Συνέντευξη: Alan "Whitehead" (καταδυτικό κέντρο DiveWise, Μάλτα)

Alan WhiteheadΟ Alan είναι platinum Course Director τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ καταδύεται πάνω από 25. Δραστηριοποιείται και στην τεχνική κατάδυση και είναι προφανώς ο άνθρωπος που θα σας χαμογελάσει πρώτος αν περάσετε το κατώφλι του καταδυτικού του κέντρου DiveWise.

Σίγουρα θα φροντίσει να σας «πάρει» τα μυαλά δείχνοντας σας εξαιρετικούς καταδυτικούς προορισμούς στον χάρτη και στο άλμπουμ των φωτογραφιών του. Επίσης, σε λίγες μόνο κουβέντες που θα ανταλλάξετε θα σας μεταδώσει την αίσθηση πως ξέρει πολύ καλά να κάνει την δουλειά του και να φροντίσει να έχετε μια αξέχαστη κατάδυση, όπου και αν είναι αυτή. Ίσως γι αυτό τράβηξε και το δικό μου ενδιαφέρον όταν βρέθηκα στο καταδυτικό κέντρο Divewise.

 

Παναγιώτης: Ποιο είναι το ιστορικό του καταδυτικού κέντρου Divewise και πόσα χρόνια δραστηριοποιείσαι στην Μάλτα?

Alan: To Dive wise ξεκίνησε το 1970 με το όνομα Malta Diving Holidays και στα μέσα της δεκαετίας άλλαξε το όνομα του σε DiveWise λόγω «πολιτικών» πιέσεων. Βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Westin Dragonara από το 1980. Αρχικά δημιουργήθηκε από τον Vince και την Sarah Milton, στην συνέχεια πέρασε στα χέρια του γιου τους Patrick από το 2002 μέχρι και το 2007, όπου πλέον το διαχειρίζομαι εγώ, μαζί με τον Neville Μc Lellan.

 

Παναγιώτης: Είναι φανερό πως η «καταδυτική βιομηχανία» λειτουργεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην Μάλτα και ο κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει πολυάριθμα καταδυτικά κέντρα τα οποία παρέχουν πρώτης τάξεως υπηρεσίες. Πίσω από αυτό το γεγονός υπάρχει κρατική υποστήριξη και έλεγχος ?

Alan: Οι αυτοδύτες που επισκέπτονται την Μάλτα ανέρχονται σε περίπου 60.000 κάθε χρόνο και υπολογίζεται πως είναι διπλάσιοι αυτοί που δοκιμάζουν την κατάδυση για πρώτη τους φορά στην Μάλτα και όπως καταλαβαίνεις, επειδή πρόκειται για μια μεγάλη αγορά, υποστηρίζεται και από το αρμόδιες τουριστικές αρχές. Δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη αρχή για την καταδυτική ανάπτυξη, και η κατάδυση υπάγεται στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τον τομέα των ξενοδοχείων.  Γι αυτό, η «καταδυτική βιομηχανία» μας, προσπαθεί να αναπτύσσεται με εσωτερικές διαδικασίες, και οι βελτιώσεις των συνθηκών γενικά προέρχονται από τις εμπορικές δραστηριότητες και τα θέματα ασφαλείας που προτείνονται από τα ίδια τα καταδυτικά κέντρα.

 Το εσωτερικό του καταδυτικού κέντρου Divewise 

 

Παναγιώτης:  Θεωρείς πως τακτικές όπως η πόντιση πλοίων και η δημιουργία τεχνητών υφάλων, βοήθησε την καταδυτική βιομηχανία της Μάλτα?

Alan: Αυτές οι τακτικές, βοήθησαν την κατάδυση με πολλούς τρόπους, αλλά θεωρώ πως η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση είναι αυτή που πρέπει να υπολογίζεται πάνω από όλα. Είναι γεγονός πως βελτιώθηκε ο καταδυτικός μας τουρισμός και από ότι φαίνεται η περιβαλλοντικής επίδραση ήταν θετική καθώς είδαμε την θαλάσσια ζωή να πολλαπλασιάζεται γύρω από τα ναυάγια. Είναι πάντως γεγονός, πως με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να αναδείξουμε την Μάλτα σε έναν από τους περισσότερο επιθυμητούς καταδυτικούς προορισμούς του κόσμου.

 

Παναγιώτης: Ποια είναι η πολιτική που ακολουθείται σχετικά με μεθόδους αλιείας που θα μπορούσαν να βλάψουν το περιβάλλον και κατ επέκταση και την ίδια την καταδυτική βιομηχανία?

Alan: Η νομοθεσία στην Μάλτα, καθορίζει προστατευόμενες περιοχές και απαγορεύει κάποιες μεθόδους ψαρέματος όπως ας πούμε το ψάρεμα με χρήση αναπνευστικής συσκευής, αλλά πιστεύουμε πως θα πρέπει να υπάρξουν ακόμα περισσότερα μέτρα.

