Ταξιδευτές των ωκεανών

Από τη ∆υτική Αφρική ως τη Νότια Αµερική για την εξεύρεση τροφής και µετά πίσω στην Αφρική για να φτιάξει στην άµµο φωλιά ώστε να γεννήσει τα αυγά της. Το χιλιάδων χιλιοµέτρων ταξίδι της θαλάσσιας χελώνας διαρκεί µήνες, ακόµη και χρόνια, και για πρώτη φορά κατάφεραν να το χαρτογραφήσουν οι επιστήµονες.

 

Στις 2 Φεβρουαρίου 2009, στις 4 τα ξηµερώµατα, µια δερµατοχελώνα, η Τίκα, όπως την ονόµασαν οι επιστήµονες, εγκαταλείπει τη Γκαµπόν στη ∆υτική Αφρική. Τους επόµενους έξι µήνες διασχίζει τον Ατλαντικό, διανύοντας περίπου 8.000 χλµ. για να εξασφαλίσει την τροφή της. Το ταξίδι της ως τη Νότια Αμερική θα διαρκέσει σχεδόν έξι μήνες. Αυτή τη στιγµή βρίσκεται κάπου έξω από τη Βραζιλία και αναπτύσσεται τρώγοντας τσούχτρες.

Του χρόνου τον Μάρτιο θα πάρει τον δρόµο του γυρισµού και, αν όλα πάνε καλά – αν λ.χ. δεν πέσει στα δίχτυα κάποιου αλιευτικού –, θα φτιάξει τη φωλιά της στην άµµο της Μαγιούµπα, στο εθνικό πάρκο της Γκαµπόν. Αυτό είναι µόλις ένα από τα ταξίδια που κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της 50χρονης ζωής της. Ολες αυτές τις λεπτοµέρειες ανακάλυψαν για πρώτη φορά οι επιστήµονες έπειτα από 5ετή έρευνα, κατά την οποία κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη της δερµατοχελώνας ενώ διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Συνολικά, οι ερευνητές παρακολούθησαν 25 θηλυκές θαλάσσιες χελώνες. Η Τίκα και η Ριγκάµπ κατέληξαν στα νερά της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης. Αλλες παρέµειναν πιο κοντά στη Αφρική, ενώ η Καρολίνα κολυµπούσε στα µέσα του Ατλαντικού για περισσότερο από ενάµιση χρόνο καλύπτοντας περίπου 11.000 χλµ. προτού επιστρέψει για να γεννήσει.

Μείωση του πληθυσµού
Η χαρτογράφηση του ταξιδιού των δερµατοχελωνών, που δηµοσιεύθηκε στο ερευνητικό περιοδικό βιολογικού περιεχοµένου «Proccedings of the Royal Society B», γεµίζει µε αισιοδοξία τους ερευνητές, καθώς πιστεύουν πως µε αυτόν τον τρόπο θα µπορέσουν να προστατεύσουν αυτό το επαπειλούµενο είδος θαλάσσιας χελώνας – τα τελευταία 30 - 40 χρόνια καταγράφεται 98% µείωση στον πληθυσµό τους. Αν και ο ακριβής λόγος της δραµατικής µείωσης στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν είναι γνωστός, αρκετές θαλάσσιες χελώνες πιάνονται στα αγκίστρια που χρησιµοποιούνται για την αλίευση του τόνου ή σε δίχτυα. Και στις δύο περιπτώσεις µένουν κάτω από το νερό και πνίγονται.«Ευτυχώς, όµως, στη Κεντρική Αφρική δεν γίνεται συγκοµιδή των αυγών τους», επισηµαίνει στη «Γκάρντιαν» ο επικεφαλής της έρευνας Μάθιου Γουίτ, από το Κέντρο Οικολογίας και Συντήρησης του βρετανικού Πανεπιστηµίου του Exeter.

Ποµπός
Για τις ανάγκες της έρευνας, στην πλάτη κάθε δερµατοχελώνας τοποθετήθηκε ένας ποµπός όπου ενσωµατώθηκαν τέσσερις µπαταρίες λιθίου.

Κάθε φορά που η χελώνα έβγαινε στην επιφάνεια για να πάρει αέρα, ο ποµπός έστελνε σήµα σ’ έναν δορυφόρο. «Ανακαλύψαµε ότι αυτό το θαλάσσιο είδος χελώνας ακολουθεί τρεις καθαρές µεταναστευτικές οδούς για την ανεύρεση τροφής. Ωστόσο, κάθε χρόνο ο αριθµός των χελωνών που κάνει το µεγάλο ταξίδι ποικίλλει», προσθέτει ο Γουίτ.

