Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια .

κείμενο-φωτό : Κώστας Λαδάς

Κατά την παραμονή μου στην Κάλυμνο, στους Αγώνες Σκανταλόπετρας, είχα την ευκαιρία μετά το τέλος των προπονήσεων να γνωρίσω μερικές υποβρύχιες ομορφιές που κρύβει το νησί των σφουγγαράδων. Με τους υπόλοιπους αυτοδύτες που είχαν τον ρόλο των κριτών βυθού και με τη βοήθεια του πολύ καλού μας φίλου Γρηγόρη κάναμε μερικές καταδύσεις στο Νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και στην περιοχή από τα Θέρμα μέχρι και τα Βλυχάδια.

Πρώτο σημείο κατάδυσης σε λιγότερο από μισό μίλι απόσταση, δεξιά από την περιοχή Θερμά, είναι ένας μικρός και ήρεμος κολπίσκος βάθους γύρω στα 5-7μετρα με καταγάλανα νερά, που κρύβει μια μεγάλη τρυπά στην μέση του. Η είσοδος της τρύπας ξεκινάει από τα 5 μέτρα και καταλήγει στα 22, με διάμετρο αρκετά μεγάλη ώστε να χωράνε να κατεβούν μαζί 15 περίπου αυτοδύτες.

Αν και είχαμε ήδη ενημερωθεί για την χρησιμότητα της τρύπας, μόλις αντικρίσαμε το στόμιο αμέσως καταλάβαμε, από τα σκοινιά και τα συρματόσκοινα που ήταν δεμένα στα βράχια της ακτής, πως τη χρησιμοποιούσαν ώστε να βουλιάζουν τα καΐκια την εποχή της απόσυρσης. Όλα μαζεμένα εκεί ξύλα, σκοινιά, μηχανές, βολάν, σκαρμοί και κομμάτια από τις κουπαστές έκαναν τον χώρο μέσα στην τρύπα να γεμίζει από μυστήριο.
Κάθε επαφή όμως με τον βυθό δημιουργεί τόσο πολύ θολούρα που σχεδόν αχρηστεύει φλας και φωτιστικά. Βέβαια, όταν το διαπιστώσαμε ήταν ήδη αργά (έχοντας καταδυθεί όλοι μαζί). Παρ’ όλα αυτά όμως παραμένει μια κατάδυση πρωτόγνωρη με αρκετά ενδιαφέροντα κομμάτια άξια θαυμασμού σε τόσο μικρό χώρο.

Επόμενος σταθμός για κατάδυση ένας διπλανός κόλπος με κάθετα βράχια και απότομο κατέβασμα βυθού μέχρι τα 35 μέτρα, με αρκετά ισχυρό ρεύμα (μάλλον λόγω της θέσης του, στην άκρη του κάβου) αλλά με πολύ καλή ορατότητα.
Ακολουθώντας το συρματόσκοινο που κάποτε ήταν δεμένο στην στεριά και από το βάθος των 12 περίπου μέτρων ανακαλύπτουμε ένα ξύλινο σκαρί γυμνό τελείως, μάλλον αποτέλεσμα κι αυτό των επιδοτήσεων.
Η κατάσταση του είναι αρκετά καλή και η σπασμένη του πρύμνη ακουμπάει στον βυθό στα 33 μέτρα, δίνοντας μας την ευκαιρία από εκεί να ρίξουμε μια μάτια στο άδειο εσωτερικό του! Μην αντέχοντας τον πειρασμό λόγω διαύγειας του νερού το χέρι ασυναίσθητα γύρισε την φωτογραφική μηχανή σε επιλογή video.

Θέλοντας να είμαστε συνεπείς στον χρόνο μηδέν, αναδυόμαστε σταδιακά περιεργαζόμενοι τα πιο ρηχά σημεία του καϊκιού και κάνοντας μια μικρή βόλτα, από τα 15 μέτρα και ρηχότερα, αποκαλύπτονται διάφορα σφουγγάρια σε περίεργα σχήματα.

Σπηλιές γεμάτες μυστήριο

Ενας απο τους πολλους αστακους που βρισκονται στα τοιχωματα.

Υπέροχα χρώματα Σφουγγάρια σε διάφορα σχήματα.                                           

Με φόντο το μπλέ.

