Μεσογειακές φώκιες «τριγυρνούν» στην Αμοργό

Εδώ και μερικές μέρες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο λιμάνι της Αιγιάλης στην Αμοργό δύο μεσογειακές φώκιες. Σύμφωνα με τους κάτοικους της περιοχής έχουν ιδιαίτερα φιλική συμπεριφορά, καθώς πλησιάζουν τις βάρκες και δεν φαίνεται να ενοχλούνται από τον κόσμο που μαζεύεται για να τις θαυμάσει.

Όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση Mom, η παρουσία μεσογειακής φώκιας σε κάποιο λιμάνι δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο φαινόμενο. Το ζώο δεν διατρέχει κίνδυνο να χτυπηθεί η να τραυματιστεί από κάποια βάρκα καθώς ξέρει πολύ καλά πώς να τις αποφύγει.

Παρόλα αυτά, η φιλική προς τον άνθρωπο συμπεριφορά δεν είναι πάντα ότι πιο ασφαλές για το ζώο αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μάθουμε να συμβιώνουμε χωρίς να ενοχλούμε ο ένας τον άλλον. Οι δυο φώκιες απολαμβάνουν την φιλόξενη Αμοργό γι ’αυτό και η Mom παραθέτει μερικές χρήσιμες συμβουλές για όσους θα έχουν την τύχη να τις συναντήσουν:

Είδα μια φώκια! Τι πρέπει να κάνω!

Κάτω από το νερό: Μην πανικοβληθείς, μην κάνεις απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσεις να πλησιάσεις το ζώο, σεβάσου τον χώρο του και σε καμία περίπτωση μην το σημαδεύεις με ψαροντούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι καθόλου επιθετικά ζώα, αν απειληθούν όμως μπορεί να αμυνθούν. Όταν είσαι σε απόσταση ασφαλείας…μη ξεχάσεις να θαυμάσεις αυτό το υπέροχο ζώο!

Σε θαλάσσια σπηλιά: Και πάλι μην πανικοβληθείς, μην προσπαθήσεις να μπεις μέσα στη σπηλιά, μπορεί να είναι μια μητέρα με το μικρό της, απομακρύνσου κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια ώστε να μην κλείνεις την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο.

Να θυμάσαι ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλάσσιες σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

Στη στεριά: Πολλές φορές οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά τη περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα η και για να ξεκουραστούν. Μείνε σε απόσταση 30 μέτρων και παρατήρησε το ζώο, μην προσπαθήσεις να ταΐσεις η να βρέξεις το ζώο. Κράτα ανθρώπους και κατοικίδια μακριά και επικοινώνησε άμεσα με τη Mom γιατί μπορεί να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια.

http://www.econews.gr

Δημοσιεύτηκε στις: 30/05/2011


Latest Category Articles
«Τα μυστικά της Μεσογείου» του Πιερ-Υβ Κουστώ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/12/2011)
Κολύμπησαν προς την ελευθερία......
(Δημοσιεύτηκε στις: 30/11/2011)
Απειλή για το περιβάλλον τα συνθετικά ρούχα......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/11/2011)
Επιστροφή στη θάλασσα για τον «Πέτρο» και τον «Αχι......
(Δημοσιεύτηκε στις: 08/11/2011)
Διαγωνισμός Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας "Μεσόγειος: ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/11/2011)
Βρέθηκε πλοίο του μογγολικού στόλου του 1281......
(Δημοσιεύτηκε στις: 31/10/2011)
Οι θαλάσσιες χελώνες εκπέμπουν SOS......
(Δημοσιεύτηκε στις: 05/10/2011)
Αντιβιοτική ουσία στο συκώτι καρχαριών αντιμετωπίζ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 20/09/2011)
Άγνωστο είδος δελφινιού κρυβόταν «κάτω από τη μύτη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 16/09/2011)
Τα δελφίνια του Αμβρακικού «αντιλαμβάνονται την έν......
(Δημοσιεύτηκε στις: 01/09/2011)
ΟΤΑΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΕΔΟΥΣΕΣ…......
(Δημοσιεύτηκε στις: 11/08/2011)
Νέα έρευνα στο ναυάγιο του «Μέντωρ» ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 10/08/2011)
Προηγούμενες Δραστηριότητες