Ταξιδιωτικό στην Κύθνο

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε την παρουσίαση μας, είναι φυσικά κάποια γενικά στοιχεία για το νησί, και η ιστοσελίδα του Δήμου, μας παρέχει αρκετές πληροφορίες, τις οποίες και μεταφέρω.

Η Kύθvoς ή Θερμιά, βρίσκεται ανάμεσα στη Τζιά και τη Σέριφο, απέχει από τον Πειραιά 52 ναυτικά μίλια, μια απόσταση που τα κανονικά πλοία την διασχίζουν σε 3 ώρες και από το λιμάνι του Λαυρίου μόνο 2 ώρες. Έχει έκταση 99τετρ. χιλιόμετρα και 1.500 περίπου μόνιμους κατοίκους. Πιθανόν να πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Κύθνο, αν και η ιστορική του ύπαρξη είναι πολύ αμφίβολη. Η λέξη (δρυοπική ή φοινικική) ενδέχεται ακόμη να στηρίζεται στη ρίζα "κυθ" η οποία προέρχεται από το ρήμα "κεύθω" που σημαίνει κρύπτω (κεύθμων: σκοτεινός, βαθύς τόπος που εξαφανίζεται κάποιος). Αυτή η ερμηνεία της ονομασίας παραπέμπει σε κάποια φυσική ιδιότητα του νησιού κατά την πρώιμη αρχαιότητα (σκιερά δάση, βαθιές κοιλάδες ή σπήλαια ή και μεταλλεία).

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά και τα ανθρωπολογικά ευρήματα κατοικήθηκε ήδη από την 8η χιλιετία π.χ. Πρόσφατες παλαιοντολογικές ανακαλύψεις στη θέση Μαρουλάς, κοντά στα σημερινά Λουτρά, βρήκαν ίχνη από τέσσερις τάφους της Μεσολιθικής Περιόδου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι εδώ υπήρξε η αρχαιότερη ίσως εγκατάσταση ανθρώπων στις Κυκλάδες. Έχει καταγραφεί επίσης η ύπαρξη είκοσι περίπου κυκλικών κατασκευών από σχιστό πλάκες στην περιοχή Σκουριές που περικλείουν μεταλλευτικούς κλιβάνους καθώς και ένα ορυχείο εξόρυξης χαλκού στο ακρωτήριο Τζούλη, που ανήκει στον πρωτοκυκλαδική περίοδο. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πιθανότατα Ελληνοπελασγοί και στα Mηδιακά χρόνια ήταν Δρύοπες. Αξιόλογα είναι τα κυκλώπεια τείχη και οι ναοί που άφησαν πίσω τους. Μετά τους Δρυόπες στο νησί εγκαταστάθηκαν Ίωνες.

Την ρωμαϊκή εποχή το νησί αποτέλεσε τμήμα της επαρχίας Αχαίας και στη συνέχεια οι Βυζαντινοί το περιέλαβαν στο "Θέμα του Αιγαίου". Το 1207 μ-χ. η φραγκοκρατία επιβάλλεται και εδώ από τον βενετό ευγενή Μάρκο Σανούδο. Το 1292μΧ, τα θερμιά (όπως άρχισε το νησί να ονομάζεται στο μεσαίωνα λόγω των πηγών που αναβλύζουν "θερμά" ύδατα) λεηλατήθηκαν από το ναύαρχο της Αραγωνίας και το 1537 κατελήφθησαν από τους Ρώσους, ενώ το 1827 το νησί αποκτά πάλι την αρχαία του ονομασία - Κύθνος- και μετέχει στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων. Το 1862, στον όρμο των Λουτρών συγκρού­στηκαν οι επαναστάτες που ήλθαν από τη Σύρο με το πλοίο "Καρτερία" και οι στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν παραμείνει πιστές στον Όθωνα και που είχαν φτάσει εδώ με το πλοίο "Αμαλία". Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οι "βασιλικοί" επικράτησαν των αντιπάλων τους με αποτέλεσμα να θανατωθούν οι αγωνιστές Λεωτσάκος, Μωραϊτίνης και Σκαρβέλης. Τα γεγονότα αυτά πήραν τη θέση τους στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία και ονομάστηκαν "Κυθνιακά". Σήμερα, στον όρμο της Αγίας Ειρήνης, δίπλα στα Λουτρά, μια απέριττη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματά τους θυμίζει τους πρώτους αυτούς αγωνιστές της δημοκρατίας στη χώρα μας.

