Επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη μεσογειακή φώκια

Η συνεργασία Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων για τη διάσωση της μεσογειακής φώκιας, αλλά και του αντίστοιχου θηλαστικού που συναντάται στη Χαβάη, τέθηκε στο επίκεντρο διάλεξης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Όπως δήλωσε στην ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής» ο ομιλητής της εκδήλωσης, καθηγητής Αλέξανδρος Καραμανλίδης, επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας για τη μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας «Mom», η μεσογειακή φώκια είναι ένα από τα πιο απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά του πλανήτη. O πληθυσμός της, παγκοσμίως, αριθμεί περίπου 600 άτομα, από τα οποία τα 350 ζουν στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος.

Το πρόγραμμα συνεργασίας με τους Αμερικανούς επιστήμονες, το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των Η.Π.Α., έχει σκοπό να συμβάλλει στη διάσωση του είδους παγκοσμίως, επισημαίνει ο καθηγητής Αλέξανδρος Καραμανλίδης: «Έχουμε οργανώσει μια συνεργασία μεταξύ της εταιρείας για την προστασία και τη μελέτη της μεσογειακής φώκιας και του προγράμματος του αντίστοιχου για την προστασία της φώκιας της Χαβάης του εκεί πανεπιστημίου, ώστε να μελετήσουμε, βασιζόμενοι στην εμπειρία που έχουν οι Αμερικανοί ερευνητές, τη γενετική κατάσταση του πληθυσμού στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, κάποιες επιτυχίες που έχουμε εμείς στην προστασία του είδους στη χώρα μας, αλλά και τη δική μας τεχνογνωσία, που έχουμε αποκτήσει στην προβολή και ενημέρωση να μπορέσουμε να τις μεταφέρουμε, σε ένα δεύτερο στάδιο συνεργασίας, στο αντίστοιχο πρόγραμμα της φώκιας στη Χαβάη. Είναι μια αλληλοεπίδραση, είναι μια συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων στην Ελλάδα και των επιστημόνων στη Χαβάη, ώστε να μπορέσουμε τελικά να προωθήσουμε ευρύτερα την προστασία του είδους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την αμερικανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα από την Επιτροπή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά των Η.Π.Α.».

πηγή http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=336354&cid=17

Δημοσιεύτηκε στις: 24/06/2011






Latest Category Articles
«Τα μυστικά της Μεσογείου» του Πιερ-Υβ Κουστώ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/12/2011)
Κολύμπησαν προς την ελευθερία......
(Δημοσιεύτηκε στις: 30/11/2011)
Απειλή για το περιβάλλον τα συνθετικά ρούχα......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/11/2011)
Επιστροφή στη θάλασσα για τον «Πέτρο» και τον «Αχι......
(Δημοσιεύτηκε στις: 08/11/2011)
Διαγωνισμός Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας "Μεσόγειος: ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/11/2011)
Βρέθηκε πλοίο του μογγολικού στόλου του 1281......
(Δημοσιεύτηκε στις: 31/10/2011)
Οι θαλάσσιες χελώνες εκπέμπουν SOS......
(Δημοσιεύτηκε στις: 05/10/2011)
Αντιβιοτική ουσία στο συκώτι καρχαριών αντιμετωπίζ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 20/09/2011)
Άγνωστο είδος δελφινιού κρυβόταν «κάτω από τη μύτη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 16/09/2011)
Τα δελφίνια του Αμβρακικού «αντιλαμβάνονται την έν......
(Δημοσιεύτηκε στις: 01/09/2011)
ΟΤΑΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΕΔΟΥΣΕΣ…......
(Δημοσιεύτηκε στις: 11/08/2011)
Νέα έρευνα στο ναυάγιο του «Μέντωρ» ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 10/08/2011)
Προηγούμενες Δραστηριότητες