vereint im Gesundheitswesen Droge Plan 2013 http://onlinepillen.ch/ Glenn Gould gut temperierten Klavier
Κατάδυση στην Ανατολική Μακεδονία

κείμενο: Γιώργος Αλεξόπουλος
φωτο:  Γ. Αλεξόπουλος - Χαράλαμπος Ντιριντής


Όταν αναφερόμαστε για καταδύσεις στην Μακεδονία, η σκέψη μας πηγαίνει αυτόματα στα πεντακάθαρα νερά της Χαλκιδικής. Υπάρχει όμως και μια άλλη Μακεδονία με περιοχές εξίσου πανέμορφες, όπου μπορεί κανείς να συνδυάσει οικογενειακές διακοπές, κατάδυση και διασκέδαση

Ο κόλπος της Νέας Ηρακλίτσας απέχει 12 χιλιόμετρα δυτικά της Καβάλας.
Η κωμόπολη της Νέας Ηρακλίτσας συνδυάζει τη νυχτερινή διασκέδαση με την φυσική ζωή. Έχει σύγχρονη μαρίνα, προσφέροντας άνετη παραμονή στους κατόχους των σκαφών αναψυχής.

Ακριβώς μπροστά στον κόλπο, υπάρχει το νησάκι Φιδονήσι ή Ξηρονήσι και η βραχονησίδα Αρέθουσα, σημεία που επιτρέπεται η κατάδυση.

Στην Μυθολογία, η Αρέθουσα ήταν νύμφη των πηγών και των δασών, θυγατέρα του Νηρέα και της Δωρίδας, ακόλουθος της Άρτεμης. Την ερωτεύθηκε ο ποταμός Αλφειός και η θεά Άρτεμης για να την προστατέψει τη μεταμόρφωσε σε πηγή, απ' όπου ανάβλυζε άφθονο γλυκό νερό. Το όνομα Αρέθουσα δινόταν από τους αρχαίους Έλληνες σε τοποθεσίες με πηγές και άφθονα νερά. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή της Ν. Ηρακλίτσας κατά τη διάρκεια της κατάδυσης θα έρθουμε σε επαφή με έντονα θερμοκλινή και η ορατότητα θα μειώνεται (θάμπωμα) λόγω της μείξης του αναβλύζοντος γλυκού νερού από τον πυθμένα με το αλμυρό της θαλάσσης.

 


Ο βυθός της Αρέθουσας αποτελείται από βράχια και πληθώρα κοιλοτήτων με έντονη ζωή από σφουγγάρια και μικρά κοράλλια. Επιπλέον, δεν λείπουν οι ροφοί και τα μουγγριά που έχουν συνηθίσει τις παρέες των αυτοδυτών.

Μετά τα –24m υπάρχει ποσειδωνία ενώ μια ξέρα σα ραχοκοκκαλιά, με κατεύθυνση το Φιδονήσι, επαληθεύει την θεωρία των γεωλόγων ότι πριν μερικές χιλιάδες χρόνια τα νησιά ήταν ενωμένα μεταξύ τους.


Προσοχή χρειάζεται για τυχούσες διελεύσεις σκαφών, επειδή μερικά που κατευθύνονται προς ή από την Καβάλα, περνούν καμιά φορά σε απόσταση αναπνοής από την βραχονησίδα.

Το Φιδονήσι ή Ξηρονήσι, πήρε το όνομα του όταν, πριν από χρόνια, το νησί κάηκε και τα φίδια για να γλυτώσουν από την φωτιά κολύμπησαν στην απέναντι ακτή.  Μια άλλη εκδοχή είναι ότι τα φίδια έκαναν την ίδια διαδρομή, σε ημερήσια βάση, για να βρουν γλυκό νερό στην Ν. Ηρακλιτσα και επέστρεφαν πίσω!

Το νησί οργιάζει από θαμνώδη βλάστηση, έχει απόκρημνες ακτές και δεν έχει φυσικό λιμένα, ούτε παραλία.
Έχει σχήμα ρόμβου και προσφέρει πολλές επιλογές κατάδυσης ανάλογα με τον καιρό.
Ο βυθός αξίζει μέχρι τα –35m γιατί μετά υπάρχει αμμουδιά.
Προσφέρεται για όλα τα επίπεδα κατάδυσης. Έντονη είναι η παρουσία των ψαριών, σφουγγαριών και τις ακόμα υπάρχουσες σε αφθονία πίνες και γυαλιστερές.
Στα Ν/Α του νησιού υπάρχει υποβρύχια σπηλιά στα –8m που φτάνει μέχρι τα –4m, μήκους 35 μέτρων περίπου, τέλεια για cavern dive καθώς δεν χάνεις την επαφή με τον φυσικό φωτισμό.

Έντονο χαρακτηριστικό της Ν/Α πλευράς είναι οι μεγάλες μονόπετρες, με την έντονη ζωή τόσο σε σφουγγάρια και ανεμώνες, όσο σε ψάρια, αστακοκαραβίδες κτλ.

Στη νότια πλευρά του Φιδονησίου υπάρχει μια δεύτερη σπηλιά, σε βάθος –5m με 12 μέτρα μήκος.

Λόγω της ποικιλότητας του πυθμένα, η νυχτερινή κατάδυση στη Ν. Ηρακλίτσα μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς του είδους.