 

Το ταξίδι μας


Οι περισσότεροι από την παρέα, επέλεξαν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους από το Λιμάνι του Λαυρίου, από το οποίο η Κύθνος απέχει μία ώρα και 45 λεπτά, ενώ το εισιτήριο για κάθε άτομο κοστίζει 13 ευρώ περίπου.

Στις 17.30 της παρασκευής, το Ε/Γ "Μαρμάρι Εξπρές" είχε ήδη λύσει τους κάβους, με εμάς να έχουμε επιβιβαστεί σχεδόν, στο πάρα πέντε. περνώντας δίπλα από την Μακρόνησο άλλα και την Κέα, μετά από μια ώρα και σαράντα πέντε λεπτά, φτάσαμε στο πολύ όμορφο λιμάνι του Μέριχα.

Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, θα δείτε το πούλμαν με το οποίο θα μπορέσετε να φορτώσετε τα πράγματα σας, και να μεταφερθείτε στην περιοχή "Λουτρά", η οποία και ήταν η βάση μας για αυτό το τριήμερο.
Το ιδανικό είναι να βιαστείτε λιγάκι, γιατί αν το χάσετε θα δυσκολευτείτε λίγο να βρείτε τρόπο για να μεταφερθείτε στα Λουτρά, ιδίως αν έχετε μαζί σας τους εξοπλισμούς σας.

Αφού πείτε στον οδηγό ότι πηγαίνετε στα Λουτρά,  και πληρώσετε 2,5 ευρώ και θα έχετε την ευκαιρία κατά την διάρκεια της διαδρομής (περίπου 20 λεπτά) να θαυμάσετε κάποιες από τις 150 παραλίες του νησιού, και να περάσετε μέσα από κάποια γραφικότατα χωριά, καθώς και από την "χώρα".

Τα Λουτρά, που είναι και ο προορισμός μας, όπως μαρτυρά και το όνομα τους, επιλέγονται από πολλούς ταξιδιώτες λόγω των ιδιοτήτων του νερού που αναβλύζει. Θα προσέξετε σίγουρα ένα μικρό κανάλι που κατευθύνεται προς την θάλασσα, και καλό είναι να μην δοκιμάσετε να βουτήξετε το χέρι σας μέσα σε αυτό (όπως καλή ώρα έκανε ένας από εμάς), γιατί σίγουρα η θερμοκρασία των 52 βαθμών, τουλάχιστο..θα σας εκπλήξει Το κανάλι κατευθύνει το νερό στην θάλασσα, οπότε και σε ένα σημείο της παραλίας μπορεί κάποιος να χαλαρώσει..(Μάλλον, σχεδόν να ναρκωθεί) μέσα στο ζεστό νερό, που αναμιγνύεται με την θάλασσα. (Σαφώς δεν προτείνεται για μετά την κατάδυση)

Ο οδηγός, που σίγουρα θα προσέξει πως έχετε..καταδυτικές διαθέσεις, θα σας αφήσει ακριβώς έξω από το καταδυτικό κέντρο aquateam του Μάνθου και του Άρη που επιμελήθηκαν και της δικής μας ξενάγησης στους βυθούς του νησιού.
Το καταδυτικό κέντρο αυτό, κατά την ομόφωνη άποψη όλων των συμμετεχόντων, αγγίζει κατά πολύ αυτό που θα λέγαμε "πρότυπο καταδυτικό κέντρο". Τόσο η πραγματικά ΑΨΟΓΗ οργάνωση του, όσο και οι παροχές, η εξυπηρέτηση, η ενημέρωση και η γενικότερη συμπεριφορά των στελεχών του προς τους αυτοδύτες πραγματικά σε κάνουν να νιώσεις "σαν στο σπίτι σου".

