Λίμνη Ζαραβίνα

Κείμενο: Παναγιώτης Κρητικάκος
Φωτογραφίες: Νίκος Γκίκας-Παναγιώτης Κρητικάκος

Η λίμνη Ζαραβίνα βρίσκεται στο δήμο Πωγωνίου, στον νομό Ιωαννίνων, στο 45ο χιλιόμετρο του οδικού δικτύου Ιωαννίνων με τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, σε υψόμετρο 457 μέτρων.

Η λίμνη βρισκόταν μέχρι πρόσφατα κάτω από ένα ιδιαίτερο ιδιόκτητο καθεστώς, πράγμα που καθιστούσε δύσκολη την οποιαδήποτε δραστηριότητα επί αυτής. Εδώ και έναν χρόνο, με απόφαση του Πολιτικού Εφετείου Ιωαννίνων, η λίμνη είναι δημόσια και μπορεί να την απολαύσει και να την “εκμεταλλευτεί” οποιοσδήποτε πολίτης δείχνοντας βέβαια τον αντίστοιχο σεβασμό που απαιτεί ένα τέτοιο οικοσύστημα. Τα νερά της λίμνης θεωρούνται πολύ καλής ποιότητας μιας και τροφοδοτούνται συνεχώς με φυσικό τρόπο [1]. Το μέγιστο βάθος της λίμνης θεωρείται στα 31.5 μέτρα έπειτα από μέτρηση που έγινε με sonar (Νικολάου & Σαχπάζης, 1999).

Στις 28 Οκτωβρίου 2011, οι Αργύρης Αργυριάδης, Νίκος Γκίκας και Παναγιώτης Κρητικάκος καταδύθηκαν μέχρι τα 17 μέτρα με ελάχιστη θερμοκρασία τους 12 βαθμούς. Η κατάδυση διακόπηκε στο συγκεκριμένο βάθος λόγω της ύπαρξης μεγάλης ποσότητας υδρόθειου, το οποίο έγινε αντιληπτό από την όσφρηση καθώς επίσης και λόγω της περιορισμένης ορατότητας κάτω από τα 10-12 μέτρα. Από το βάθος αυτό η ορατότητα μειώνεται στο ελάχιστο και γίνεται έως και μηδενική. Ολόκληρος ο όγκος νερού είναι εμπλουτισμένος με μεγάλες ποσότητες υδρόθειου το οποίο γίνεται ιδιαίτερα δυσάρεστο και αντιληπτό μέσω της όσφρησης, με τη χαρακτηριστική μυρωδιά που το διακατέχει.

Ο συνηθέστερος λόγος ύπαρξης υδρόθειου είναι αυτός της νεκρής οργανικής ύλης, κάτι το οποίο ίσως να μην ισχύει στην περίπτωση της Ζαραβίνας μιας και συναντήθηκε σε σειρά καταδύσεων, ανά διαφορετικές εποχές, από διαφορετικές πλευρές της λίμνης και σε τέτοια μορφολογία πυθμένα η οποία λόγω της απότομης κλίσης δεν επιτρέπει τη συσσώρευση οργανικής ύλης που να έχει ως αποτέλεσμα τη βακτηριακή αποικοδόμηση αυτής.

Πρέπει να επισημάνουμε πως η ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου είναι γνωστή για τα κοιτάσματα τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε πετρέλαιο, όπου το υδρόθειο ευδοκιμεί (κυρίως στο φυσικό αέριο). Η έντονη παρουσία υδρόθειου στα νερά της λίμνης έρχεται σε αντίθεση με την έρευνα [1], η οποία δηλώνει τα καλής ποιότητας νερά, μιας και το υδρόθειο είναι ιδιαίτερα τοξικό. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως, η παραγωγή υδρόθειου μπορεί να οφείλεται και στην υδρόλυση θειούχων ορυκτών, κάτι για το οποίο δεν έχουμε στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε όσον αφορά την περιοχή της Ζαραβίνας όπου κυριαρχεί ο ασβεστόλιθος. Ο πυθμένας της λίμνης είναι λασπώδης με μεγάλη κλίση, δίνοντας την αίσθηση πως πρόκειται για ένα χωνί στην ουσία, βάθους 31 μέτρων όπως έχει αναφερθεί μετά από έρευνες με sonar [1].

Η λίμνη Ζαραβίνα ανήκει στην ομάδα των καρστικών λιμνών η οποία ξεκινά από τις νότιες Άλπεις, διασχίζει τις ανατολικές ακτές της Αδριατικής και διαμέσου της Ηπείρου και της δυτικής Ελλάδας καταλήγει στην Πελοπόννησο (Bogli, 1978). Οι λίμνες αυτές είναι αποτέλεσμα τεκτονικών κινήσεων, αλλά και εξωγενών συνθηκών όπως είναι οι διαλυτικές διεργασίες του νερού, η δράση των πλημμυρών και η ιζηματοποίηση (διάβρωση και αποσάθρωση) (Λεοντάρης 1967, Ψαριανός 1992). Στη λίμνη θεωρείται πως συναντώνται 11 είδη ψαριών γλυκού νερού καθώς και βρίδες.