Πηγή: http://www.tanea.gr

Δερματοχελωνα
Ενήλικο άτομο, (Φωτογραφία: Edo Goverse, ravon.nl)


Νεογέννητο άτομο, (Φωτογραφία: Mike MacLeod, Flickr album)

 

Δερματοχελώνα

Ταξινόμιση- (Διεθνής Σύμβαση CITES –  TESTUDINES (ΧΕΛΩΝΕΣ))

Βασίλειο: Animalia (Πανίδα/ζώα) 
Συνομοταξία: Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία: Reptilia (Ερπετά)
Τάξη: Testudines
Οικογένεια: Dermochelyidae
Γένος: Dermochelys
Είδος: coriacea


Η Δερματοχελώνα είναι η μεγαλύτερη χελώνα αλλά και το μεγαλύτερο ερπετό στον κόσμο.  Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία είχε μήκος πάνω από 200 εκατοστά και ζύγισε 917.7 κιλά.  Βρέθηκε νεκρή σε μια παραλία της Ουαλίας το 1988 και τώρα εκτίθεται σε μουσείο του Κάρντιφ.
Μερικά από τα αναγνωριστικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Δερματοχελώνας:
•    Μικρό κεφάλι - καταλαμβάνει μόνο το 17 – 22,3% του μήκους του καβουκιού.
•    Το ράμφος είναι αδύνατο, αλλά κοφτερό και στερείται επιφάνειες σύνθλιψης.
•    Το πάνω μέρος το σαγονιού έχει δύο κοφτερά άκρα.
•    Η κάτω σιαγόνα έχει έναν κεντρικό γάντζο που εφαρμόζει μεταξύ εκείνων της άνω σιαγόνας.
•    Το καβούκι διαμορφώνει ένα μωσαϊκό μικρών πολυγωνικών οστεοδερματικών κομματιών που υποστηρίζονται από ένα παχύ πλέγμα χόνδρινου, λιπώδη δερματικού ιστού.
•    Το καβούκι έχει 5 «ραβδώσεις» κατά το μήκος του.
•    Τα πτερύγια είναι μεγάλα σε σχήμα κουπιού, στις ενήλικες είναι ίσα ή και μεγαλύτερα του μισού ευθύ μήκους καβουκιού.
•    Τα νύχια μπορεί να είναι ορατά στους νεοσσούς αλλά εξαφανίζονται αργότερα
•    Χρώμα:
o    Η ράχη είναι μαύρη με διάσπαρτες λευκές κηλίδες.
o    Λευκές κηλίδες υπάρχουν κατά μήκος των «ραβδώσεων»  και συγκεντρώνονται  πλευρικά.
o    Το υπόλευκο χρώμα στο κάτω μέρος της χελώνας οφείλεται στο μεγάλο αριθμό λευκών κηλίδων.
o    Πολλές Δερματοχελώνες έχουν ροζ κηλίδες στο λαιμό, το βουβώνα, τους ώμους και το κεφάλι.
Τα ηλικιωμένα αρσενικά και θηλυκά μπορούν να φτάσουν στα 2 μέτρα μήκος και να ζυγίζουν σχεδόν 900 κιλά. Η Δερματοχελώνα είναι η μόνη θαλάσσια χελώνα που δεν έχει σκληρό, οστεώδες καβούκι. Το καβούκι της είναι περίπου 4 εκατ. παχύ και αποτελείται από δερματοειδή, λιπώδη συνδετικό ιστό που επικαλύπτει χαλαρά συνδέσεις από δερμικά κόκκαλα. Το καβούκι έχει επτά διαμήκεις κορυφογραμμές που καταλήγουν σε ένα μυτερό σημείο.  Οι ενήλικες Δερματοχελώνες είναι κυρίως μαύρες με μια λευκή προς ροζ πιτσιλωτή κοιλιακή επιφάνεια καθώς και ένα υπόλευκο και ρόδινο στίγμα στην κορυφή του κεφαλιού.  Τα μπροστινά πτερύγια δεν έχουν νύχια και λέπια και είναι αναλογικά πιο μακριά απ' ότι σε άλλα είδη θαλάσσιας χελώνας. Τα πίσω πτερύγια έχουν σχήμα «κουπιού». Το γεμάτο ραβδώσεις καβούκι και τα μεγάλα πτερύγια είναι χαρακτηριστικά που καθιστούν τη Δερματοχελώνα άκρως εξοπλισμένη για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στην αναζήτηση τροφής (NOAA).