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που βρεθήκαμε εκεί, φρόντισαν να μας εξυπηρετήσουν σε όλα, και μείναμε έκπληκτοι από κάποια τόσο απλά πράγματα που εφάρμοζαν σε ότι έχει να κάνει με οργάνωση, των οποίων την αξία την είδαμε όταν σε πέντε καταδύσεις, δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή καθυστέρηση, παρεξήγηση, πρόβλημα η οτιδήποτε. Έτσι, ανά πάσα στιγμή ξέραμε σε ποιόν ανήκει κάθε κομμάτι και μαζί με εμάς, το ήξεραν και οι divemaster του καταδυτικού, οπότε και όσο αφηρημένοι και αν γινόμασταν, δεν μπορούσαμε να ξεχάσουμε με τίποτα κάτι! Τα πάντα λοιπόν, είχαν ταμπελάκι πάνω τους!
Όλα μας τα πράγματα είχαν το όνομα μας πάνω, από τις φιάλες..μέχρι και τις κρεμάστρες που τα κρεμούσαμε, ενώ υπήρχε πρόβλεψη για οτιδήποτε, σε σημείο που σε μεταξύ μας συζητήσεις, να μην μπορούμε να σκεφτούμε καμιά πρόταση για βελτίωση!! Φυσικά, μας έκανε τεράστια εντύπωση η "τράπεζα" αερίων που έχουν στήσει μέσα στο καταδυτικό κέντρο, η οποία μπορεί να καλύψει..όλα τα καταδυτικά γούστα.
Ο εξοπλισμός που διαθέτει στους αυτοδύτες ήταν πραγματικά εξαιρετικός, ενώ μπορεί να υποστηρίξει όλων των ειδών τις καταδύσεις, από καταδύσεις περιορισμένων υδάτων..μέχρι advanced trimix!!

Προφανώς, το μεράκι των στελεχών και η δουλειά τους, έχει αποδώσει καρπούς, με τον καλύτερο τρόπο..

 

Μετά την γνωριμία με το χώρο του καταδυτικού κέντρου, πήγαμε στα δωμάτια που μας είχε κλείσει το ίδιο το καταδυτικό.
Κατάδυση πρώτη! - Νυχτερινή

Μετά τα δωμάτια λοιπόν, επιστροφή στο καταδυτικό κέντρο, για προετοιμασία εξοπλισμού, αναλυτικότατο briefing (με όλη τη σημασία και την έννοια της λέξης) και..vamos a la playa για μια υπέροχη νυχτερινή δίπλα στην μαρίνα των λουτρών.
Ο εξοπλισμός μας μεταφέρθηκε με το μάχιμο τζιπάκι του καταδυτικού κέντρου (Αξίζει να σημειώσουμε πως καθ΄όλη την παραμονή μας, η έννοια "κουβάλημα" δεν συναντήθηκε πουθενά..)


Με θερμοκρασία στου 19 βαθμούς, και με ορατότητα εξαιρετική, η νυχτερινή αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.
Μετά απο 45 λεπτά περιηγήσεως με μέγιστο βάθος τα 12 μέτρα, βγήκαμε στην επιφάνεια, σαφώς εντυπωσιασμένοι,
και επιστροφή στο καταδυτικό, για περιποίηση του εξοπλισμού μας.


