Τα περίπου 200 δελφίνια που ζουν σε έναν κόλπο και σε κάποιες λιμνοθάλασσες της Αυστραλίας μπορούν τώρα να πηδούν από τη χαρά τους: Γενετικές και ανατομικές συγκρίσεις αποκαλύπτουν ότι το θαλάσσιο θηλαστικό δεν είναι αυτό που νομίζαμε και πρέπει να αναγνωριστεί ως νέο είδος ρινοδέλφινου.
«Είναι μια απίστευτα συναρπαστική ανακάλυψη καθώς μόνο τρία είδη δελφινιού έχουν περιγραφεί και αναγνωριστεί επίσημα από τα τέλη του 19ου αιώνα» σχολίασε η Κέιτ Τσάρλτον-Ρομπ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Μonash της Αυστραλίας.
Πένθος στον κόλπο
- Λονδίνο Η αντίληψη της έννοιας του θανάτου και τα συναισθήματα όπως το πένθος αποτελούν ιδιότητες που οι ειδικοί αποδίδουν αποκλειστικά στους ανθρώπους θεωρώντας ότι απουσιάζουν από τα άλλα ζώα.
- Παρατηρήσεις που έγιναν ωστόσο σε δελφίνια στον Αμβρακικό δείχνουν ότι τα θαλάσσια θηλαστικά ίσως έχουν μια τέτοια αντίληψη καθώς εμφανίστηκαν να αντιδρούν διαφορετικά στον θάνατο μελών της ομάδας τους ανάλογα με το αν αυτός επήλθε ξαφνικά ή ύστερα από ασθένεια.
ΟΤΑΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΕΔΟΥΣΕΣ…
Την καταγραφή των πληθυσμιακών εξάρσεων των μεδουσών στις θάλασσες μας, με τη βοήθεια του κοινού, ξεκινάει το Ινστιτούτο θαλάσσιας προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.
Η πρωτοβουλία αναπτύσσεται στο πλαίσιο του διαμεσογειακού προγράμματος Jellywatch, της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστημονική Παρακολούθηση της Μεσογείου, CIESM.
ΣΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, Κρήτη και Ζάκυνθο, από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, συμβαίνει κάτι μαγικό. Στις τρεις αυτές περιοχές οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν στις ατελείωτες αμμουδιές τα αβγά τους και οι νεοσσοί κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση. Στο πλευρό τους έχουν συμπαραστάτη τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και τους δεκάδες εθελοντές, που κάθε χρόνο αφιερώνουν τον χρόνο τους και την όρεξή τους στην προστασία των εντυπωσιακών αυτών ζώων. Η Real planet ακολουθεί το πρόγραμμα δύο εθελοντών σε Κυπαρισσία και Ζάκυνθο και καταγράφει τις μοναδικές τους εμπειρίες.
Εκπαιδεύεται, εκπαιδεύεται ο... καρχαρίας; {ARXTR}Βεβαίως κι εκπαιδεύεται! – να κυνηγά και να κατασπαράζει λιονταρόψαρα. Υπό άλλες συνθήκες, θα αισθανόμασταν οίκτο για τα μικρά ψάρια που χάνουν τον δρόμο τους και τον βρίσκουν στα σαγόνια του γκρι καρχαρία. Και θα καταλήγαμε στο γνωστό συγκαταβατικό το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και άλλα τοιαύτα.
Μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην προστασία τους
Ο φυσητήρας που κολυμπάει κοντά μας, στις ελληνικές θάλασσες, μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα μήκος και έχει το μεγαλύτερο εγκέφαλο στο ζωικό βασίλειο. Τα δελφίνια, έχουν μία προσωπική υπογραφή, επικοινωνούν, συστήνονται, μιλάνε, χαίρονται και φοβούνται όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.
Items 22 - 28 of 123 displayed.
Μάθετε περισσότερα για την κατάδυση. Θα γίνει και δική σας αγάπη.
Το σκοτεινό περιβάλλον εξάπτει την φαντασία και το άγνωστο ανεβάζει την αδρεναλίνη.
Ένα κατά πολλούς μυθικό πλάσμα αναλύεται...