vereint im Gesundheitswesen Droge Plan 2013 http://onlinepillen.ch/ Glenn Gould gut temperierten Klavier
Όρμος Καταφυγή

κείμενο-φωτό : Κώστας Λαδάς

Συνέχεια της παραλιακής λεωφόρου Σουνίου και ακολουθώντας την ακτογραμμή με τους πολυάριθμους μικρούς κόλπους συναντάμε τον αμφιθεατρικά κτισμένο οικισμό Καταφυγή αμέσως μετά το Θυμάρι!

Δυο μικρές παραλίες προστατευμένες από Ανατολικούς ,Βόρειους και Δυτικούς ανέμους ,που χωρίζονται από ένα λόφο που φιλοξενεί στην κορυφή του ένα γραφικότατο εκκλησάκι.

Σημεία πρόσβασης και στις δυο αυτές παραλίες πολύ εύκολα, με αμμουδιά και χοντρό βότσαλο , με σημεία εισόδου στο νερό που δεν δυσκολεύουν καθόλου τους αυτοδυτες αλλά και την παρέα που πιθανόν θα τους συνοδεύει και θα θέλει να περάσει ευχάριστα, απολαμβάνοντας το κολύμπι της.

Μετά από κολύμπι στην επιφάνεια περίπου 50 μέτρων ,ώστε να περάσουμε το σημείο με την ρηχή ενιαία πλάκα, ξεκινάμε την κατάδυση από την δεξιά πλευρά του πρώτου κόλπου φτάνοντας αρχικά στα 7μετρα και έχοντας μπροστά μας αμμώδη βυθό με διάσπαρτα λιβάδια ποσειδωνίας .Κύριο χαρακτηριστικό σημείο της αρχής της υποβρύχιας πορείας μας, μια τεράστια σιδερένια άγκυρα που χρησιμοποιείται πιθανόν για ρεμέντζο .Με πορεία καθαρά Νοτιοδυτική και μέσα από ένα πέρασμα δυο μεγάλων μονόπετρων ,αρχίζουμε να κατηφορίζουμε προς το βαθύ κομμάτι  φτάνοντας τα 18 μετρα.

Κάθε τρύπα στα μονόπετρα κρύβει και από μια έκπληξη με το άναμμα του φακού ,ανεμώνες που λικνίζονται στο ρεύμα ,κατακόκκινα σφουγγάρια ,αρκετές σμέρνες ,χταπόδια που άλλοτε είναι κρυμμένα στα πολλά θαλάμια της περιοχής και άλλοτε απλωμένα στην άμμο και στα περάσματα ανάμεσα από τις φυκιάδες.

Διάσπαρτοι αμμόλοφοι κάνουν το τοπίο να αλλάζει διαρκώς μορφή με τον κάθε έναν από αυτούς να φιλοξενεί σχεδόν πάντα στην κορυφή του κάποια σκορπίνα αρκετά μεγάλων διαστάσεων και πρόθυμη να ανταποκριθεί σε κάθε μας προσπάθεια για φωτογράφηση.Με κατεύθυνση πλέον Ν.ΝΑ και κάνοντας ένα ημικύκλιο συναντάμε έναν φυσικό Λαβύρινθο από λωρίδες άμμου ανάμεσα στα λιβάδια ποσειδωνίας .Κοπάδια από μουρμούρες , μπαρμπούνια καθώς και πίνες κρυμμένες στα όρια της αμμουδιάς, θα συναντάμε σε κάθε διάδρομο με άμμο.

Αλλαγή κατεύθυνσης ,με πορεία πλέον Βόρεια προς την ξηρά έχοντας καλύψει το ημικύκλιο και θα συναντήσουμε την άλλη πλευρά του μεγάλου βράχου .Σφουγγάρια που μοιάζουν με πούρα γίνονται κατακίτρινα σε κάθε άναμμα του φακού μας και οι τρύπες στον μεγάλο βράχο αρχίζουν να δείχνουν τους περίεργους και χρωματιστούς τους κατοίκους.

Λίγο πριν την έξοδο μας, αξίζει να δώσουμε προσοχή στην μικρή σπηλιά που φιλοξενεί ένα πολύ ρηχό ναυάγιο ,μια πλαστική σπασμένη βάρκα, αποτέλεσμα μιας χειμωνιάτικης καταιγίδας .Το φως που περνάει από το ανοικτό ταβάνι της σπηλιάς σίγουρα θα μας κρατήσει αρκετή ώρα να θαυμάσουμε το παιχνίδι του αλλά και να απολαύσουμε τον μόνιμο κάτοικο της ,μια υπέροχη σμέρνα .

Ώρα για επιφάνεια λοιπόν και ευκαιρία να απολαύσουμε την όμορφη παραλία του κόλπου ,αλλά και να διηγηθούμε στην παρέα μας για τις τόσο όμορφες εικόνες που αποκομίσαμε από μια χαλαρή και ρηχή κατάδυση!

Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010


Τελευταία άρθρα της κατηγορίας
Το Πετροκάραβο στις Σπέτσες......
(Δημοσιεύτηκε στις: 09/02/2011)
Κατάδυση στην Ανατολική Μακεδονία......
(Δημοσιεύτηκε στις: 07/02/2011)
Σπήλαιο Ελεφάντων στην Κρήτη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 14/01/2011)
Δεύτερο Λιμανάκι Βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Όρμος Καταφυγή......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Τρίτο λιμανάκι Βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια .......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Δικαστικά, Μαραθώνας......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Σέσσι, Γραμματικό......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Σπηλιές Ντούνη......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Λιμιώνας Καλάμου......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Πρώτο λιμανάκι βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
"Λάμπρος" - Λιμανάκια Βουλιαγμένης......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Προφήτης Ηλίας - Αγία Μαρίνα Λαυρεωτικής......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Ναυάγιο motorship "Καλή Τύχη", Αγ.Κυριακή Τρίκερι......
(Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2010)
Λεγραινά "Υποβρύχιο Νεκροταφείο Αυτοκινήτων"......
(Δημοσιεύτηκε στις: 16/12/2010)
Προηγούμενες Δραστηριότητες