«Τα μυστικά της Μεσογείου» του Πιερ-Υβ Κουστώ

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011, στο ίδρυμα Ευγενίδου πραγματοποιήθηκε η δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα μυστικά της Μεσογείου» του Πιέρ-Υβ Κουστώ και του υδροβιολόγου του National Geopraphic Enric Sala, παρουσία του ίδιου του Πιέρ-Υβ Κουστώ. Το ντοκιμαντέρ συγκρίνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο βυθό της Μεσογείου φανερώνοντας τη ρύπανση, την υποβάθμιση των υδάτων, την απώλεια της βιοποικιλότητας και τη μείωση των αλιευμάτων με λήψεις που έγιναν πριν από δεκαετίες από τον διάσημο θαλάσσιο εξερευνητή Ζακ-Υβ Κουστώ.


Διαβάστε περισσότερα..
Κολύμπησαν προς την ελευθερία

Κολύμπησαν προς την ελευθερία

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και στα νερά της θάλασσας πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 18ο C, ξεκινάει η προσπάθεια επανένταξης των χελωνών στο φυσικό τους περιβάλλον για να μην μείνουν όλο τον χειμώνα στις δεξαμενές περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Έτσι λίγο πριν από το τέλος του Νοέμβρη τρεις θαλάσσιες χελώνες που διασώθηκαν από ευαισθητοποιημένους πολίτες σε διαφορετικά σημεία της χώρας ξαναγύρισαν στο απέραντο γαλάζιο σπίτι τους.


Διαβάστε περισσότερα..
Απειλή για το περιβάλλον τα συνθετικά ρούχα
Μπορεί μία μπλούζα να μολύνει τη θάλασσα, τα ψάρια και εντέλει τους ανθρώπους?Μπορεί, καθώς δεν είναι μόνο τα αμέτρητα θρυμματισμένα πλαστικά που αποτελούν περιβαλλοντικά πρόβλημα αλλά και οι πλαστικές ίνες από τα συνθετικά ρούχα που, μέσω της πλύσης στο πλυντήριο, καταλήγουν στη θάλασσα.Τα ακρυλικά, πολυεστερικά και υπόλοιπα συνθετικά ρούχα, που πλένονται στο πλυντήριο, απελευθερώνουν μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, μικρότερα από το κεφάλι μίας πινέζας. Τα παράγωγα αυτά του πετρελαίου φθάνουν εντέλει στη θάλασσα, μολύνοντας τα ψάρια και τους ανθρώπους, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Διαβάστε περισσότερα..
Επιστροφή στη θάλασσα για τον «Πέτρο» και τον «Αχιλλέα»

Στο φυσικό τους περιβάλλον οι δύο καρέτα καρέτα

Είχαν βρεθεί ο ένας στον Πειραιά και ο άλλος στη Μύκονο και πέρασαν αρκετό διάστημα στο Κέντρο Διάσωσης του Συλλόγου «Αρχέλων».
Αφού δέχθηκαν την απαραίτητη φροντίδα οι δύο καρέτα-καρέτα, ο «Πέτρος» και ο «Αχιλλέας» ήταν πλέον έτοιμες να επιστρέψουν στη θάλασσα, κάτι που έγινε στο τέλος Οκτωβρίου.


Διαβάστε περισσότερα..
Διαγωνισμός Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας "Μεσόγειος: ο Θαλάσσιος Κόσμος μας"

Το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) διοργανώνει Διαγωνισμό Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας για Ενήλικες με θέμα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ και σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ. Οι 25 φωτογραφίες που θα προκριθούν, θα εκτεθούν στο χώρο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», στο επίπεδο Αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.) «Ελευθέριος Βενιζέλος», από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο 2012, προσφέροντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες επισκέπτες να τις απολαύσουν.


Διαβάστε περισσότερα..
Βρέθηκε πλοίο του μογγολικού στόλου του 1281

Καλύφθηκε από άμμο και διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση

Σκαρί από πλοίο που ανήκε στον ιαπωνικό στόλο το 1281 έκανε σήμερα το γύρο του κόσμου και προβλήθηκε από έγκυρες ειδησεογραφικές σελίδες όπως αυτή του CNN.

Πρόκειται για τον εντοπισμό τμήματος 12 μέτρων από τον σκελετό πλοίου, που βρέθηκε ένα μέτρο κάτω από τον βυθό της θάλασσας και 25 μέτρα από την ακτή του Ναγκασάκι.


Διαβάστε περισσότερα..
Οι θαλάσσιες χελώνες εκπέμπουν SOS

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2011, έχουν καταγραφεί 307 εκθαλασσώσεις θαλάσσιων χελωνών μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης αποτελείται από τοπικά λιμεναρχεία, ψαράδες, μέλη και εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, τοπικές ή εθνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και απλούς πολίτες.


Διαβάστε περισσότερα..
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] next
Items 1 - 7 of 62 displayed.

Πίσω στην Κεντρική σελίδα