Ανεβάζει «πυρετό» η Μεσόγειος

Αιτία η κλιματική αλλαγή

Ισχυρές περιβαλλοντικές πιέσεις δέχεται η Μεσόγειος Θάλασσα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της υπεραλίευσης. Η Μεσόγειος, ειδικά το δυτικό της τμήμα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα «Τζουράσικ Παρκ» μεδουσών και επικίνδυνων ξενικών ειδών, ενώ τα πολύτιμα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας παρουσιάζουν μείωση κατά το 1/3. Πρόκειται για συμπεράσματα της μεγάλης επιστημονικής έρευνας SESAME, η οποία διήρκεσε τέσσερα χρόνια, με τη συμμετοχή ερευνητικών κέντρων από 21 χώρες. Τον συντονισμό είχε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Στο επίκεντρο των ερευνητών βρέθηκαν η Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα.


Διαβάστε περισσότερα..
Ο Αµβρακικός κινδυνεύει να µετατραπεί σε «νεκρή θάλασσα»

Οξυγόνο µηδέν στο 50% του πυθµένα του, εντόπισαν οι επιστήµονες«Συστηµατικές υποβρύχιες µετρήσειςµας στον Αµβρακικό έδειξανότι ο κόλπος κινδυνεύει να γίνει νεκρή θάλασσα. Κάτω από τα 35 µέτρα βάθος δεν υπάρχει καθόλου οξυγόνο τους καλοκαιρινούς µήνες, ενώ και στα 25 είναι ελάχιστο, µε µεγάλες συγκεντρώσεις µεθανίου. Το βαθυσκάφος µας έφερε στην επιφάνεια εφιαλτικές εικόνες του πυθµένα...».


Διαβάστε περισσότερα..
«Ψαριά» ηλικίας… 2.500 ετών!

Τα δίχτυα  ήταν βαριά, όταν προσπάθησε  να τα σηκώσει ο κυβερνήτης της μηχανότρατας "ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ", που είχε βγει για ψάρεμα στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του λιμένα Θερμών στη Σαμοθράκη και υπέθεσε ότι κάτι «μεγάλο» είχε πιάσει. Ψαριά σαν αυτή, όμως, σίγουρα δεν είχε ξαναδεί!

 


Διαβάστε περισσότερα..
Ναυάγιο "Κλειώ"

κείμενο-Παναγιώτης Τασιαδάμης
Πολλές φορές, έχουμε δει να αναφέρονται στο ναυάγιο της βραχονησίδας Δίψας και να το προσδιορίζουν ως το τραγικό «Χειμάρα», ή ως κάποιο φορτηγό που διαλύθηκε στα βράχια κάπου στην δεκαετία του 1960. Η αλήθεια όμως όχι μόνο είναι διαφορετική, αλλά και αρκετά παλαιότερη.
 


Διαβάστε περισσότερα..
Έβυθος: Αποκαλύπτοντας τη λίμνη των "μυστηρίων"

κείμενο: Αργύρης Αργυριάδης

«Εβυθός ή του Παπά τ’ αλώνια» είναι μια λίμνη μία ώρα μακριά από τα Λεχαινά, ανατολικά και στη μέση είναι άπατη. Όταν φυσάει βοριάς το νερό της αλμυρίζει, γιατί έχει συγκοινωνία υπογείως με τη θάλασσα.

Α. Καρκαβίτσας


Διαβάστε περισσότερα..
Συνδέοντας ένα Suunto Gekko με τον Υπολογιστή μας!

Φωτογραφίες - Κείμενο : Παναγιώτης Τασιαδάμης

Ένας πολύ καλός φίλος, είναι κάτοχος ενός Suunto Gekko.

Ενώ είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, το ότι η Suunto ξεκαθαρίζει πως το GEKKO απευθύνεται σε αυτοδύτες που δεν επιθυμούν να συνδέουν το DC τους με υπολογιστή, ώστε να "κατεβάζουν" τις καταδύσεις τους στο ηλεκτρονικό Dive Manager, δεν του άρεσε ιδιαίτερα.κ  
Οπότε, αναζητήσαμε να βρούμε μια λύση..


Διαβάστε περισσότερα..
Ναυάγιο "Παναγής"

κείμενο-φωτό: Παναγιώτης Τασιαδάμης

Είναι ένα ναυάγιο που οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να θυμούνται ως "το πρώτο ναυάγιο που επισκεύθηκαν". Ο Γνωστός "Παναγής" ακόμη και σήμερα παραμένει ένας από τους κοντινούς και "τίμιους" προορισμούς για τους αυτοδύτες.


Διαβάστε περισσότερα..
prev [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] next
Items 64 - 70 of 123 displayed.

Πίσω στην Κεντρική σελίδα