Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Ελληνικής κατάδυσης: Αλέξης Παπαδόπουλος - 19.02.2012

H ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ στα πλαίσια του προγράμματος «Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Ελληνικής κατάδυσης», τίμησε τον ερευνητή - κινηματογραφιστή βυθού Αλέξη Παπαδόπουλο για το συνολικό του έργο και την μοναδική προσφορά του στην καταδυτική ιστορία  της χώρας μας.

Η εκδήλωση αυτή, γεμάτη από συγκινήσεις και πανέμορφες εικόνες κατάφερε όχι μόνο να «καθηλώσει» τους παρευρισκόμενους και να κερδίσει όλη τους την προσοχή, αλλά μας έκανε να κρεμόμαστε από τα χείλη του Αλέξη Παπαδόπουλου χάνοντας την αίσθηση του χρόνου και του χώρου ταξιδεύοντας μας τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά..

Ο Αλέξης Παπαδόπουλος, κλείνοντας φέτος 50 ολόκληρα χρόνια υποβρύχιας δραστηριότητας, μας ταξίδεψε με τον καλύτερο τρόπο και μας έκανε να νιώσουμε πολύ έντονα συναισθήματα ανάμικτα, που διαδέχονταν το ένα το άλλο. Θαυμασμό για το έργο του, νοσταλγία εποχών που δεν ζήσαμε, οργή για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που είχε αναδείξει δεκαετίες πριν και που δεν έγιναν οι ενέργειες που θα προστάτευαν το περιβάλλον όπως θα έπρεπε αλλά και βαθιά λύπη που έμεινε ανεκμετάλλευτο το έργο του που θα μπορούσε να αναδείξει και να προστατέψει την τεράστια Ελληνική πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το έργο του Αλέξη Παπαδόπουλου, είναι αδύνατο να χωρέσει σε μια εκδήλωση και να καταχωρηθεί απλά στην ιστορία. Ακόμη και σήμερα παραμένει όπως τότε, εξαιρετικά επίκαιρο και δίνει τροφή όχι μόνο για σκέψη, αλλά και για δράση που έχει ιστορική συνέχεια και οι Υδροναύτες δεν θα μπορούσαν να μην υποστηρίξουν αυτού του είδους την προσπάθεια. Έτσι, με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και τιμή, αποδεχθήκαμε την πρόταση που μας έγινε δια στόματος της κόρης του Αλέξη Παπαδόπουλου, Χριστίνας να συμμετάσχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην συνέχιση του έργου αυτού. Γιατί το έργο του Αλέξη και η προσφορά του κάθε άλλο παρά τελείωσε. Αντίθετα, έχει πολλά πράγματα να μας δώσει και είναι τιμή μας να έχουμε οποιαδήποτε συμμετοχή σε κάτι τόσο σπουδαίο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή του προέδρου του ΔΣ των Υδροναυτών Παναγιώτη Τασιαδάμη στην οποία αναφέρθηκαν οι στόχοι του προγράμματος «Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Ελληνικής κατάδυσης», καθώς και οι λόγοι για τους οποίους θεωρήσαμε χρέος μας να ξεκινήσουμε με την παρουσίαση του Αλέξη Παπαδόπουλου, ως του ανθρώπου που πρώτος από όλους έφερε την φωνή του βυθού στην επιφάνεια.

Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκε το τιμώμενο πρόσωπο, που με τις πρώτες του κουβέντες κατάφερε να συγκινήσει όλους τους παρευρισκόμενους. Το ταξίδι μας ξεκίνησε με ματιές στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε, εξοπλισμό άλλης εποχής που απέχει πολύ από αυτόν που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε σήμερα. Και όμως, με εκείνα τα μέσα και όλες τις δυσκολίες που είχαν, ο Αλέξης Παπαδόπουλος μπόρεσε και έφερε μοναδικές εικόνες στην επιφάνεια, όπως αυτές που είδαμε στην συνέχεια της εκδήλωσης και που μας ταξίδεψαν σε πανέμορφα ναυάγια και χαμένες υποβρύχιες πολιτείες..

