vereint im Gesundheitswesen Droge Plan 2013 http://onlinepillen.ch/ Glenn Gould gut temperierten Klavier
Άδηλα ‘Υδατα: Λίμνη Πηγών Λούρου

Κείμενο: Αργύρης Αργυριάδης -Πάνος Κρητικάκος
Φώτο-Video: Νίκος Γκίκας

Στις 27/10 ξεκινήσαμε με τον Νίκο από Αθήνα με ένα αμάξι φορτωμένο με αρκετό καταδυτικό εξοπλισμό για να καλύψει όλες τις υποβρύχιες έρευνες που είχαμε προγραμματίσει για το τριήμερο.

Μετά από ένα άνετο ταξίδι με αρκετή και ενδιαφέρουσα κουβέντα και με τις προσδοκίες μας στα ύψη, αν εξαιρέσουμε μια πρόσκαιρη μηχανική αστοχία που μας καθυστέρησε για δυο ώρες και μας έβγαλε από το πρόγραμμα, βρεθήκαμε με τον Παναγιώτη ο οποίος μας οδήγησε στην Λίμνη των Πηγών του Λούρου. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη και ειδυλλιακή τοποθεσία είναι η περιοχή της λίμνης που σχηματίζουν οι Πηγές του Λούρου ποταμού στην Βουλιάστα του Αγίου Δημητρίου, σχεδόν πάνω στην εθνική οδό Άρτας - Ιωαννίνων.

Η μικρή αυτή φυσική λίμνη βρίσκεται στο 30ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Άρτας και σε υψόμετρο 296 μέτρα, μόλις μερικά μέτρα πριν το χωριό Βουλιάστα. Η λίμνη, η οποία σχηματίζει έναν σχεδόν τέλειο κύκλο, έχει περιφέρεια μόλις 300 μέτρα και διάμετρο γύρω στα 100 μέτρα. Το μέγιστο βάθος της είναι μόλις 10 μέτρα και η θερμοκρασία σταθερή στους 11-12 βαθμούς λόγο των νερών που πηγάζουν υπόγεια. Πρόκειται για μια καρστική πηγή υπερχείλισης που δημιουργεί μια μεγάλη λιμνο-πηγή που θυμίζει cenote.

Λόγο των φυσικών υπόγειων πηγών και της έλλειψης έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας τα νερά είναι καθαρά με απίστευτη διαύγεια. Γυρίνοι, βατράχια, πέστροφες και άλλα μικρά ψάρια γλυκού νερού συναντώνται μέσα στη λίμνη, όπως επίσης και υδροχαρή φυτά περιμετρικά σε μικρά βάθη. Ο βυθός είναι λασπώδης με διάφορα στρώματα ελαφριάς κρούστας στο μεγαλύτερο μέρος της λίμνης. Παρουσιάζει ανά εποχή ελαφρά συμπτώματα ευτροφισμού. Μπορούν επίσης να παρατηρηθούν όλο τον χρόνο τα αέρια που αναβλύζουν μέσα από τη λίμνη, πιθανώς περάσματα νερού εμπλουτισμένα με αέρα.

Γνωρίζοντας από τις πληροφορίες του Παναγιώτη για τη διαύγεια της λίμνης, αποφασίσαμε η πρώτη κατάδυση γνωριμίας αλλά και το εργαστήριο εισαγωγής στην τεχνική κατάδυση να γίνει εδώ. Το υποβρύχιο περιβάλλον και η διαύγεια του νερού όχι μόνο μας δικαίωσαν για την επιλογή, αλλά ήταν τόση η απόλαυση της κατάδυσης σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον που την επόμενη μέρα 28/10 επιστρέψαμε ξανά μετά την κατάδυση στην λίμνη Ζαραβίνα και πραγματοποιήσαμε νυχτερινή κατάδυση σε ένα ακόμα πιο μοναδικό και εντυπωσιακό περιβάλλον, από ότι την ημέρα.

Η βλάστηση, τα ψάρια και ο πυθμένας μαζί με την σιδερένια σκάλα κάτω από τα δυνατά φωτιστικά αποκτούν ένα διαφορετικό υποβρύχιο μεγαλείο, με τον δύτη να παίζει σε ένα εντυπωσιακό υποβρύχιο θέατρο με τις σκιές να δίνουν ένα αρκετό μυστηριακό και δραματικό τόνο σε μια κατάδυση που κατά τα άλλα δεν εμπεριέχει καμία τεχνική δυσκολία. Καθώς έβλεπα τις φυσαλίδες να σκάνε από τον πυθμένα, σκεφτόμουν το σπήλαιο που υπάρχει κρυμμένο και φέρνει όλον αυτόν το εντυπωσιακό όγκο νερού που με την σειρά του δίνει την δύναμη του στις παρακείμενες νεροτριβές. Η ανακάλυψη του αποτελεί πρόκληση για τον μελλοντικό εξερευνητή.

Η κατάδυση στη λίμνη Πηγές του Λούρου είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία. Η πρόσβαση και η είσοδος είναι υπερβολικά εύκολη. Πολύ καθαρά νερά, μικρό βάθος αλλά και μικρή διαδρομή αφού μέσα σε 15 λεπτά μπορεί κανείς να ολοκληρώσει την κυκλική υποβρύχια διαδρομή σε όλη την περιφέρεια της λίμνης. Θα πρέπει ο υποψήφιος επισκέπτης λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του νερού (11οC) να επιλέξει στεγανή ή ημιστεγανή στολή. Είναι δε σημαντική η καλή πλευστότητα διότι μια απρόσεκτη επαφή με τον λασπώδη πυθμένα ή μια απρόσεκτή πεδιλιά θα διαταράξει σημαντικά το λεπτό ίζημα με αποτέλεσμα να μειώσει σημαντικά τη διαύγεια του νερού. Αν και η λίμνη έχει συνεχόμενη εκροή, η στάθμη της δε μεταβάλετε πέραν του 1 μέτρου κατά την άνοιξη, που ο όγκος νερού μεγαλώνει. Στη λίμνη, πέρα από κάποιες σιδερένιες κατασκευές, δεν υπάρχουν σκουπίδια ή άλλοι ανθρωπογενείς ρύποι. Για τον λόγο αυτό η προστασία και η διατήρηση της λίμνης καθαρή είναι επιβεβλημένη.

 

Δημοσιεύτηκε στις: 23/11/2011


Τελευταία άρθρα της κατηγορίας
Πηγή λίμνη Viroit......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/05/2013)
Λίμνη Ζηρού......
(Δημοσιεύτηκε στις: 22/10/2012)
Λίμνη Ζαραβίνα......
(Δημοσιεύτηκε στις: 11/10/2012)
Εργαστήριο Technical Diving Experience – Πηγές Λού......
(Δημοσιεύτηκε στις: 11/12/2011)
In memory of J. J. Bolanz......
(Δημοσιεύτηκε στις: 25/11/2011)
Άδηλα ‘Υδατα: Λίμνη Πηγών Λούρου......
(Δημοσιεύτηκε στις: 23/11/2011)
Άδηλα ‘Υδατα: Ήπειρος ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/11/2011)
Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός: Υπόγειος, Υποβρύ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 30/05/2011)
Tόσο κοντά – Tόσο μακριά ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 08/01/2011)
Εισαγωγή στην Τεχνική Κατάδυση......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/01/2011)
Υποβρύχια Σπηλαιολογία: Ανακαλύπτοντας την 7η Ήπει......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/01/2011)
Προηγούμενες Δραστηριότητες