(Το Φιδονήσι όπως φαίνεται από την Ν. Ηρακλίτσα)

Ανατολικά του κόλπου, στο δρόμο προς Καβάλα, είναι η περιοχή της Κακόσκαλας.

Προσφέρεται περισσότερο για αρχάριους και η πρόσβαση είναι από ξηρά με λίγο κουβάλημα σε βραχώδης έδαφος.
Μέγιστο βάθος περίπου στα –15m. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του βυθού είναι το πορτοκαλί κοραλλάκι και τα φύκια. Η θεά Τύχη θα ανταμείψει τους εκλεκτούς της καθώς μες στα φύκια ζει ένας μικρός πληθυσμός από ιππόκαμπους, το γνωστό σε όλους αλογάκι της θάλασσας. Το βρίσκουμε συνήθως υπό σχεδόν ορθή γωνία ως προς τον κύριο άξονα του σώματος του. Το αρσενικό φέρει στο σώμα του τα γονιμοποιημένα αυγά, που αποτίθενται από το θηλυκό σ' ένα ευρύ θύλακο και εκεί εκκολάπτονται. Σε παραστάσεις Ελληνιστικής εποχής, ο ιππόκαμπος εμφανίζεται να ιππεύεται από τον Έρωτα ή από κάποια Νηρηίδα. Οι γνώσεις των Αρχαίων Ελλήνων συνεχίζουν να αφήνουν άναυδη την επιστημονική κοινότητα. Τον Μάη του 2003, ανακαλύφθηκε ο μικρότερος ιππόκαμπος στον κόσμο. Έχει περίπου ύψος 16 χιλιοστά και ζει στα τροπικά νερά του Ειρηνικού ωκεανού.

Για τους λάτρεις της υψομετρικής κατάδυσης, η ανατολική Μακεδονία έχει δυο στενόμακρες πανέμορφες λίμνες πολλών χιλιομέτρων (Θησαυρού και Πλατανόβρυσης), που έχουν δημιουργηθεί μετά την κατασκευή των φραγμάτων της ΔΕΗ στον ποταμό Νέστο.
 


Η ιχθυοπανίδα των λιμνών περιλαμβάνει κυπρίνους, καβούρια και κεφαλόπουλα ενώ στα ρέματα υπάρχουν πέστροφες. Ξακουστή για την νοστιμιά της είναι η αγριοπέστροφα του Ακρουδορέματος. Η πρόσβαση στα φράγματα και τις λίμνες γίνεται από το Παρανέστι, ενώ για κατάδυση στις λίμνες χρειάζεται ειδική άδεια και γνώσεις υψομετρικής κατάδυσης. Κάθε κατάδυση στις λίμνες, ανεξαρτήτως καιρού θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν χειμερινή, εξαιτίας των έντονων θερμοκλινών που μπορεί να συναντήσουμε.

 


Τα περισσότερα δέντρα στους πυθμένες έχουν κοπεί, ενώ η ορατότητα σε γενικές γραμμές είναι καλή, καθώς ελάχιστοι παραπόταμοι ή χείμαρροι εκβάλουν σε αυτές. Επιπλέον λόγω του στενόμακρου σχήμα τους, υπάρχουν και περιοχές όπου ο πυθμένας δεν έχει λάσπη και είναι αρκετά βαθύς.

Η λίμνη του Θησαυρού έχει υψόμετρο 450 μέτρα και μέγιστο βάθος περίπου στα -100m ενώ η λίμνη της Πλατανόβρυσης βρίσκεται σε υψόμετρο 380 μέτρων και μέγιστο βάθος -50m.

 


(Λίμνη Πλατανόβρυσης –17m, κοντά στις εκβολές του Διαβολορέματος)

Χαρακτηριστικό των λιμνών είναι η πανέμορφη διαδρομή. Ειδικά στο δρόμο για το παρθένο δάσους Φρακτού της Δράμας, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει πόσο όμορφη είναι η άλλη Ελλάδα, αυτή που δεν αναφέρεται στα τουριστικά φυλλάδια.

Δημοσιεύτηκε στις: 07/02/2011


Τελευταία άρθρα της κατηγορίας
Το Πετροκάραβο στις Σπέτσες......
(Δημοσιεύτηκε στις: 09/02/2011)
Κατάδυση στην Ανατολική Μακεδονία......
(Δημοσιεύτηκε στις: 07/02/2011)
Σπήλαιο Ελεφάντων στην Κρήτη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/01/2011)
Δεύτερο Λιμανάκι Βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Όρμος Καταφυγή......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Τρίτο λιμανάκι Βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια .......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Δικαστικά, Μαραθώνας......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Σέσσι, Γραμματικό......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Σπηλιές Ντούνη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Λιμιώνας Καλάμου......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Πρώτο λιμανάκι βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
"Λάμπρος" - Λιμανάκια Βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Προφήτης Ηλίας - Αγία Μαρίνα Λαυρεωτικής......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Ναυάγιο motorship "Καλή Τύχη", Αγ.Κυριακή Τρίκερι......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Λεγραινά "Υποβρύχιο Νεκροταφείο Αυτοκινήτων"......
(Δημοσιεύτηκε στις: 16/12/2010)
Προηγούμενες Δραστηριότητες