Τελευταίος καταδυτικός προορισμός που επισκεφθήκαμε μιας και οι ημέρες τελείωναν, ήταν το γραφικό ψαροχώρι Βλυχάδια, έναν μικρό υπήνεμο κόλπο με πολύ ωραία παραλία και γραφικά μαγαζιά, που θα ξεκούραζαν όσους δεν καταδύονταν εκείνη την ημέρα.
Από την παράλια φαίνονται οι δυο κάβοι αριστερά και δεξιά με περίπου ίδιο βυθό και κύριο χαρακτηριστικό τις σπηλιές με τα υπέροχα χρώματα, αλλά και τα παιχνίδια με τις ακτίνες του ήλιου που περνάνε μέσα από τις κατακόρυφες τρύπες τους. Ανεμώνες, κοχύλια και μικρά αστακουδάκια ξεπροβάλουν μέσα από μικρές τρύπες στους θόλους.
Αστερίες  Είδος ανεμώνης

Μετά την κατάδυση μια επίσκεψη στο Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Βαλσαμίδη και στη συνέχεια ένα καλό μεσημεριανό σε κάποιο από τα φιλόξενα ταβερνάκια της παράλιας, θα ανοίξουν την όρεξη ώστε να συνεχιστεί και η νυχτερινή μας εξόρμηση στα μπαράκια του νησιού.
Σίγουρα δεν είναι δυνατόν με τόσο λίγα λόγια να περιγράψει κανείς τις ομορφιές της Καλύμνου αλλά ούτε και με τόσο λίγες βουτιές τον υποβρύχιο πλούτο της. Αν το κάναμε αυτό θα πράτταμε αδίκημα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Καταδυτικά κέντρα στην Κάλυμνο:

  • Καταδυτικό στο ξενοδοχείο Ελιές
  • Καταδυτικό στα Θέρμα
  • Καταδυτικό στα Βλυχάδια

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί:

  • Μουσείο Βουβάλη (Αγία Τριάδα): Στεγάζεται στην πολυτελή, κεντροευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού ρυθμού κατοικία του μεγάλου ευεργέτη Νικόλαου Βουβάλη. Φιλοξενεί λίγα εκθέματα του 19 ου και 20ου αιώνα. Στο νέο, υπό κατασκευή, αρχαιολογικό μουσείο θα στεγαστούν σύντομα σπάνια ευρήματα, όπως η «κόρη της Καλύμνου», ο ελληνιστικός κορμός του Ασκληπιού και πλήθος άλλων αγαλμάτων.
  • Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο (Πόθια, απέναντι από το Δημαρχείο, κτήριο Βουβάλειου Τεχνικής Σχολής): Εκτίθενται η ναυτοσύνη αιώνων και πολλά αντικείμενα της ναυτικής τέχνης και της σπογγαλιείας.
  • Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Βαλσαμίδη (Βλυχάδια): Σπάνια θαλάσσια είδη, εργαλεία και στολές σπογγαλιείας καθώς και ιδιαίτερης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα από ναυάγια, τα περισσότερα συλλεγμένα από τους ιδιοκτήτες.
  • Καλύμνικο σπίτι (δρόμος προς Βλυχάδια, πριν τον οικισμό Βοθύνοι): Ιδιόκτητος εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί πλήθος αντικειμένων, χρηστικών και λαϊκής τέχνης, αναπαριστώντας το εσωτερικό ενός παραδοσιακού σπιτιού του τέλους του 19 ου αι.
  • Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» (1904): Από τα παλαιότερα πνευματικά ιδρύματα αυτού του είδους στην Ελλάδα στεγάζεται σε σύγχρονο κτίσμα με ιωνική πρόσταση, φιλοξενώντας τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με πολλά σπάνια βιβλία.
  • Πολυχώρος τέχνης VICTOR HUGO (Θεολόγος): Φιλοξενεί ακριβή αντίγραφα διάσημων έργων της παγκόσμιας ζωγραφικής, αφίσες και περιοδικές εκθέσεις τοπικών και ξένων καλλιτεχνών και αξιόλογες φωτογραφίες.

Έκθεση Τοπικών Καλλιτεχνών (Πόθια, Βουβάλειο Παρθεναγωγείο): Περιοδικά διοργανώνεται από την Ένωση Καλλιτεχνών με πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κεραμικά, υαλουργήματα κ.α.

Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010


Latest Category Articles
Το Πετροκάραβο στις Σπέτσες......
(Δημοσιεύτηκε στις: 09/02/2011)
Κατάδυση στην Ανατολική Μακεδονία......
(Δημοσιεύτηκε στις: 07/02/2011)
Σπήλαιο Ελεφάντων στην Κρήτη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/01/2011)
Δεύτερο Λιμανάκι Βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Όρμος Καταφυγή......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Τρίτο λιμανάκι Βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια .......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Δικαστικά, Μαραθώνας......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Σέσσι, Γραμματικό......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Σπηλιές Ντούνη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Λιμιώνας Καλάμου......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Πρώτο λιμανάκι βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Προηγούμενες Δραστηριότητες