vereint im Gesundheitswesen Droge Plan 2013 http://onlinepillen.ch/ Glenn Gould gut temperierten Klavier
Πηγή λίμνη Viroit

Κείμενο, φωτογραφίες: Κρητικάκος Παναγιώτης

Βίντεο: Χαλιάσος Δημήτρης

To Σάββατο, 6/4/2013, επισκεφθήκαμε το όμορο κράτος της Αλβανίας και συγκεκριμένα τη λίμνη Viroit στην περιοχή του Αργυροκάστρου, 90χμ από τη πόλη των Ιωαννίνων και μόλις 30χμ από το τελωνειακό σταθμό της Κακαβιάς. Η συγκεκριμένη λίμνη και πηγή προσέγγισε το ενδιαφέρον μας μιας και δεν υπάρχει κάποια καταδυτική αναφορά, από όσο γνωρίζουμε από τη σύντομη έρευνα που κάναμε. Υπάρχουν αναφορές για την αποστολή Ιταλών σπηλαιοδυτών στην ευρύτερη περιοχή χωρίς όμως σαφής αναφορά στην πηγή της λίμνης.

Η λίμνη βρίσκεται δίπλα στο δρόμο που οδηγεί από το Αργυρόκαστρο στο Τεπελένι, στο κάμπο της Δερόπολης. Αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι για την περιοχή. Στη δυτικό άκρο της λίμνης, η οποία όπως μας ενημέρωσαν ξηραίνεται στο μεγαλύτερο κομμάτι της τους καλοκαιρινούς μήνες, βρίσκεται η κύρια πηγή της.

Καταδυθήκαμε για μια αναγνωριστική βουτιά στην πηγή της λίμνης, όπου από την επιφάνεια δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε το βαθύτερο σημείο της, παρά τα κρυστάλλινα νερά της. Το νερό που ανάβλυζε μπορούσαμε να το διακρίνουμε από τους επιφανειακούς σχηματισμούς. Το ρεύμα αρκετά αισθητό με την πρώτη επαφή με το νερό, πριν ακόμη καταδυθούμε. Το υποβρύχιο τοπίο, λόγω της καθαρότητας του νερού, μαγευτικό. Υδροχαρή φυτά και χέλια ανάμεσα σε κέρματα (ευχές) αλλά και σκουπίδια όπως πινακίδες (κλεμμένων;) αυτοκινήτων, μπαταρίες και λάστιχα.

Ο γεμάτος βότσαλα πυθμένας και τα λαξευμένα βράχινα τείχη προσέδιδαν μια διαφορετική αίσθηση. Ξεχασμένες αντλίες νερού και κτίσματα πλησίον της λίμνης φανέρωναν την παλαιότερη εκμετάλλευση των νερών της πηγής. Όσο καταδυόμασταν viagra kaufen το ρεύμα γινόταν όλο και πιο δυνατό, αγγίζοντας την ταχύτητα αρκετών κόμβων. Ακολουθώντας την κατεύθυνση του πυθμένα και φτάνοντας στα 22 μέτρα, μπορούσαμε να αντικρίσουμε ένα αρκετά μεγάλο τοξωτό άνοιγμα, μέσα από το οποίο ερχόταν το άφθονο νερό. Λόγω της δύναμης του ρεύματος, δε μπορούσαμε να προσεγγίσουμε περισσότερο το άνοιγμα και αρκεστήκαμε στο να ασφαλιστούμε και να απολαύσουμε το μοναδικό αυτό θέαμα και τη μοναδική αίσθηση.

Το άνοιγμα φαίνεται να αποτελεί την είσοδο σε κάποια σπηλιά ή σπηλαίωμα, το οποίο χρήζει περαιτέρω εξερεύνησης. Θεωρούμε πως η εποχή που επισκεφθήκαμε την πηγή είναι από τις πλέον ακατάλληλες λόγω της ποσότητας του νερού (έντονες βροχοπτώσεις, λιώσιμο χιονιών) που βγαίνει από την πηγή και καθιστά δύσκολο το οποιοδήποτε εγχείρημα. Η εν μέρη ξηρασία της λίμνης τους καλοκαιρινούς μήνες φανερώνει τη μείωση της ροής του νερού την περίοδο αυτή, πράγμα που θα καθιστά πιο εύκολη την εξερεύνηση της πηγής.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Auron Taron και το Αλβανικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το οποίο διασφάλισε την ασφάλεια και τη νομιμότητα των καταδύσεων μιας και η αυτόνομη κατάδυση απαγορεύεται σε όλη την Αλβανική επικράτεια. Από όσο ενημερωθήκαμε, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία νέου καταδυτικού νόμου. 
 

Diving the Viroit lake from jim on Vimeo.

 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε στις: 28/05/2013


Τελευταία άρθρα της κατηγορίας
Πηγή λίμνη Viroit......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/05/2013)
Λίμνη Ζηρού......
(Δημοσιεύτηκε στις: 22/10/2012)
Λίμνη Ζαραβίνα......
(Δημοσιεύτηκε στις: 11/10/2012)
Εργαστήριο Technical Diving Experience – Πηγές Λού......
(Δημοσιεύτηκε στις: 11/12/2011)
In memory of J. J. Bolanz......
(Δημοσιεύτηκε στις: 25/11/2011)
Άδηλα ‘Υδατα: Λίμνη Πηγών Λούρου......
(Δημοσιεύτηκε στις: 23/11/2011)
Άδηλα ‘Υδατα: Ήπειρος ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/11/2011)
Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός: Υπόγειος, Υποβρύ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 30/05/2011)
Tόσο κοντά – Tόσο μακριά ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 08/01/2011)
Εισαγωγή στην Τεχνική Κατάδυση......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/01/2011)
Υποβρύχια Σπηλαιολογία: Ανακαλύπτοντας την 7η Ήπει......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/01/2011)
Προηγούμενες Δραστηριότητες