Φυσικά, αν και πλησίαζαν μεσάνυχτα, η βραδιά δεν είχε τελειώσει ακόμα για κανέναν μας..
Μια επίσκεψη σε ταβέρνα, και ενα τραπέζι δίπλα στο κύμα κρίθηκε απαραίτητη..

Στα Θερμά, υπάρχουν αρκετές επιλογές για φαγητό και ποτό, με θέα που θα σας μαγέψει σίγουρα.
Να αναφέρω, πως επίσης κοινή διαπίστωση ήταν πως οι τιμές για φαγητό στο νησί, ήταν κάπως..υψηλές, οπότε καλό είναι να το έχετε στα υπόψη σας.

Την μαγευτική νύχτα στο γραφικό λιμανάκι τω ν Θερμών,  έρχονταν να διακόψουν οι παφλασμοί του νερού απο τα ψάρια που διαρκώς πηδούσαν πάνω στο νερό, ενώ κάποια πλάσματα..εύχονταν  παραμονεύοντας να λοξοδρομήσουν τα ψάρια, και να πηδήξουν λίγο ακόμα προς τα έξω....

(Την "έβγαλαν" με πατάτες όμως..)


Κατάδυση Δεύτερη

Αφού συγκεντρωθήκαμε στις 9.00 στο καταδυτικό κέντρο, ήπιαμε τον καφέ μας και ετοιμάσαμε τους εξοπλισμούς μας, γνωρίσαμε και τον Aqua Dancer, το σκάφος του καταδυτικού.
Βολευτήκαμε άνετα, οπότε και ξεκινήσαμε με τις καλύτερες προδιαγραφές για μια κατάδυση σε μια μεσοπέλαγη ξέρα.

Η ορατότητα, αν και οι συνοδοί μας έλεγαν πως απέχει πολύ απο αυτό που θεωρούν "άριστη ορατότητα", μας φάνηκε πραγματικά..εξωπραγματική.
Μετά απο μια ωραιότατη περιήγηση μέσα στα χρώματα που ανακαλύπταμε στην ξέρα, και το υπέροχο μπλέ ολόγυρα μας, επιστρέψαμε στο σκάφος, και πίσω στο καταδυτικό κέντρο!
Μετά απο μιάμισυ ώρα, ετοιμαζόμασταν ήδη για τον επόμενο προορισμό..


Κατάδυση Τρίτη

H τρίτη κατα σειρά κατάδυση μας, θα γινόταν σε έναν ύφαλο, που στο briefing μάθαμε πως ονομάζεται "Love reef"! Οπότε, περνώντας μέσα απο τις ταβέρνες και καφετέριες,πήγαμε στην μαρίνα και επιβιβαστήκαμε στο σκάφος, στο οποίο είχαν ήδη πάει και ξεφορτωθεί οι εξοπλισμοί μας!

Μια όμορφη ξέρα, με πολλά ενδιαφέροντα σημεία γύρω της, αλλά θα περιοριστώ στα έμβια.
Εγκαταλείψαμε τον aqua dancer υπο το άγρυπνο βλέμα του Γιώργουκαι βρεθήκαμε ξανά στα πεντακάθαρα νερά της Κύθνου.Πολλά όμορφα χρώματα τράβηξαν την προσοχή μας..
Και φυσικά, ένα κατάλληλα εξασκημένο μάτι μπορούσε να επιβεβαιώσει το συμπέρασμα του : "Επειδή ψάρια δεν φαίνονται, δεν σημαίνει πως παύουν και να υπάρχουν!"..
 

 

Μετά απο μια μεγάλης διάρκειας περιήγηση με μέγιστο βάθος τα 25 μέτρα, επιστρέψαμε στο καταδυτικό κέντρο, για μια μικρή ανάσα, μιας που οι ετοιμασίες για την τρίτη κατάδυση, είχαν ήδη αρχίσει!!!


