Εξελίξεις στο Σαρμ ελ-Σεΐχ

Carcharhinus LongimanusΟι Αμερικάνοι επιστήμονες που κληθήκαν στο μεγαλύτερο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ-Σεΐχ παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν το «χειρότερο σενάριο». Κατέληξαν ότι η έξαρση των επιθέσεων σε κολυμβητές - δύτες ήταν έργο τουλάχιστον δύο καρχαριών.


Αιγύπτιοι οικολόγοι και οι θαλάσσιοι βιολόγοι έλπιζαν, ότι μόνο ένας καρχαρίας ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο μια γερμανίδας και τον ακρωτηριασμό τεσσάρων άλλων τουριστών στο Σαρμ Ελ Σέιχ την περασμένη εβδομάδα.

Από την μεριά τους οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι, δήλωσαν ότι έχουν πιάσει ένα Ρυγχοκαρχαρία (Isurus oxyrinchus, Shortfin mako shark) και έχει ταυτοποιηθεί από τα εγκληματολογικά τους εργαστήρια ως ο ένοχος πίσω από επίθεση την περασμένη Τετάρτη σε δύο δύτες από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Το δάγκωμα σε ένα από τα θύματα ταιριάζει με τα δόντια του “Ρυγχοκαρχαρία», δήλωσε ο Ahmed El-Edkawy, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της επαρχίας του νότιου Σινά. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν εικασίες ότι οι δύτες που ήταν και τα θύματα της πρώτης επίθεσης, προσπάθησαν να ταΐσουν τους καρχαρίες. Επίσης κάποιο πλοίο πέταξε νεκρά πρόβατα στην θαλάσσια περιοχή πολύ κοντά στο Σαρμ Ελ Σέιχκαι όλα αυτά συντέλεσαν στο να προκαλέσουν στον καρχαρία επιθετική συμπεριφορά.Είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ο καρχαρίας ήταν υπεύθυνος και για το δεύτερο περιστατικό.»

Ένας άλλος ειδικός στους καρχαρίες ο Jonathan Ali Khan, δήλωσε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν είναι απροσδόκητες. «Προφανώς υπάρχει κάτι, που προκαλεί τους καρχαρίες να ενεργούν με αυτόν τον τρόπο. Ο κύριος ένοχος για την επίθεση είναι ο Μακροπτερυγοκαρχαρίας “The oceanic whitetip (Carcharhinus longimanus)”. Είναι ένα είδος με αρκετά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και αντιδρά με αυτόν τον “βίαιο τρόπο” όταν βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με ανθρώπους και με συνθήκες που αλλοιώνουν τη συμπεριφορά του. Οι καρχαρίες τρώνε με την πρώτη  ευκαιρία και είναι γνωστό ότι ο Μακροπτερυγοκαρχαρίας ακολουθεί πλοία. Πολλές φορές πλοία που μεταφέρουν ζώα πετούν τα ψοφίμια στη θάλασσα καθώς απαγορεύεται να ελλιμενίζονται με αυτά και έτσι οι καρχαρίες τα ακολουθούν.»

Αλλά και αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η τελευταία επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν Μακροπτερυγοκαρχαρία.Oι επιστήμονες είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα ότι οι δύο διαφορετικά είδη καρχαρία έχουν αναπτύξει τάσεις να επιτίθενται σε ανθρώπους. Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι δεν έχουν ιδέα πόσοι καρχαρίες μπορεί να έχουν «γευθεί ανθρώπινη σάρκα». Έτσι τόσο το κυνήγι για τους δολοφόνους, όσο και την αναζήτηση για εξήγηση της παράξενης συμπεριφοράς τους, πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση.  

