Οι φάλαινες του... Αιγαίου

Οι πτεροφάλαινες συνήθως εντοπίζονται στο Ιόνιο, αλλά παρατηρούνται έως και στον Σαρωνικό

Το καλοκαίρι κολυμπούν στα ανοικτά των Ιονίων νήσων. Από τον Φεβρουάριο έως και τα τέλη Απριλίου έχουν παρατηρηθεί και πολύ κοντά σε ακτές του Αιγαίου, ακόμη και μέσα στον Σαρωνικό (© Nino Pierantonio/Tethys)

 


Διαβάστε περισσότερα..
Οι αχινοί μας βλέπουν με... ένα μάτι!

http://4.bp.blogspot.com/-7rdYQg2AjD0/Tg19YOHc3aI/AAAAAAAAuOw/9B_XMQpbhq0/s1600/seaurchins_473_355.jpgΟι αχινοί έχουν οδηγηθεί, από την εξέλιξη του είδους τους, να βλέπουν χωρίς εξειδικευμένα όργανα, αλλά μέσα από ολόκληρο το σώμα τους, το οποίο, κατά κάποιο τρόπο, συνιστά ένα τεράστιο μάτι.

Σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, όλος ο ενήλικος αχινός μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα πελώριο μάτι, ενώ η σκιά που ρίχνει ο σκελετός του ζώου πάνω στα φωτοευαίσθητα κύτταρα του σώματός του, μπορεί να του προσδώσει κατευθυντική όραση.


Διαβάστε περισσότερα..
«Πέταξαν» προς την ελευθερία

Δημοσίευση ΕικόναςΑπελευθερώθηκαν δύο τραυματισμένες χελώνες καρέτα-καρέτα

Ο «Νόντας» και ο «Αριστοτέλης» ήταν δύο χελώνες που φιλοξενήθηκαν για πάνω από ένα χρόνο στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Απελευθερώθηκαν με επιτυχία στα ανοιχτά της θάλασσας την 21η Ιουνίου 2011.

Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το ξεκίνημα του εκπαιδευτικού προγράμματος των Αμερικανών μαθητών «People to People» που διεξάγεται κάθε χρόνο από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου.


Διαβάστε περισσότερα..
Οι φώκαινες του Αριστοτέλη κινδυνεύουν

Μαύρη στη ράχη, γρι στα πλευρά και λευκή στην κοιλιά η φώκαινα είχε περιγραφεί για πρώτη φορά από τον Αριστοτέλη.

Τα κητώδη του Αιγαίου απειλούνται καθώς παγιδεύονται στα δίκτυα της μη επιλεκτικής αλιείας Η μείωση των ψαριών του Αιγαίου έχει άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό της φώκαινας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυσπρόσιτο ζώο γι' αυτό και οι επιστημονικές πληροφορίες που υπάρχουν είναι περιορισμένες.

 


Διαβάστε περισσότερα..
Επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη μεσογειακή φώκια

Η συνεργασία Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων για τη διάσωση της μεσογειακής φώκιας, αλλά και του αντίστοιχου θηλαστικού που συναντάται στη Χαβάη, τέθηκε στο επίκεντρο διάλεξης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της αμερικανικής πρωτεύουσας.


Διαβάστε περισσότερα..
Ένα «χταπόδι» στο ναυάγιο του Βρετανικού

Θέλει να καταδυθεί ο συνιδρυτής της Μicrosoft

Στον όρμο του Οτζιά, στο ναυάγιο του Βρετανικού θέλει να βουτήξει με το βαθυσκάφος «Οκτάπους» ο συνιδρυτής της Μicrosoft Πολ Αλεν που θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Αύγουστο.

 


Διαβάστε περισσότερα..
Στερεύει από ψάρια το Ανατ. Αιγαίο
ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ

Στερεύει από ψάρια το Ανατ. Αιγαίο

Μείωση 88% στα πιο εµπορικά είδη αλιείας, όπως η συναγρίδα και τα λυθρίνια, τους πρώτους πέντε µήνες του 2011

 


Διαβάστε περισσότερα..
prev [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] next
Items 29 - 35 of 123 displayed.

Πίσω στην Κεντρική σελίδα