Κατάδυση τέταρτη

H τελευταία κατάδυση του Σαββάτου, ήταν αρκετά ιδιαίτερη!! To πλάνο της κατάδυσης στην lagοon, είναι ουσιαστικά μια διαδρομή ανάμεσα απο μικρές σπηλιές, μονόπετρα, φαράγγια και κοιλώματα, γεμάτα με χρώματα και ζω.! Η τρομερή ορατότητα κάνει την κατάδυση εκεί πραγματικά φανταστική, ενώ το πολύ μικρό βάθος (Μεγιστο 12 μ.), δίνει την δυνατότητα για μεγάλης διάρκειας κατάδυση. Απο το briefing κιόλας, ο Μάνθος μας είχε εξάψει την περιέργεια!!

Η συγκεκριμένη τοποθεσία, μας άρεσε ιδιαίτερα γιατί προσέφερε ιδιαίτερες αλλαγές στα υποβρύχια τοπία καθώς και στο σκοτάδι με το φώς, και πραγματικά την απολάυσαμε.
Έπρεπε να φύγουμε όμως, γιατι μετά απο τρείς καταδύσεις, η πείνα είχε κάνει ιδιαίτερα έντονα τα σημάδια της και τα κρακεράκια, μπισκοτάκια, χυμούς κλπ που προσέφεραν στο σκάφος τα παιδιά απο την aquateam σε κάθε κατάδυση, δεν μπορούσαν φυσικά να την ξεγελάσουν την δεδομένη στιγμή.
 

 

 

Προς μεγάλη μας έκπληξη και χαρά η Aquateam οργάνωσε ένα καταπληκτικό barbeque, και περάσαμε ένα υπέροχο βράδυ στο καταδυτικό κέντρο. Φυσικά, τα γέλια δεν σταμάτησαν ούτε και όταν επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο, μιας που στην παρέα επικρατούσε έντονη η αίσθηση «μαθητικής πενταήμερης», οπότε και ακολούθησαν απίστευτα περιστατικά..

Το επόμενο πρωϊ, μας περίμενε μια εξαιρετική κατάδυση..


Κατάδυση 5η

Απο την Αθήνα κιόλας ο Μάνθος μας έλεγε τόσα πολλά πράγματα για την συγκεκριμένη τοποθεσία, που όλοι μας ανυπομονούσαμε να την επισκεφτούμε. Στο καταδυτικό κέντρο, μας έγινε μια πληρέστατη ενημέρωση σχετικά με το τί θα βλέπαμε και πως θα κινούμασταν, και γρήγορα ετοιμαστήκαμε για να ξεκινήσουμε.
Το "the abyss" βρίσκεται κοντά στον Άγιο Σώστη και είναι ένας τοίχος, γεμάτος με ζωή, που φτάνει μέχρι και τα ογδόντα μέτρα.
Δέθηκε το σκάφος, και με γρήγορο ρυθμό καταδυθήκαμε και κατευθυνθήκαμε προς το σημείο που είναι αρκετά κοφτός ο τοίχος, κάπου στα 30 μέτρα, για να συνεχίσουμε λίγο παρακάτω.

Το πιο εντυπωσιακό θέαμα, ηταν το "αλογοκέφαλο"!!

Ενα σχήμα βράχων που μοιάζει με κεφαλή αλόγου το οποίο είναι πραγματικά στολισμένο απο δύχτια!! Το αλογοκέφαλο ξεκινάει περίπου στα 42 μέτρα και ακόμα και απο μακρυά, δεν μπορεί παρα να σας αφήσει άφωνους με την ζωή που υπάρχει πάνω του και κυκλοφορεί γύρω του.
Όσοι επιχειρήσουν να περάσουν κάτω απο το κεφάλι σίγουρα θα εντυπωσιαστούν απο τα αμέτρητα κοράλλια, σφουγγάρια και έντονα χρώματα Αλλά και με κάποιους απο τους κατοίκου του, όπως αυτόν τον ευμεγεθή σαλούβαρδο, που πόζαρε ανενόχλητος!
Το βάθος, φυσικά μας περιόρισε τον χρόνο κατάδυσης, οπότε και αρκετά γρήγορα, βρεθήκαμε στην επιφάνεια αποχαιρετώντας με αυτή την πανέμορφη κατάδυση τους υπέροχους βυθούς της Κύθνου.


