Το ναυάγιο του C/S Old Father

κείμενο: Παναγιώτης Κρητικάκος
βίντεο: Δημήτρη Χαλιάσου

Η συνήθης ανησυχία και το ειδικότερο ενδιαφέρον μας όρισαν σα νέο καταδυτικό προορισμό το νησί των Παξών, στα γαλανά νερά του Ιονίου, απέναντι από τις ακτές της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, με στόχο να καταδυθούμε στο ναυάγιο του C/S Old Father. Οι πληροφορίες λίγο συγκεχυμένες μιας και το ναυάγιο έχει εδώ και χρόνια κατρακυλήσει στα βαθιά και τα στίγματα GPS έχουν απόκλιση από τις περιγραφές.

Μαζεύοντας πληροφορίες από παλαιότερους δύτες, αλλά και από κατοίκους των Παξών, οδηγηθήκαμε στο γεωγραφικό χώρο του ναυαγίου βάσει των περιγραφών και το επιφανειακό ψάξιμο. Το ναυάγιο βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά των Παξών, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τα άγρια βράχια, στο ακρωτήρι Χοίρος, και μπορούν να διακριθούν από την επιφάνεια οι σωλήνες που μετέφερε μιας και αυτοί βρίσκονται σε σχετικά ρηχά νερά, περίπου στα 15μ.

Το Old Father βυθίστηκε στις 2/3/1982 και σύμφωνα με πληροφορίες το 2005 κόπηκε και διαμελίστηκε στον απόκρημνη δυτική πλευρά των Παξών. Το κομμάτι στο οποίο καταδυθήκαμε ξεκινά από τους σωλήνες (φορτίο) που βρίσκονται στο κύριο σκαρί του πλοίου σε βάθος 15-20 μέτρων, συνεχίσαμε στην πλώρη που εκτείνεται από τα 30 μέτρα μέχρι περίπου τα 45 μέτρα και συνεχίσαμε σε διάσπαρτα κομμάτια που πλοίου σε βάθος 62 μέτρων. Η πρύμνη και η προπέλα δεν ήταν στον ίδιο χώρο και εικάζουμε πως πρέπει να βρίσκονται λίγο βορειότερα, σε κομμάτι που βαθαίνει απότομα. Μετά από έρευνα και σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, ενδέχεται να βρίσκονται βορειότερα στα 77 μέτρα. Εντυπωσιακότερο κομμάτι της κατάδυσης η πλώρη, η οποία έχει καρφωθεί σχεδόν κάθετα σε μια απίστευτη πλαγιά. Η ορατότητα επίσης μοναδική, ξεπερνούσε τα 20 μέτρα και η θερμοκρασία ήταν στους 18oC, μήνα Οκτώβριο.

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του Old Father σε άρθρο της Ελευθεροτυπίας το 2009, σχετικά με τα ύποπτα ναυάγια, βυθισμένα από την ιταλική μαφία, που βρίσκονται στο Ιόνιο και μετέφεραν τοξικά απόβλητα. Στη λίστα αυτή βλέπουμε τρίτο το Old Father. Μιλώντας με δύτες οι οποίοι είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό του ναυαγίου όταν ήταν ολόκληρο, μας ανέφεραν πως δεν είχαν δει βαρέλια ή κάτι άλλο περίεργο. Η λογική μας οδηγεί στη σκέψη πως η βύθιση πλοίων με φορτίο τοξικών αποβλήτων δε θα γινόταν σε απόσταση μερικών μέτρων από το νησί των Παξών, αλλά σε σχετικά μεγάλο βάθος προκειμένου να εμποδίζει την εύκολη αντίληψη και διερεύνηση του ναυαγίου από τις αρχές.

 

Δημοσιεύτηκε στις: 14/12/2012