vereint im Gesundheitswesen Droge Plan 2013 http://onlinepillen.ch/ Glenn Gould gut temperierten Klavier
Δεύτερο Λιμανάκι Βουλιαγμένης

κείμενο-φωτό Κώστας Λαδάς

 Δεύτερο Λιμανάκι.Ξακουστό, γιατί εδώ βρίσκεται το πηγάδι του οποίου
ο βυθός του βρίσκεται στα 30 μέτρα. Το λιμανάκι είναι ιδανικό για την βαθειά βουτιά του AOW,
για τα σχολεία που κάνουν οι ελεύθεροι δύτες αλλά και για την διαδρομή που μπορούμε να ακολουθήσουμε η οποία σε όλα της τα βάθη κρύβει εκπλήξεις.

 Και εδώ αμμώδης βυθός αλλά με βράχια στο πλάϊ να κατεβαίνουν απότομα στο βυθό. Λίγο κολύμπι στην επιφάνεια, για να ξεφύγουμε από
το ρηχό κομμάτι που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από
το σημείο εισόδου, καταδυόμαστε ακλουθώντας την δεξιά πλευρά του κόλπου. Εκεί που συναντώνται τα βράχια με την άμμο, υπάρχουν διάσπαρτες τρύπες που κρύβουν αρκετούς θαλάσσιους οργανισμούς. Στο κάθετο κομμάτι του βράχου, βαθειάς σχισμές κρύβουν στο βάθος τους σαργούς αλλά και ροφουδάκια ,παρέα με πολύχρωμους αστερίες.

Κάθε άναμμα του φακού, μέσα στις σχισμές, έχει να μας αποκαλύψει κάποια θαλάσσια αγελαδίτσα αλλά και κάποιο περίεργο από τα πολλά χταπόδια, που φιλοξένει η πλευρά αυτή του κόλπου. Συνεχίζοντας την πορεία μας ,γρήγορα βρισκόμαστε στο βάθος των 27 μέτρων και έχοντας ξεφύγει από τον κάβο του κόλπου συναντάμε την ξέρα που φιλοξενεί μεγαλύτερα ψάρια καθ ότι πιο βαθειά τα νερά αλλά και με πιο ασφαλή καταφύγια. Μια προσεκτική προσέγγιση στο σημείο θα μας φανερώσει μερικούς ροφούς που ίσως έχουν την διάθεση να ποζάρουν για μια αναμνηστική φωτογραφία, διαφορετικά θα αρκεστούμε σε μια πιο μακρινή λήψη.

Κοπάδια από σάλπες που βόσκουν στις αποχές της ξέρας και μετακινούνται από το ένα επίπεδο στο άλλο μας ομορφαίνουν την εικόνα κάθε φορά που κοιτάμε από τα βαθειά προς την επιφάνεια.
Είναι πραγματικά από τα σημεία που θα ήθελε ο αυτοδύτης να έχει την δυνατότητα να βρίσκεται διαρκώς πότε πάνω και πότε κάτω. Πράγμα αδύνατον βέβαια να συμβεί κάτι τέτοιο και επιστροφή στην πραγματικότητα της βουτιάς μας. Έχοντας φτάσει στην πίσω πλευρά της ξέρας, ξεκινάμε για
το ρηχότερο κομμάτι της το οποίο ενώνεται με την ξέρα, δημιουργώντας έτσι ένα πλάτωμα με διάσπαρτα μικρά μονόπετρα σε ένα πράσινο λιβάδι με κοντό χόρτο. Σάλπες, σαργοί, μικρές τσιπούρες ,σπαράκια , όλα σε μικρές ομάδες κινούνται σε χορευτικούς ρυθμούς, ακλουθώντας το ρεύμα ή παραμένουν ακίνητα πολλές φορές, κόντρα σε αυτό.

Από εδώ ξεκινάει ένα σκαλοπάτι στα 12 μέτρα, το οποίο σε μικροοργανισμούς, είναι η χαρά του φωτογράφου. Έχοντας ήδη πάρει τον δρόμο της επιστροφής από το ρηχότερο κομμάτι, σίγουρα θα συναντήσουμε μερικά σφουγγάρια που φυτρώνουν στην άκρη του βράχου. Με βλέμμα ερευνητικό θα δούμε να ξεπροβάλει από την κρυψώνα του ο Τρίτωνας Charonia tritonis variegata, αλλά και το υπέροχο σε χρώματα μικροσκοπικό γυμνοβράγχιο μαλάκιο Chromodoris luteorosea της οικογένειας Chromodoridae. Σε κάθε άναμμα του φακού μας, θα μας αποκαλύπτονται τα υπέροχα χρώματα από το σφουγγάρι Crambe - crambe, αλλά και από τα διάσπαρτα ασκίδια Aplidium tabarquensis. Χορτασμένοι πλέον από εικόνες ας ξεκινήσουμε την ανάδυση μας ρίχνοντας μια τελευταία ματιά τριγύρω μας, δίνοντας έτσι την υπόσχεση πως θα επιστρέψουμε ξανά σε αυτόν τον τόσο υπέροχο κόλπο.

Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010


Τελευταία άρθρα της κατηγορίας
Το Πετροκάραβο στις Σπέτσες......
(Δημοσιεύτηκε στις: 09/02/2011)
Κατάδυση στην Ανατολική Μακεδονία......
(Δημοσιεύτηκε στις: 07/02/2011)
Σπήλαιο Ελεφάντων στην Κρήτη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/01/2011)
Δεύτερο Λιμανάκι Βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Όρμος Καταφυγή......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Τρίτο λιμανάκι Βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια .......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Δικαστικά, Μαραθώνας......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Σέσσι, Γραμματικό......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Σπηλιές Ντούνη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Λιμιώνας Καλάμου......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Πρώτο λιμανάκι βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
"Λάμπρος" - Λιμανάκια Βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Προφήτης Ηλίας - Αγία Μαρίνα Λαυρεωτικής......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Ναυάγιο motorship "Καλή Τύχη", Αγ.Κυριακή Τρίκερι......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Λεγραινά "Υποβρύχιο Νεκροταφείο Αυτοκινήτων"......
(Δημοσιεύτηκε στις: 16/12/2010)
Προηγούμενες Δραστηριότητες