Στις καταδύσεις που πραγματοποιήθηκαν δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε κανένα σημάδι ζωής πέραν των γυρίνων και μικρών ψαριών γλυκού νερού δίπλα στην όχθη της λίμνης καθώς επίσης και την παρουσία υδροχαρών φυτών σε μικρό βάθος (5-6μ). Η λίμνη Ζαραβίνα υπάγεται στο δίκτυο προστασίας NATURA2000 με κωδικό GR2130010.

Λόγω την λειψυδρίας που επικρατεί τους καλοκαιρινούς μήνες στην περιοχή, έχει δημιουργηθεί ένα μικρό φράγμα το οποίο επιτρέπει την άρδευση των γύρω περιοχών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λίμνη εκτός των επιφανειακών νερών δέχεται και υπόγεια νερά [2], κάτι το οποίο δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε κατά τη διάρκεια των καταδύσεων που πραγματοποιήσαμε. Ο ποταμός Νιζερός, ο οποίος στη συνέχεια χύνεται στον Καλαμά (Θύαμις) δέχεται τα πλεονάζοντα νερά της λίμνης.

Προσεγγίζοντας τη λίμνη από ιστορική σκοπιά, ντόπιες μαρτυρίες λένε πως Ιταλικά άρματα είχαν βυθιστεί στη λίμνη το 1940, καθώς απωθήθηκαν τον Νοέμβριο του 1940 από τα ελληνικά άρματα της Μεραρχίας Τεθωρακισμένων Κενταύρων. Κάτοικοι της περιοχής μας ενημέρωσαν πως υπήρξαν σκέψεις για την ανέλκυση των αρμάτων ώστε να χρησιμοποιηθούν τα υλικά τους. Η διαδικασία ανέλκυσης όμως κοστολογήθηκε τόσο ώστε να μην επιτρέψει καν να ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Μέχρι και σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αρμάτων μέσα στη λίμνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί όμως η αναφορά βύθισης 15 Ιταλικών αρμάτων σε κοντινούς βαλτότοπους [3], πράγμα που καθιστά πιθανή την ύπαρξη αρμάτων, ή άλλων οχημάτων και οπλισμού κάτω από την επιφάνεια της Ζαραβίνας. Ντόπιοι ψαράδες ανέφεραν την εύρεση και ανέλκυση ιταλικών ποδηλάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου στα ρηχά της λίμνης.

Η λαϊκή παράδοση έχει την τάση πολλές φορές να μεγαλοποιεί, παραφράζει και να μυθοποιεί γεγονότα, συμβάντα και καταστάσεις. Αυτό βέβαια δεν μας εμποδίζει από το να ευελπιστούμε ότι μελλοντικές ερευνητικές βουτιές στη λίμνη θα μπορούσαν να μας επιφυλάσσουν κάποια ευχάριστη έκπληξη με ιστορικά ευρήματα.

 

Βιβλιογραφία:

[1] Δρ. Θ. Κουσουρής, ΕΚΘΕ, Υπουργείο Ανάπτυξης / Περιβάλλο - Υδρο - Γεω-πραγματο-γνωμοσύνη λίμνης Ζαραβίνας, 10 Σεπτεμβρίου 2001.

[2] Ρηγίδης & Γόντικας, Υπουργείο Γεωργίας, Δ/νση Υδραυλικών Κατασκευών, 1959,1960

[3] Άγγελος Τερζάκης, “Ελληνική Εποποιία” 1940-1941

Δημοσιεύτηκε στις: 11/10/2012


Latest Category Articles
Πηγή λίμνη Viroit......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/05/2013)
Λίμνη Ζηρού......
(Δημοσιεύτηκε στις: 22/10/2012)
Λίμνη Ζαραβίνα......
(Δημοσιεύτηκε στις: 11/10/2012)
Εργαστήριο Technical Diving Experience – Πηγές Λού......
(Δημοσιεύτηκε στις: 11/12/2011)
In memory of J. J. Bolanz......
(Δημοσιεύτηκε στις: 25/11/2011)
Άδηλα ‘Υδατα: Λίμνη Πηγών Λούρου......
(Δημοσιεύτηκε στις: 23/11/2011)
Άδηλα ‘Υδατα: Ήπειρος ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/11/2011)
Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός: Υπόγειος, Υποβρύ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 30/05/2011)
Tόσο κοντά – Tόσο μακριά ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 08/01/2011)
Εισαγωγή στην Τεχνική Κατάδυση......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/01/2011)
Υποβρύχια Σπηλαιολογία: Ανακαλύπτοντας την 7η Ήπει......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/01/2011)
Προηγούμενες Δραστηριότητες