Φυσικά, το ταξίδι μας είχε και δυσάρεστες εικόνες. Είδαμε ανεκμετάλλευτο υποβρύχιο πλούτο, μοναδικά κομμάτια πολιτιστικής κληρονομιάς που δεν είχαν την τύχη που τους άρμοζε, είδαμε ντοκουμέντα από την περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού, την οποία δυστυχώς δεν εμπόδισε κανείς..
Η παρουσίαση του Αλέξη Παπαδόπουλου, ο τρόπος που μας μίλησε, το συναίσθημα που μας μετέφερε, κυριολεκτικά μας μάγεψε και θα μπορούσαμε να τον ακούμε για πολλές περισσότερες ώρες  χωρίς ίχνος κούρασης.

Τον Αλέξη Παπαδόπουλο διαδέχθηκε στο βήμα η Χριστίνα Παπαδοπούλου, την οποία έχουμε θαυμάσει στο σύνολο σχεδόν του έργου του Κου Παπαδόπουλου και σίγουρα έχει την δική της θέση στην Ελληνική καταδυτική ιστορία, καθώς απέδειξε πως η κατάδυση δεν έχει περιορισμό φύλου. Η Χριστίνα μας μίλησε για τις μοναδικές εμπειρίες που έζησε δίπλα στον Αλέξη Παπαδόπουλο και μας συγκίνησε ιδιαίτερα, προτείνοντας μας την συμμετοχή σε καταδυτικές αποστολές ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την Ελληνική κατάδυση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των τιμητικών διακρίσεων.
Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ των Υδροναυτών, ανακηρύξαμε επίτιμα μέλη της οργάνωσης, τον Κο Αλέξη Παπαδόπουλο και την Χριστίνα Παπαδοπούλου.
Την διάκριση του Αλέξη Παπαδόπουλου, παρέδωσε ο νεαρότερος αυτοδύτης  της οργάνωσής μας, ο δεκαεξάχρονος Αλέξανδρος Λεονταρίτης και την διάκριση στην Χριστίνα Παπαδοπούλου έδωσε η νεαρότερη αυτοδύτρια της οργάνωσής μας, η δεκαεξάχρονη  Αφροδίτη Μουστρούφη, στους οποίους ευχόμαστε να αποκτήσουν αντίστοιχες καταδυτικές εμπειρίες με τους ανθρώπους που παρέδωσαν τις διακρίσεις.

Τέλος,  στον Κο Αλέξη Παπαδόπουλο απονεμήθηκε και η τιμητική πλακέτα της οργάνωσής μας από τον πρόεδρο του ΔΣ κο Παναγιώτη Τασιαδάμη, ως ελάχιστος φόρος τιμής για την προσφορά του και για το ότι υπήρξε πηγή έμπνευσης και για την ίδια την οργάνωσή μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι παρευρέθησαν σήμερα στην εκδήλωση μας και όλους όσοι την στήριξαν.


Ευχόμαστε να ζήσουμε πολλές αντίστοιχες συγκινήσεις και σε μελλοντικές εκδηλώσεις.
 

Φωτογραφικό υλικό απο την εκδήλωση

O Αλέξης Παπαδόπουλος

Κατα την διάρκεια της παρουσίασης, αναγνώσθηκαν δημοσιεύσεις που αφορούσαν διακρίσεις του Αλέξη Παπαδόπουλου εκτός των Ελληνικών συνόρων. Ο ίδιος δεν θέλησε να τις αναφέρει στην παρουσίασή του και φροντίσαμε να τον εκπλήξουμε διαβάζοντας κάποια μικρά αποσπάσματα.

Η Χριστίνα Παπαδοπούλου, υπήρξε η νεαρότερη Ελληνίδα αυτοδύτρια και την θαυμάσαμε πολλές φορές μέσα απο το έργο του Αλέξη Παπαδόπουλου. Ουσιαστικά διέψευσε και η ίδια τα στερεότυπα που ήθελαν την κατάδυση να είναι αυστηρά ανδρικό σπόρ, ενώ συμμετείχε ενεργά σε όλες τις προσπάθειες του Αλέξη να αναδείξει τις ομορφιές αλλά και τα προβλήματα του βυθού.

Η νεαρότερη αυτοδύτρια - μέλος της οργάνωσής μας, Αφροδίτη Μουστρούφη παραδίδει την τιμητική διάκριση στην Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Την τιμητική διάκριση παρέδωσε στον Κο Αλέξη Παπαδόπουλο, ο Αλέξανδρος Λεονταρίτης, ο νεαρότερος αυτοδύτης της οργάνωσής μας.