Βγαίνοντας, περιποιηθήκαμε τους εξοπλισμούς μας και φύγαμε να μαζέψουμε τα πράγματα μας απο τα δωμάτια, ενώ κάποιοι τυχερότεροι, είπαν να απολαύσουν το μπανάκι τους στα ζεστά νερά που αναμιγνύονται με την Θάλασσα.
Αργότερα, μαζευτήκαμε και πάλι στο καταδυτικό κέντρο, για χαλάρωση και κουβεντούλα, μέχρι να έφτανε το λεωφορείο που θα μας πήγαινε στο Λιμάνι του Μέριχα.


Αποχαιρετήσαμε λοιπόν το Aqua team, τον Μάνθο, τον Άρη, τον Γιώργο και το Στέφανο, και φύγαμε πραγματικά με τις καλύτερες εντυπώσεις απο το καταδυτικό τους κέντρο..

Επιστρέφοντας στο Λαύριο ήδη συζητούσαμε το ενδεχόμενο νέας επίσκεψης στο νησί..

Υπάρχει καλύτερη απόδειξη για το πόσο καλά περάσαμε?

Οι καταδύσεις στην Κύθνο, πραγματικά μας μάγεψαν!

Χαλαρώσαμε τρομερά, ξεχάσαμε αρκετές φορές την Αθήνα, ενώ κανένας μας δεν είπε πως κουράστηκε ακόμα και σε τρείς απανωτές καταδύσεις!

Φυσικά, δεν είναι ο αέρας της Κύθνου, που τα προκάλεσε όλα αυτά, αλλά η γενικότερη οργάνωση του καταδυτικού κέντρου, τουλάχιστο απο όσα διαπιστώσαμε με τα μάτια μας, που πολύ δύσκολα πιστεύουμε πως μπορεί να αφήσει κάποιον παραπονούμενο. Τα παιδιά της Aqua Team πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά σε κάθε τομέα και αυτό το αντιλαμβάνεται κάποιος με την πρώτη ματιά..

Φυσικά και θα πρότεινα σε όλους ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ να κάνουν μια επίσκεψη στο νησί, εαν θέλουν ενα καταδυτικό προορισμό, για πολλές και άνετες (θα έλεγα τεμπελικες) καταδύσεις, σχετικά κοντά στην Αθήνα, και σε πολύ όμορφο και ήρεμο τόπο.. Εμένα προσωπικά με «κέρδισε» το νησί, και πλέον συγκαταλέγεται στους προορισμούς, που με την πρώτη ευκαιρία θα ήθελα να επισκεφτώ και πάλι.. Και σίγουρα αυτή η ευκαιρία, δεν θα αργήσει..

 

Δημοσιεύτηκε στις: 31/12/2010


Τελευταία άρθρα της κατηγορίας
Αλπικές λίμνες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/02/2013)
Ομάν - Αραβική πανδαισία......
(Δημοσιεύτηκε στις: 01/03/2011)
Ένα ταξίδι στον εξωτικό Μαυρίκιο.......
(Δημοσιεύτηκε στις: 09/01/2011)
Ταξιδιωτικό στην Κρήτη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 31/12/2010)
Ταξιδιωτικό στην Κύθνο......
(Δημοσιεύτηκε στις: 31/12/2010)
Πόρτο Χέλι - Το Βυθισμένο υδροπλάνο της Κοιλάδας......
(Δημοσιεύτηκε στις: 31/12/2010)
Προορισμός: Μάλτα......
(Δημοσιεύτηκε στις: 24/12/2010)
Προηγούμενες Δραστηριότητες