώτης Κρητικάκος

φωτό: Παναγιώτης Κρητικάκος-Νίκος Γκίκας

Η λίμνη Ζηρού αποτελεί ένα φυσικό στολίδι κοντά στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης, στο ύψος της Παντάνασσας, δύο χιλιόμετρα δυτικά της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Φιλιππιάδας και σε υψόμετρο μόλις 56 μέτρα.


Διαβάστε περισσότερα..
Λίμνη Ζαραβίνα
Κείμενο: Παναγιώτης Κρητικάκος
Φωτογραφίες: Νίκος Γκίκας-Παναγιώτης Κρητικάκος

Η λίμνη Ζαραβίνα βρίσκεται στο δήμο Πωγωνίου, στον νομό Ιωαννίνων, στο 45ο χιλιόμετρο του οδικού δικτύου Ιωαννίνων με τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, σε υψόμετρο 457 μέτρων.


Διαβάστε περισσότερα..
Σπόγγοι

Κείμενο: Πυρομάλλης Νικόλαος, Αλεβίζος Ευάγγελος, Καραμπαστέλλας Δημήτριος.

Φωτό & Βίντεο: Κώστας Λαδάς, Φοίβος Ιακωβίδης,Γιώργος Αλεξόπουλος.

Όλα τα ζώα, ακόμα και οι άνθρωποι, σε αυτόν το πλανήτη μοιράζονται ένα κοινό πρόγονο. Μία ομάδα οργανισμών από την οποία προήλθαν όλες οι υπόλοιπες και το αρχαιότερο φύλο ζώων γνωστό στον άνθρωπο. Αυτό το φύλο ζώων είναι τα Ποροφόρα (Porifera) γνωστά στους περισσότερους ως σφουγγάρια η σπόγγοι.


Διαβάστε περισσότερα..
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] next
Items 1 - 7 of 123 displayed.

Πίσω στην Κεντρική σελίδα