Μια σύμπτωση που μας γέμισε χαμόγελα: Δεν συνέπεσε μόνο το όνομα Αλέξης στην τιμητική διάκριση. Η Χριστίνα Παπαδοπούλου, έγινε γνωστή μέσα απο το έργο του Αλέξη Παπαδόπουλου ώς Τίτη, και Τίτη φωνάζουν χαιδευτικά και την δική μας Αφροδίτη. Ένας Αλέξης και μια Τίτη λοιπόν και στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον. Τους ευχόμαστε να ζήσουν αντίστοιχες υποβρύχιες εμπειρίες.

Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε στον Κο Αλέξη Παπαδόπουλο ο Παναγιώτης Τασιαδάμης, πρόεδρος της οργάνωσής μας.

Αλέξης και Χριστίνα Παπαδοπούλου

'Ανθρωποι κάθε ηλικίας ανάμεσα στο κοινό που "ταξίδεψε" στο παρελθόν των Ελληνικών βυθών, με οδηγό τον Αλέξη Παπαδόπουλο.

Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι ήθελαν κάτι να πούν με τον Αλέξη Παπαδόπουλο. Απο το να θυμηθούν παλιές στιγμές μαζί του, μέχρι και να του πούν ένα ζεστό ευχαριστώ για την προσφορά του.

 

 

 

 

Λίγα λόγια για τον Αλέξη...

Σας παρουσιάζουμε τον πολύ γνωστό και καταξιωμένο ερευνητή, φωτογράφο και κινηματογραφιστή του βυθού Αλέξη Παπαδόπουλο έναν θαυμάσιο άνθρωπο που παραμένει δραστήριος και ενθουσιώδης έχοντας την ικανότητα να μεταδίδει κινηματογραφικά θα έλεγα τις εμπειρίες του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του ‘40 και μεγάλωσε έχοντας υποστεί όλες τις στερήσεις που φέρνει ένας πόλεμος. Την τέχνη της φωτογραφίας την διδάχτηκε από τον πατέρα του, που ήταν επαγγελματίας φωτογράφος. Παράλληλα είχε μεγάλη αγάπη για την θάλασσα. Τον μάγευε ο βυθός, στον οποίο με διάφορες αυτοσχέδιες κατασκευές προσπάθησε να παραμένει για να τον παρατηρεί.
Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε επαγγελματικά με την υποβρύχια έρευνα και κινηματογράφηση και κατάφερε να γίνει γνωστός μέσα από το έργο του. Έχει συμπληρώσει 8.500 ώρες υποβρύχιας εμπειρίας με κινηματογράφηση και φωτογράφηση του βυθού και έχει καταδυθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, της Καραϊβικής και της Ερυθράς Θάλασσας. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει αρκετές παραγωγές για την ελληνική κρατική τηλεόραση, πολλά υποβρύχια ντοκιμαντέρ και χιλιάδες υποβρύχιες φωτογραφίες.

Τον έχουν εμπιστευτεί πολλές φορές για γυρίσματα υποβρυχίων σκηνών για τον κινηματογράφο και έχει συνεργαστεί με την Βρετανική, Ολλανδική, Αραβική τηλεόραση, καθώς επίσης και για παραγωγές της Αυστρίας, της Κύπρου και της Ελβετίας. Έχει πετύχει πολλές ανακαλύψεις αρχαίων ναυαγίων και γεωλογικών φαινομένων.

Ξεχωριστή σημασία έχει η έρευνα που έκανε στα απομεινάρια της ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην Πύλο.
Έχει κάνει μια μεγάλη μελέτη για την μόλυνση του Σαρωνικού Κόλπου και η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του είναι η ανακάλυψη της βυθισμένης αρχαίας πόλης Ελίκης στον Κορινθιακό Κόλπο.
 

Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη στον Αλέξη Παπαδόπουλο, είναι σίγουρο πως θα σας ταξιδέψει στην ιστορία, και μάλιστα με "ουδετέρα πλευστότητα"..

www.oudeterapleustotita.blogspot.com

 

Λίγες ματιές στο έργο του Αλέξη Παπαδόπουλου, όπως παρουσιάζεται και στο ιστολόγιο που είναι αφιερωμένο σε αυτόν, www.oudeterapleustotita.blogspot.com.

