Παυλοπετρί, η αρχαιότερη υποβρύχια πόλη

pavlopetri underwater townΜε άρωμα Ατλαντίδας, το Παυλοπετρί είναι η παλιότερη υποβρύχια πόλη που έχει ανακαλυφθεί. Το BBC κινηματογραφεί ένα νέο ντοκιμαντέρ, θέμα του οποίου είναι ακριβώς αυτή η πόλη. Κάτω από μερικά μέτρα νερό, το μαγευτικό τοπίο των χαλασμάτων παίρνει πόζες για τον φακό.

 

 

Το Παυλοπετρί, τοποθετημένο στη Νότια Λακωνία, δεν έχει να κάνει με μύθους και δοξασίες. Είναι πραγματικό και οι ειδικοί υπολογίζουν ότι φιλοξενούσε από 500 έως 2000 πολίτες και άνθησε από το 3.500 π.Χ. έως το 1.100 π.Χ. Παίρνει έτσι τα σκήπτρα από την προηγούμενη παλαιότερη υποβρύχια πόλη, κατά μια χιλιετία ολόκληρη. Ήταν ανέγγιχτο μέχρι τη δεκαετία του '60, στην οποία ο ωκεανογράφος Δρ. Nic Flemming το ανακάλυψε και διενέργησε μια υποβρύχια έρευνα για την τοποθεσία. Αυτή τη φορά, αρχηγός των ανασκαφών είναι ο Δρ. Jon Henderson από το πανεπιστήμιο του Nottingham, με τον Δρ. Flemming να είναι μέλος της ομάδας αυτής.

Σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η καταδυτική ομάδα έχει ανασύρει πάρα πολλά αντικείμενα και χρησιμοποιεί τελευταία τεχνολογία προκειμένου να εξετάσει τη δομή της πόλης.
Pavlopetri underwater measurementspavlopetri underwater dig site
Ο Δρ. Henderson λέει: "Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια λεπτομερειακή τρισδιάστατη απεικόνιση της πόλης, με βάση τα ερείπια που έχουν μείνει στο βυθό. Μπορούμε να δούμε πως γινόταν το εμπόριο θαλάσσης εκείνη την εποχή και έχουμε ανακαλύψει μια τεράστια αίθουσα, το "Μέγαρο", σπάνιο εύρημα για την Εποχή του Χαλκού. Έχοντας το BBC μαζί μας, μας βοήθησε να δημιουργήσουμε απίστευτες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις μέσω υπολογιστών της ανασκαφής, βασισμένες στα πραγματικά ευρήματα που συλλέξαμε."

Έχουν βρεθεί τουλάχιστον 37 τάφοι, κρύπτες με κολώνες (οι πρώτες που ανακαλύπτονται στην Ελλάδα), 15 διαφορετικά κτίρια, δρόμοι, αυλές και έχουν ανασυρθεί αρκετά αγγεία που χρονολογούνται από την τελευταία Νεολιθική περίοδο έως το τέλος της Εποχής του Χαλκού. Με την ομάδα των ανασκαφέων βρίσκεται και η Δρ. Χρυσάνθη Γάλλου, η οποία είναι ειδική στην προϊστορία του Αιγαίου και βρίσκεται στο πανεπιστήμιο του Nottingham. Φυσικά, κάτοικοι και ο δήμαρχος της Νεόπολης (του κοντινότερου δήμου από το Παυλοπετρί) είναι ένθερμοι υποστηρικτές όλου του εγχειρήματος και βοηθούν όσο μπορούν τα μέλη της ομάδας.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν μέχρι το 2014, οπότε και θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ευρήματα και τα αποτελέσματα της έρευνας. Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να προβληθεί μέσα στο 2012.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο του Δρ. Henderson, του πανεπιστημίου του Nottingham

 

Δημοσιεύτηκε στις: 23/01/2011


Latest Category Articles
«Τα μυστικά της Μεσογείου» του Πιερ-Υβ Κουστώ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/12/2011)
Κολύμπησαν προς την ελευθερία......
(Δημοσιεύτηκε στις: 30/11/2011)
Απειλή για το περιβάλλον τα συνθετικά ρούχα......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/11/2011)
Επιστροφή στη θάλασσα για τον «Πέτρο» και τον «Αχι......
(Δημοσιεύτηκε στις: 08/11/2011)
Διαγωνισμός Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας "Μεσόγειος: ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/11/2011)
Βρέθηκε πλοίο του μογγολικού στόλου του 1281......
(Δημοσιεύτηκε στις: 31/10/2011)
Οι θαλάσσιες χελώνες εκπέμπουν SOS......
(Δημοσιεύτηκε στις: 05/10/2011)
Αντιβιοτική ουσία στο συκώτι καρχαριών αντιμετωπίζ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 20/09/2011)
Άγνωστο είδος δελφινιού κρυβόταν «κάτω από τη μύτη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 16/09/2011)
Τα δελφίνια του Αμβρακικού «αντιλαμβάνονται την έν......
(Δημοσιεύτηκε στις: 01/09/2011)
ΟΤΑΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΕΔΟΥΣΕΣ…......
(Δημοσιεύτηκε στις: 11/08/2011)
Νέα έρευνα στο ναυάγιο του «Μέντωρ» ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 10/08/2011)
Προηγούμενες Δραστηριότητες