Σύμφωνα με την Elke Bojanowski γερμανίδα υδροβιολόγο και ειδική στους καρχαρίες της Ερυθρά Θάλασσας, “…το καλύτερο σενάριο θα ήταν να υπήρχε μόνο ένας καρχαρίας που να είχε επιτεθεί σε ανθρώπους ώστε να τον απομακρύνουμε από την περιοχή και έτσι να λυθεί το πρόβλημα. Αλλά εάν είναι περισσότεροι από έναν πρέπει να δούμε τι τους έκανε να συμπεριφερθούν επιθετικά. Τα γεγονότα όμως έχουν ως εξής: Στις 30 Νοέμβρη 2010, δύο κολυμβητές  δέχτηκαν επίθεση από καρχαρία σε μια παραλία ακριβώς βόρεια του κόλπου Naama, και οι έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς. Οι φωτογραφίες που τραβηχτήκαν λεπτά πριν από τη 2η επίθεση δείχνουν ένα ενήλικα  Μακροπτερυγοκαρχαρία, που περιτριγύριζε  στενά τους δύτες πριν πλησιάσει και τελικά επιτεθεί σε ένα κολυμβητή στην επιφάνεια. Την 1η Δεκεμβρίου 2010, ένας τρίτος κολυμβητής δέχτηκε  επίθεση λίγα χιλιόμετρα βόρεια από το σημείο της προηγούμενης επίθεσης. Δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό διαθέσιμο από αυτή της επίθεση. Ως πρώτη αντίδραση, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έδωσε εντολή για αναστολή όλων των θαλάσσιων δραστηριοτήτων στην περιοχή του Σαρμ Ελ Σέιχ, με εξαίρεση το Εθνικό Πάρκο Ras Mohamed, μέχρι το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου 2010. Επιπλέον, οι αρχές του Εθνικού Πάρκου προσπάθησαν να συλλάβουν τον καρχαρία(-ες) που πίστευαν ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις. Ως αποτέλεσμα, δύο καρχαρίες πιάστηκαν στις 2 Δεκεμβρίου, ένας Ρυγχοκαρχαρίαςκαι ένας Μακροπτερυγοκαρχαρίας. Συγκρίνοντας τις φωτογραφίες του Μακροπτερυγοκαρχαρία – υπεύθυνου για τη 2η επίθεση - με τις φωτογραφίες του πιασμένου καρχαρία, είναι σαφές ότι δεν δείχνουν τον ίδιο καρχαρία.”

Τρεις ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν εχθές στο Σαρμ Ελ Σέιχ για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Είναι μέλη του International Shark Attack File και η ομάδα θα  εξετάσει αν οι αλλαγές στην υποβρύχια οικολογία ή η παράνομη πρακτική του να δολώνουν κρέας για την αλίευση του καρχαρία θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις. Είπαν επίσης έχουν ενημερωθεί για την πρακτική των ξεναγών να ρίχνουν κοτόπουλα από τις βάρκες για να προσελκύουν καρχαρίες.

Όλες οι επιθέσεις έχουν γίνει σε μια συγκεκριμένη ακτίνα τριών μιλίων της ακτογραμμής, την ίδια ώρα της ημέρας, δείχνοντας ότι οι καρχαρίες μπορεί να συγκεντρώνονται εκεί για να τραφούν.

Δημοσιεύτηκε στις: 29/12/2010


Latest Category Articles
«Τα μυστικά της Μεσογείου» του Πιερ-Υβ Κουστώ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/12/2011)
Κολύμπησαν προς την ελευθερία......
(Δημοσιεύτηκε στις: 30/11/2011)
Απειλή για το περιβάλλον τα συνθετικά ρούχα......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/11/2011)
Επιστροφή στη θάλασσα για τον «Πέτρο» και τον «Αχι......
(Δημοσιεύτηκε στις: 08/11/2011)
Διαγωνισμός Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας "Μεσόγειος: ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/11/2011)
Βρέθηκε πλοίο του μογγολικού στόλου του 1281......
(Δημοσιεύτηκε στις: 31/10/2011)
Οι θαλάσσιες χελώνες εκπέμπουν SOS......
(Δημοσιεύτηκε στις: 05/10/2011)
Αντιβιοτική ουσία στο συκώτι καρχαριών αντιμετωπίζ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 20/09/2011)
Άγνωστο είδος δελφινιού κρυβόταν «κάτω από τη μύτη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 16/09/2011)
Τα δελφίνια του Αμβρακικού «αντιλαμβάνονται την έν......
(Δημοσιεύτηκε στις: 01/09/2011)
ΟΤΑΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΕΔΟΥΣΕΣ…......
(Δημοσιεύτηκε στις: 11/08/2011)
Νέα έρευνα στο ναυάγιο του «Μέντωρ» ......
(Δημοσιεύτηκε στις: 10/08/2011)
Προηγούμενες Δραστηριότητες