 

 
Ανακάλυψη αρχαίου ναυαγίου το έτος 1968
 
 
 

Ένα ολόκληρο βουνό από αμφορείς σε βάθος 36 μέτρων, βρίσκεται σε ελληνικό νησί. Η διαφορετικότητα των αμφορέων δηλώνουν χρονική διαφορά αιώνων, και με βεβαιώνουν ότι στο ίδιο σημείο υπάρχουν 3-4 διαφορετικά ναυάγια. Είναι σπάνιο ίσως και μοναδικό στο κόσμο να βρίσκονται τόσα ναυάγια στο ίδιο σημείο. Το σημείο των ναυαγίων είναι μια υπήνεμη αγκαλιά με ένα ύφαλο που αποτέλεσε την παγίδα, για τις εποχές που η θάλασσα ήταν αχαρτογράφητη, αυτή ηταν και η αιτία των ναυαγίων.
 
 
 

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 1980 το ''σούπερ'' δεξαμενόπλοιο Αϊρίν-Σερενέϊτ στο κλειστό κόλπο της Πύλου μετά από μια τρομακτική έκρηξη, βυθίστηκε φλεγόμενο σε βάθος 47 μέτρων. Ο δύτης κινηματογραφιστής Αλέξης Παπαδόπουλος καλείται να καταδυθεί για πραγματογνωμοσύνη μόλις 3 ώρες μετά την βύθισή του και να καταγράψει με την υποβρύχια κάμερα τι ακριβώς έχει συμβεί στο λιμάνι. Η είδηση και η υποβρύχια ''ανταπόκριση'' από τον Αλέξη με εικόνα και ήχο, στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ήταν πρωτοποριακή για την εποχή. Δύο ολόκληρα λεπτά από το υποβρύχιο φιλμ αγόρασε το δίκτυο της Γιουροβίζιον Νο 2 και η υποβρύχια εικόνα του ναυαγίου έκανε το γύρο του κόσμου. Το σημείο που είχε αγκυροβολήσει το τάνκερ των 110.000 τόνων, 300 μέτρων μήκους και 47 μέτρων πλάτους, ήταν ακριβώς εκεί που πριν 3 χρόνια ο δύτης Αλέξης Παπαδόπουλος είχε εντοπίσει τα λείψανα της Τουρκικής Ναυαρχίδας από την ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου για ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ.
 
 
 
ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, έγινε γνωστό ως ''βάραθρο του διαβόλου'' από την ταινία του δύτη - ερευνητή κινηματογραφιστή Αλέξη Παπαδόπουλου. Η πρώτη έγχρωμη κινηματογραφική καταγραφή του 6 μήνες μετά τον τραγικό χαμό 3 αμερικανών δυτών.Προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1981 .
 
 
 
 
Το σκάφανδρο - Αναπαράσταση κατάδυσης με σκάφανδρο απο την Χριστίνα Παπαδοπούλου
 
 
 
 
 
 
Κατάδυση στο ναυάγιο "Irenes Serenade" στην Πύλο
 
 
 
 
Ερευνώντας τους θρύλους στο "πηγάδι" του Σχοινιά
 
 
 
 
Κατάδυση στο ναυάγιο "Απολλωνία 6" της Μακρονήσου
 
 
 
 
Τα ναυάγια της ναυμαχίας του Ναυαρίνου - 1977
 
 
 
 
ΕΛΛΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ ΤΗΝΟΣ.Απόσπασμα από την εκπομπή ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, του τηλεοπτικού δίαυλου ΣΚΑΪ, για τον τορπιλισμό του εύδρομου καταδρομικού μας "ΕΛΛΗ" στις 15 Αυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου.
Σε αυτή την συνέντευξη, ο Αλέξης Παπαδόπουλος περιγράφει ότι κατέγραψε με την υποβρύχια κάμερα σχετικά με τον διαμελισμό του "ΕΛΛΗ" από ιερόσυλα ''ελληνικά'' χέρια και την πώλησή του για παλιοσίδερα (σκραπ).
Τηλεοπτική παραγωγή του 2006.
 