 

Νομίζω πως όλη η καταδυτική βιομηχανία συμφωνεί στο ότι η απαγόρευση κάθε μορφής αλιείας σε ακόμα περισσότερες περιοχές, είναι ανάγκη και χρειάζεται να εφαρμοστεί άμεσα. Προσωπικά θα πρότεινα την ολική απαγόρευση για μια περίοδο 3-5 ετών σε απόσταση τριών μιλίων από τις ακτές, για να επέστρεφε ο υποθαλάσσιος πλούτος στην Μάλτα.

 

Παναγιώτης: Πιστεύεις πως τα ιατρικά μέσα που διαθέτει η Μάλτα στον τομέα της υπερβαρικής ιατρικής μπορούν να καλύψουν τις ενδεχόμενες ανάγκες  του καταδυτικού τουρισμού?

Alan: Για την ώρα οι ανάγκες καλύπτονται, αλλά λόγω του ότι ο υπερβαρικός μας θάλαμος χρησιμοποιείται παράλληλα και για άλλες θεραπείες, θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα στην περίπτωση που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει  παράλληλα περιστατικά.

O

 

Παναγιώτης: Πως είναι η καταδυτική νομοθεσία στην Μάλτα?

Alan: Οι Μαλτέζοι, έχουν κάποιους πολύ χρήσιμους καταδυτικούς νόμους και κάποιες πραγματικά περίεργες «ασυμφωνίες», αλλά έχε κατά νου πως η οπτική μου γωνία είναι αυτή του επαγγελματία της κατάδυσης.

 

Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τις ελάχιστη πιστοποίηση που μπορεί να έχει κάποιος ώστε να καταδυθεί ανεξάρτητα αλλά δεν υπάρχει κατάλληλος νόμος ώστε να ενισχύσει την ασφάλεια όπως θα έπρεπε. Το μεγαλύτερο λοιπόν πρόβλημα, δεν είναι η νομοθεσία αλλά η εφαρμογή της καθώς ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει, σχεδόν παντού, χωρίς να έχει τον φόβο πως θα ερωτηθεί για το τι κάνει ή πως θα υποστεί τον σχετικό έλεγχο.

 

Παναγιώτης: Σχετικά με την πολιτική που ακολουθείς στο καταδυτικό σου κέντρο. Μου φάνηκε περίεργο το ότι ακόμα και αν σου έδειξα την εκπαιδευτική μου πιστοποίηση, μου ζήτησες να κάνουμε μια «δοκιμαστική» κατάδυση πριν μπορέσω να συμμετάσχω στις δραστηριότητες του κέντρου σου, και είναι κάτι το οποίο δεν είχα αντιμετωπίσει μέχρι τώρα, και ομολογώ πως με εξέπληξε ευχάριστα.

Alan:  Όλοι όσοι συμμετέχουν στις δραστηριότητες μας πρέπει να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα. Αν χρειαστώ ιατρική βεβαίωση, δεν θα μπορέσουν να καταδυθούν αν δεν πάρουν το ΟΚ από κάποιον γιατρό. Αν κάποιος είναι ήδη αυτοδύτης, τότε είναι απαραίτητο να μου δείξει και τις πιστοποιήσεις του, αλλά και αποδείξεις της εμπειρίας του.

ΟΛΟΙ οι αυτοδύτες ξεκινούν με μια δοκιμαστική κατάδυση, ακόμα και αν είναι εκπαιδευτές, Course Directors, η ακόμα και αν πρόκειται για τον Ζακ ΥΒ Κουστώ!

Παναγιώτης:  Το καταδυτικό σου κέντρο υποστηρίζει εξαιρετικά και δραστηριότητες όπως η βαθιά τεχνική κατάδυση. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζεις ως πάροχος τέτοιων  υπηρεσιών?

Alan: Οι περισσότερες εξορμήσεις μας είναι καλοσχεδιασμένες, οπότε ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι  τα logistics. Μετά την πρώτη μέρα όμως, μπαίνουμε σε μια σειρά και η δουλειά μου είναι σημαντικά πιο εύκολη, καθώς οι περισσότεροι τεχνικοί δύτες είναι αυτάρκεις, και ξέρουν να φροντίζουν τον εαυτό τους.

 

Παναγιώτης: Ποια είναι η συμβουλή που θα έδινες σε κάποιος που σκέφτεται να ασχοληθεί με την τεχνική κατάδυση?

Alan: Να έχει πάντοτε ανοιχτό μυαλό και να μην φοβάται να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Φυσικά να μην ξεχάσει πως όλοι μας πάντοτε μαθαίνουμε και πως το σημαντικότερο είναι να διασκεδάζουμε από την δραστηριότητα μας.

 

Παναγιώτης: Alan, πες μου τους πέντε παγκόσμιους καταδυτικούς προορισμούς που θα επισκεπτόσουν πρώτα από όλους αν ξανάρχιζες την καταδυτική σου καριέρα από την αρχή.

Alan: Φυσικά, Galapagos, South Africa Sardine Run, Heron Island, Bikini Atoll καιοπουδήποτε εδώ στην Μάλτα!

 

Δημοσιεύτηκε στις: 20/11/2010