Δερματοχελώνα
Ενήλικο άτομο, (Φωτογραφία: Alejandro Fallabrino, karumbe.org)

Οι θηλυκές Δερματοχελώνες γεννάνε περίπου 100 αβγά σε αμμώδεις, τροπικές παραλίες. Τα θηλυκά ωοτοκούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ωοτοκίας, συνήθως με διαλείμματα 8 έως 12 ημερών. Μετά από διάστημα 60-65 ημερών βγαίνουν στην επιφάνεια οι νεοσσοί με τη λευκή ράβδωση κατά μήκος της κορυφογραμμής της ράχης τους και στις παρυφές των πτερυγίων τους. Έχουν περίπου 50-77 εκατοστά μήκος, με τα μπροστινά πτερύγια να είναι ίσα σε μήκος με το υπόλοιπο σώμα τους και ζυγίζουν περίπου 40-50 γραμμάρια (NOAA).

Οι Δερματοχελώνες προσαρμόζονται τέλεια σε μια διατροφή που αποτελείται από ζώα της ανοικτής θάλασσασ που στερούνται σκελετό, όπως για παράδειγμα οι μέδουσες και σάλπες. Το στόμα και ο λαιμός της Δερματοχελώνας έχουν επίσης σπονδυλική στήλη με κατεύθυνση προς τα πίσω που τις βοηθά να συγκρατήσουν τέτοια ζελατινώδη θηράματα.
Η Δερματοχελώνα προσαρμόζεται πολύ καλύτερα σε ήπια κλίματα από τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών και αποτελεί έτσι το πιο ευρέως διανεμημένο είδος σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. Η γεωγραφική κατανομή τους μπορεί να χαρακτηριστεί από τα ακόλουθα στοιχεία:
•    Οι τόποι αναπαραγωγής τους βρίσκονται στα τροπικά και υποτροπικά γεωγραφικά πλάτη.
•    Συναντώνται τακτικά στη Βόρεια Θάλασσα, στη θάλασσα Μπάρεντ, στην Αργεντινή και στη Χιλή.
•    Η ωοτοκούσα Δερματοχελώνα συναντάται στον Ατλαντικό, στον Ειρηνικό και στον Ινδικό ωκεανό και υπαρχούν καταγραφές – αν και όχι συχνές- και στη Μεσόγειο. Θεωρείται ότι ο ινδο-ειρηνικός πληθυσμός είναι ο περισσότερο απειλούμενος πληθυσμός του είδους.
•    Λόγω του ότι η Δερματοχελώνα περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην ανοιχτή θάλασσα δεν γνωρίζουμε αρκετά στοιχεία για την πορεία των νεοσσών αφότου φύγουν από τη φωλιά τους.

Πηγή: http://www.medasset.org

Δημοσιεύτηκε στις: 03/01/2011


Latest Category Articles
«Τα μυστικά της Μεσογείου» του Πιερ-Υβ Κουστώ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/12/2011)
Κολύμπησαν προς την ελευθερία......
(Δημοσιεύτηκε στις: 30/11/2011)
Απειλή για το περιβάλλον τα συνθετικά ρούχα......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/11/2011)
Επιστροφή στη θάλασσα για τον «Πέτρο» και τον «Αχι......
(Δημοσιεύτηκε στις: 08/11/2011)
Διαγωνισμός Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας "Μεσόγειος: ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/11/2011)
Βρέθηκε πλοίο του μογγολικού στόλου του 1281......
(Δημοσιεύτηκε στις: 31/10/2011)
Οι θαλάσσιες χελώνες εκπέμπουν SOS......
(Δημοσιεύτηκε στις: 05/10/2011)
Αντιβιοτική ουσία στο συκώτι καρχαριών αντιμετωπίζ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 20/09/2011)
Άγνωστο είδος δελφινιού κρυβόταν «κάτω από τη μύτη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 16/09/2011)
Τα δελφίνια του Αμβρακικού «αντιλαμβάνονται την έν......
(Δημοσιεύτηκε στις: 01/09/2011)
ΟΤΑΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΕΔΟΥΣΕΣ…......
(Δημοσιεύτηκε στις: 11/08/2011)
Νέα έρευνα στο ναυάγιο του «Μέντωρ» ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 10/08/2011)
Προηγούμενες Δραστηριότητες