 
 
 
Ντοκιμαντέρ με υποβρύχιες λήψεις του Αλέξη Παπαδόπουλου σχετικά με το ναυάγιο του "Μεντώρ". Από το 1801 έως το 1804 τα συνεργεία του Έλγιν δρούσαν στην Ακρόπολη, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα γλυπτά και το ίδιο το μνημείο, αποσπώντας και διαμελίζοντας ένα σημαντικό μέρος (περίπου το ήμισυ) από το σωζόμενο γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, μαζί με ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, όπως ένα κιονόκρανο και ένα σπόνδυλο από κίονα. Η μεταφορά αυτών των ανεκτίμητης αξίας αρχαιοτήτων στην Αγγλία αντιμετώπισε δυσκολίες, αφού γινόταν από λιμάνι σε λιμάνι. Το πλοίο ''ΜΕΝΤΩΡ'' βούλιαξε και τα γλυπτά, ύστερα από παρατεταμένη παραμονή στον βυθό ανελκύστηκαν από Έλληνες δύτες στα Κύθηρα και έφτασαν τελικά στην Βρετανία το 1804.
 
 
 
 
 
Το τροχόπλοιο Πατρίς που έγινε γνωστό στις αρχές της δεκαετίας του 1980 απο τον Αλέξη Παπαδόπουλο
 

Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους στόχους στον τομέα της υποβρύχιας αρχαιολογίας είναι η θέση και η ανασκαφή της Ελίκης, της αρχαίας Αχαϊκής πόλης. Βρίσκεται ανατολικά του Αιγίου και ολόκληρη η πόλη καταποντίστηκε μαζί με κατοίκους της, στον Κορινθιακό Κόλπο, μετά από τον φοβερό σεισμό, τον χειμώνα του 373/372 π.Χ. Η ανακάλυψη μιας πόλης μαζί με τα κτίρια, ναούς και τα γλυπτά θα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός διότι η καταστροφή συνέβη κατά τη διάρκεια της κλασικής περιόδου. Έτσι, η εκτίμησή της θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στις γνώσεις μας για την κλασική αρχιτεκτονική, πολεοδομία, την τέχνη. Πολλές προσπάθειες έχουν πραγματοποιηθεί για να εντοπιστεί η αρχαία πόλη, ωστόσο ακριβής θέση της δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται ως προς αν η Ελίκη βρίσκεται σήμερα στο θαλάσσιο χώρο ή στην ακτή.

Ανακαλύπτοντας μια βυθισμένη πόλη.

Στον Κορινθιακό Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου ο δύτης-ερευνητής ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ έχει ανακαλύψει μια βυθισμένη πόλη. Βρίσκεται σε βάθος 25μ-45μ με ευρήματα όπως: τοίχους, πεσμένες στέγες, σπασμένα κεραμίδια, δρόμους, κλπ. Το αν αυτή η πόλη μπορεί να ταυτιστεί με την Ελίκη είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από εκτεταμένη υποβρύχια έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, η ανακάλυψη αυτής της πόλης μπορεί να θεωρηθεί ως μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη.
 

Η Χριστίνα Παπαδοπούλου στον ρόλο Γοργόνας σε έκθεση σκαφών στο ΜΕΚ.
 
 

 

Δημοσιεύτηκε στις: 20/02/2012


Latest Category Articles
Οι Υδροναύτες στο "σπιτάκι της σοκολάτας" 05.06.14......
(Δημοσιεύτηκε στις: 05/06/2014)
Οι "Υδροναύτες" στην 4η Επιστημονική Διημερίδα Ναυ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/05/2013)
Οι Υδροναύτες στον παιδικό σταθμό Χολαργού 15.05.1......
(Δημοσιεύτηκε στις: 15/05/2013)
Διήμερο καταδυτικών δραστηριοτήτων Υδροναυτών Ηλεί......
(Δημοσιεύτηκε στις: 12/03/2012)
Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Ελληνικής κατάδυσης:......
(Δημοσιεύτηκε στις: 20/02/2012)
Πρόγραμμα "Βαθιές ματιές στον καταδυτικό εξοπλισμό......
(Δημοσιεύτηκε στις: 29/01/2012)
Εκδήλωση γνωριμίας με τους κατασκευαστές: Apeks, B......
(Δημοσιεύτηκε στις: 29/01/2012)
Γνωρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα την αγαπημένη σ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 16/09/2011)
Υδροναύτης - Διασώστης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/08/2011)
Πρώτη διοργάνωση Υδροναύτης - Διασώστης, 25 και 27......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/07/2011)
Εργαστήριο ανασκόπησης γνώσεων χρήσης Nitrox - 30.......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/06/2011)
Πληροφορίες για το τμήμα καταδυτικής επιμόρφωσης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 31/12/2010)
Προηγούμενες Δραστηριότητες