Ένα ταξίδι στον εξωτικό Μαυρίκιο.

κείμενο - φωτό: Νίκος Γκίκας

Ο Μαυρίκιος είναι χώρα στον Ινδικό Ωκεανό και ανατολικά της Μαδαγασκάρης.Έχει συνολική έκταση 2.040 τ.χλμ και πληθυσμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009, περί τους 1.284.264 κατοίκους.

Πριν 4 χρόνια είχα την ευκαιρία να βουτήξω στους βυθούς του Μαυρίκιου.

Ο Μαυρίκιος είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά του συμπλέγματος Mascarenes, ανατολικά της Μαδαγασκάρης στον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα τα νησιά Reunion και Rodrigues.

Ο σημερινός Μαυρίκιος, εξωτικός και πάντα ελκυστικός, είναι ένα χαρούμενο μωσαϊκό πολιτισμών. Ινδοί, Ευρωπαίοι, Κινέζοι, Κρεολοί, Αφρικανοί και Μουσουλμάνοι συνθέτουν αρμονικά τη γοητευτική ατμόσφαιρα των διαφόρων εθίμων, εορτών, χορών και γεύσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο  Μαρκ Τουέιν είχε πει ότι «ο Θεός έφτιαξε πρώτα τον Μαυρίκιο και μετά τον παράδεισο».

Από την πρώτη στιγμή που έμαθα για το ταξίδι 5 μήνες πριν ξεκινήσουμε άρχισα και ονειρευόμουνα το πώς θα ήταν εκεί και τι επρόκειτο να δω. Η αλήθεια είναι ότι ούτε τα όνειρα μπόρεσαν να καλύψουν την πραγματικότητα. Δεν ήταν μόνο οι όμορφες καταδύσεις με τις απέραντες κοραλλιογενείς περιοχές, δεν ήταν η ποικιλία των διαφόρων τροπικών ψαριών. Εκτός από αυτά, ήταν η μορφολογία και τα χρώματα όχι μόνο στον βυθό, αλλά και στο ίδιο το νησί.

Ήμασταν μια παρέα 10 ατόμων που πήγαμε εκεί με ένα ελληνικό καταδυτικό κέντρο. Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στο αεροδρόμιο, μας συνεπήρε όλους το τροπικό τοπίο που αντικρίσαμε, το οποίο υπήρχε έντονο σε όλη την διαδρομή περνώντας από το Port Louis (πρωτεύουσα) και κατευθυνόμενοι προς τον τελικό μας προορισμό το Trou aux Bisces.

Εκεί μας περίμενε άνθρωπος του τοπικού καταδυτικού και προς έκπληξη όλων μας, η σύζυγος του ήταν Ελληνίδα.

Το νησί είναι μαγευτικό. Οι εναλλαγές των τοπίων του είναι τόσο δυνατές που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Στα βόρεια, οι επίπεδες εκτάσεις με τις φυτείες του ζαχαροκάλαμου εναλλάσσονται με τα ηφαιστειογενή βουνά και η άνυδρη δυτική πλευρά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καταπράσινη ανατολική, η οποία είναι πνιγμένη στα τροπικά δάση και τα λουλούδια. Οι παραλίες στα βόρεια και βορειοδυτικά είναι ήρεμες ενώ στα ανατολικά είναι πιο ζωντανές, όμορφες και πιο δροσερές.

Εμπειρία μοναδική για κάθε επισκέπτη του νησιού είναι η ανατολή του ηλίου, αλλά και η δύση με εκείνα τα φανταστικά ρόδινα χρώματα.
Η κουζίνα του Μαυρικίου είναι εκπληκτική. Γαστριμαργικές δημιουργίες σερβιρισμένες όμορφα θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της καλής κουζίνας. Οι ντόπιες κρεολικές σπεσιαλιτέ συναγωνίζονται σε γεύση την κινέζικη, την ινδική και τη γαλλική κουζίνα. Γευστικές εκπλήξεις αποτελούν οι τρυφερές καρδιές από κοκκοφοίνικα, οι γαρίδες, τα λαχανικά, τα ψαρικά, τα διάφορα χορταρικά με κάρυ αλλά και η μεγάλη ποικιλία από φρούτα εξωτικά Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γνωστό άσπρο ρούμι του Μαυρικίου και την ντόπια μπύρα.

Θα μπορούσα να γράψω τόμο ολόκληρο για εκείνες τις 5 ημέρες με τις 8 καταδύσεις που κάναμε αλλά επειδή όπως λένε «μια εικόνα, χίλιες λέξεις», καλύτερα να δείτε κι όχι να διαβάσετε μια πεζή περιγραφή.

Καί μερικές εκτός νερού! 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε στις: 09/01/2011