Η γεωμορφολογική εξέλιξη των ελληνικών ακτών και η οικονομική τους αξία

Στέργιος Δημ. Ζαρκογιάννης
Επιστήμονας της θάλασσας ειδικευμένος σε θέματα παράκτιας μηχανικής και παλαιοωκεανογραφίας

Φωτογραφίες: Κώστας Λαδάς

Λόγω του δαντελωτού σχήματος των ακτών της και των πολυάριθμων νήσων της η Ελλάδα, με μήκος πάνω από 16.000 χλμ, διαθέτει την 4η μακρύτερη ακτογραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μετά τη Φιλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο) ή αλλιώς κατέχοντας το 1/3 των ακτών της Μεσογείου, έχει την πιο εκτεταμένη ακτογραμμή από όλες τις χώρες της Μεσογείου. Η ελληνική παράκτια ζώνη εκτός από πολλά ευαίσθητα και κάτω από νομοθετική προστασία οικοσυστήματα, όπως θα φανεί παρακάτω, είναι επίσης τεράστιας οικονομική σημασίας για τους κατοίκους της χώρας, αφού τα 2/3 του παγκόσμιου τουρισμού καταλήγουν στην Ευρώπη, ενώ η Μεσόγειος είναι σήμερα ο πρώτος παγκοσμίως τουριστικός προορισμός.


Διαβάστε περισσότερα..
Σπόγγοι

Κείμενο: Πυρομάλλης Νικόλαος, Αλεβίζος Ευάγγελος, Καραμπαστέλλας Δημήτριος.

Φωτό & Βίντεο: Κώστας Λαδάς, Φοίβος Ιακωβίδης,Γιώργος Αλεξόπουλος.

Όλα τα ζώα, ακόμα και οι άνθρωποι, σε αυτόν το πλανήτη μοιράζονται ένα κοινό πρόγονο. Μία ομάδα οργανισμών από την οποία προήλθαν όλες οι υπόλοιπες και το αρχαιότερο φύλο ζώων γνωστό στον άνθρωπο. Αυτό το φύλο ζώων είναι τα Ποροφόρα (Porifera) γνωστά στους περισσότερους ως σφουγγάρια η σπόγγοι.


Διαβάστε περισσότερα..
Κατάδυση στις Γοργόνιες

κείμενο-φωτό:  Κώστας Λαδάς

Όλη η εβδομάδα πέρασε αργά και βασανιστικά, με το πρόσωπο κολλημένο στην οθόνη του υπολογιστή, αναζητώντας πληροφορίες σε δεκάδες καρτέλες ανοιγμένες και με μοναδική λέξη στην ιντερνετική μπάρα της έρευνας "Κοράλλια". Σελίδες και πληροφορίες από Ελλάδα ελάχιστες και οι φωτογραφίες από τόπους εξωτικούς σε κοραλλιογενείς υφάλους μόλις λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια, αλλά δυστυχώς πολύ μακριά από την πατρίδα μας για μονοήμερη επίσκεψη.

Διαβάστε περισσότερα..
Έβυθος: Αποκαλύπτοντας τη λίμνη των "μυστηρίων"

κείμενο: Αργύρης Αργυριάδης

«Εβυθός ή του Παπά τ’ αλώνια» είναι μια λίμνη μία ώρα μακριά από τα Λεχαινά, ανατολικά και στη μέση είναι άπατη. Όταν φυσάει βοριάς το νερό της αλμυρίζει, γιατί έχει συγκοινωνία υπογείως με τη θάλασσα.

Α. Καρκαβίτσας


Διαβάστε περισσότερα..
Παρέα με τους Ιππόκαμπους

Κείμενο-Φωτό: Κώστας Λαδάς

Ο ιππόκαμπος είναι ίσως το συναρπαστικότερο και πιο περίεργο ζώο που υπάρχει, ώστε πολλοί άνθρωποι να πιστεύουν ότι είναι ένα μυθικό πλάσμα. Πολλοί παλιότεροι βιολόγοι είχαν τόσο μπερδευτεί με αυτό τον οργανισμό που τον ονόμασαν Ιππόκαμπο (ίππος = άλογο, κάμπος<κάμπη = θαλάσσιο τέρας).

 


Διαβάστε περισσότερα..
Η Νυχτερινή Κατάδυση

Κείμενο: Μιχάλης Βενιός
Φωτογραφία: Κώστας Λαδάς, Μιχάλης Βενιός

Από όλες της μορφές κατάδυσης, αυτή που συναρπάζει τους περισσότερους δύτες είναι η νυχτερινή κατάδυση. Αυτό συμβαίνει γιατί το σκοτεινό περιβάλλον εξάπτει την φαντασία και το άγνωστο ανεβάζει την αδρεναλίνη.


Διαβάστε περισσότερα..
Σκανταλόπετρα

φωτό Kώστας Λαδάς

Η σκανταλόπετρα είναι ένα υπέροχο άθλημα άπνοιας , που προβάλει μια ολόκληρη φιλοσοφία. Όπου και αν έχει φιλοξενηθεί κατάφερε να μεταφέρει το μήνυμα της ανιδιοτέλειας, της ευγενικής άμιλλας, της ισότητας , της πατροπαράδοτης Oλυμπιακής «απλότητας» που εστιάζει στον «γυμνό» αθλητή με μόνα εφόδια αυτά του καθαρού μυαλού, της ισχυρής θέλησης και του υγιούς σώματος.


Διαβάστε περισσότερα..
[1] [2] next
Items 1 - 7 of 8 displayed.

Πίσω στην Κεντρική σελίδα