vereint im Gesundheitswesen Droge Plan 2013 http://onlinepillen.ch/ Glenn Gould gut temperierten Klavier
Tόσο κοντά – Tόσο μακριά

Kείμενο: Αργύρης Αργυριάδης

Η Τεχνική Κατάδυση είναι μια προωθημένη δραστηριότητα εκτός των ορίων των καταδύσεων αναψυχής. Είτε βαθιά στο απέραντο μπλε, είτε μέσα σε ένα σπήλαιο, ορυχείο ή ναυάγιο είτε/ή και με μεικτά αέρια η υποβρύχια παραμονή στο υπερβαρικό περιβάλλον είναι μια ιδιαίτερη υπόθεση. Κι αυτό διότι κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει απόλυτα τον κίνδυνο που ελλοχεύει κάθε στιγμή.

 

 

 

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες - άλλοι που εξαρτώνται από τον τεχνικό δύτη, άλλοι που όχι  - και   μπορεί να κάνουν την διαφορά μεταξύ μιας ασφαλής και επιτυχημένης κατάδυσης και ενός ατυχήματος ή μιας τραγωδίας. Ένα λάθος γέμισμα ή υπολογισμός μείγματος, μια αστοχία υλικού, ένας κακός υπολογισμός αερίου μπορεί να φέρουν τον κύριο Merphy στο προσκήνιο. Θυμηθείτε ότι ακόμα και να νομίζεται ότι είστε «μόνος» σε μια κατάδυση ο κύριος Μέρφυ είναι ο αόρατος σύντροφος σας, έτοιμος να δείξει την παρουσία του όταν κάτι δεν πάει καλά.


Ειδικά δε στο θέμα της αποσυμπίεσης, η ανθρώπινη φυσιολογία είναι πάντα απρόβλεπτη. Ακόμα και αν κάνουμε τα πάντα σωστά μπορεί να την πάθουμε. Πόσο μάλλον όταν ξεπεράσει κανείς τα όρια και παραβεί συστηματικά τις συστάσεις και τα πλάνα, ξεκινώντας το παιχνίδι της ρώσικης ρουλέτας με τον εαυτό του. Όλες οι συστάσεις και οι κανόνες ασφαλείας που εφαρμόζονται στην τεχνική κατάδυση διεθνώς έχουν βελτιώσει την απόδοση και ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο, αλλά ποτέ δεν τον εξαλείφουν. Αυτός υπάρχει και θα υπάρχει πάντα σε κάθε δραστηριότητα με την φύση. Είναι επιλογή μας αν θα την ανταγωνιστούμε (τη φύση) και θα αποτύχουμε ή θα την σεβαστούμε και θα κερδίσουμε μοναδικές εμπειρίες.


Οι διεθνείς κανόνες ασφαλείας όπως η αντικατάσταση του αέρα με υπεροξυγονομένα μείγματα (ΕΑΝx) ή υπεροξυγονομένα ηλιούχα μείγματα (Helitrox – Triox), η Μέγιστη επιτρεπόμενη Μερική Πίεση Οξυγόνου (PO2) για το Mείγμα Bυθού που έχει ορισθεί ως 1,4 ΑΤΜ και για τα Μείγματα Αποσυμπίεσης ως 1,6 ΑΤΜ, ή το
Ισοδύναμο Ναρκωτικό Βάθος (END) τα 40 μέτρα, κοκ που ακολουθούνται και από το Τμήμα τεχνικής Κατάδυσης των Υδροναυτών αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.  


Παρ’ όλους όμως τους κανόνες, τις διαδικασίες και τις ασκήσεις ασφαλείας «επί χάρτου» ο τελικός υπεύθυνος είναι ο αυτοδύτης. Ατομικά για τον εαυτό του και συλλογικά για τους οικείους του και την καταδυτική κοινότητα. Αυτός με τις πράξεις του μπορεί να μετατρέψει προς τα έξω τη νέα ανακάλυψη  ενός ναυαγίου σπηλαίου ή την επίτευξη ενός βάθους αν επιστρέψει με ασφάλεια, ή αντίθετα  σε μια επικίνδυνή δραστηριότητα με δηλητηριασμένα μείγματα στις «φιάλες οξυγόνου», να προσδιορίσει ως «ανθρωποφάγες σπηλιές»  ή  «ναυάγια δολοφόνους» αν γίνει το ατυχές θέμα των ΜΜΕ.


Γι’ αυτό σε κάθε τεχνική κατάδυση μην ξεχάσετε να πάρετε το μυαλό μαζί σας. Αρκετές φορές για λόγους εγωισμού έχει αφεθεί στην επιφάνεια. Η τεχνική κατάδυση θέλει έναν ανθρωπολογικό τύπο με σύνεση,  μεθοδικό συνεπή και όχι παρορμητικό, επιθετικό και ανυπόμονο. Δεν υπάρχει τίποτα στο υποβρύχιο περιβάλλον που να δικαιολογεί την απώλεια της ανθρώπινης ζωής.  Ας μην ξεχνάμε ότι μια επιτυχημένη κατάδυση είναι αυτή που επιστρέφει τον δύτη στην επιφάνεια (αφετηρία - σημείο 0) σώο και ασφαλή για να μοιραστεί με τους υπόλοιπους τι βρήκε εκεί κάτω, τι συνάντησε εκεί μέσα.

Δημοσιεύτηκε στις: 08/01/2011


Τελευταία άρθρα της κατηγορίας
Πηγή λίμνη Viroit......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/05/2013)
Λίμνη Ζηρού......
(Δημοσιεύτηκε στις: 22/10/2012)
Λίμνη Ζαραβίνα......
(Δημοσιεύτηκε στις: 11/10/2012)
Εργαστήριο Technical Diving Experience – Πηγές Λού......
(Δημοσιεύτηκε στις: 11/12/2011)
In memory of J. J. Bolanz......
(Δημοσιεύτηκε στις: 25/11/2011)
Άδηλα ‘Υδατα: Λίμνη Πηγών Λούρου......
(Δημοσιεύτηκε στις: 23/11/2011)
Άδηλα ‘Υδατα: Ήπειρος ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/11/2011)
Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός: Υπόγειος, Υποβρύ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 30/05/2011)
Tόσο κοντά – Tόσο μακριά ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 08/01/2011)
Εισαγωγή στην Τεχνική Κατάδυση......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/01/2011)
Υποβρύχια Σπηλαιολογία: Ανακαλύπτοντας την 7η Ήπει......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/01/2011)
Προηγούμενες Δραστηριότητες