Δορυφόροι αποκαλύπτουν τα μυστικά των «διαβολόψαρων»
Δορυφορική τεχνολογία χρησιμοποίησαν στο πλαίσιο έρευνας οι θαλάσσιοι επιστήμονες για να καταγράψουν τα ταξίδια των σαλαχιών Manta birostris στους ωκεανούς.
Ένα από τα μυστικά που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι ότι τα γιγάντια σαλάχια, που φτάνουν σε πλάτος τα 7,5 μέτρα, ταξιδεύουν πολύ.
Συμμορίες οργανώνουν τα αρσενικά ρινοδέλφινα για να προστατέψουν τα θηλυκά από άλλες ομάδες, ενώ περιστασιακά «αλλάζουν στρατόπεδο».
Σύμφωνα με πενταετή επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στον «Κόλπο των Καρχαριών» στη δυτική Αυστραλία, τα δελφίνια διασχίζουν εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και συχνά έρχονται αντιμέτωπα με άλλες αγέλες.
Λόγω της μακρόχρονης αιχμαλωσίας τους
Αυτά τα δελφίνια προετοιμάζονται για μια νέα ζωή στον ανοιχτό ωκεανό, ύστερα από αρκετά χρόνια αιχμαλωσίας.
Δύο δελφίνια, ονόματι Τομ και Μίσα, έχουν χάσει το ένστικτό τους για την αναζήτηση τροφής, καθώς κρατούνταν αιχμάλωτα σε άθλιες συνθήκες για περισσότερο από έξι χρόνια και τώρα εκπαιδεύονται για να επανακτήσουν το βασικό τους ένστικτο.
Σ’ αυτή τη προσπάθεια έχει συμβάλει σημαντικά ο εμπειρογνώμων στα κητώδη ψάρια, Jeff Foster, ο οποίος μάλιστα είχε περιθάλψει το αστέρι της ταινίας «Free Willy», τη φάλαινα ονόματι Keiko.
Πέντε προβλήματα και πέντε λύσεις
Είναι γεγονός πως αρκετές ήσυχες και αμμώδεις παραλίες, στις οποίες οι θαλάσσιες χελώνες επιλέγουν να εναποθέσουν τα αυγά τους εδώ και χιλιετίες, συγκαταλέγονται πλέον στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Οι πληθυσμοί της θαλάσσιας χελώνας σε τέτοιου είδους περιοχές, υφίστανται σημαντική μείωση, εφόσον η υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη στους βιότοπους αναπαραγωγής της, επιφέρει σημαντική υποβάθμιση των παραλιών και αλλοιώνει το φυσικό οικοσύστημα, που είναι απαραίτητο για την επιβίωσή της.
Items 1 - 5 of 5 displayed.