Έβυθος: Αποκαλύπτοντας τη λίμνη των "μυστηρίων"

Βόρεια του Τραγανού Ηλείας σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου σε ιδιόκτητο αγρό είναι μια λίμνη σε σχήμα κύκλου, η οποία πήρε το όνομα Έβυθος από μετατροπή - παραφθορά της λέξης Άβυθoς , που σημαίνει χωρίς βυθό. Το βάθος της είναι άγνωστο ενώ ο μύθος θέλει τη λίμνη να επικοινωνεί με τη θάλασσα γιατί το νερό είναι γλυφό...

Στην λαϊκή παράδοση ο «Εβυθός ή του παπά τ’ αλώνια» αναφέρεται από τον Ανδρέα Καρκαβίτσα το 1884, υπό τον τύπο αφηγήματος με λογοτεχνική μορφή:

«Ήτανε της Παναγιάς της Καψοδεματούσας του Αλωνάρη (2 Ιουλίου) και ο παπα-Βασίλης, που ήταν διορισμένος εφημέριος στα τέσσερα χωριά, Ζόγκα, Ζουλάτικα, Μάζι, Ρετούνη, αντί να πάει στη λειτουργιά του, ήθελε να πιάσει δουλειά και πήγε στ’ αλώνι ν’ αλωνίσει. Σαν ελαιμάριασε τα έξι άλογά του και τα ‘δεσε στο στυγερό, άρχισε να αλωνίζει και από πίσω από τα άλογα, βαστώντας τα γκέμια και χτυπώντας το καμουτσίκι, του εφώναζε: «Άπλα, άπλα, άπλα!» Ήρθε μεσημέρι, ο ήλιος έκαιγε και ο παπάς δεν έπαυε το αλώνισμα, μόν’ έτρεχε πίσω από τ’ άλογα σαν δαιμονισμένος φωνάζοντας πάντα «άπλα!»

Από την κάψα και την πολλή κούραση έσκασαν σε λίγο τα δυο του άλογα. Εκείνος από το θυμό του εβλαστήμησε την Παναγία, εφασκέλωσε τον ουρανό και αφού έσπρωξε έξω από τ’ αλώνι τα σκασμένα άλογα, έπιασε ο ίδιος την άκρη του σκοινιού και χτυπώντας τ’ άλογα άρχισε να γυρίζει μαζί στο στυγερό. Μα δεν εγύρισε πολύ. Άξαφνα, ακούει μια βουή τρομαχτική, γυρίζει και βλέπει μακρυά, γύρω στ’ αλώνι του κάτι σαν κοπάδια κάτασπρα.

Σαν κοίταξε πάλι είδε πως δεν ήταν πρόβατα παρά νερό που ερχότανε, αφρισμένο απάνω του και του έζωνε τ’ αλώνια. Πέρα εφαίνονταν οι κάμποι πρασινισμένοι, ο ουρανός ξάστερος. Ο παπάς δεν εδείλιασε αμέσως. Μα σαν είδε πως το νερό ετράβαε μπρος και τον έζωνε ολούθε, τα χρειάστηκε και έπεσε στα γόνατα και είπε: «Ήμαρτον, Θεέ μου». Ο Θεός όμως δεν τον άκουγε τώρα, δεν ήταν καιρός. Το νερό επλάκωσε τ΄ αλώνι και ο παπάς για να γλυτώσει ανέβηκε πάνω στο στυγερό. Μα το νερό ανέβαινε, ανέβαινε και σε λίγο εσκέπασε και το στυγερό κι ένα κύμα ήρθε και τον έριξε κάτου κι επνίγηκε.

Εκεί που πνίγηκε ο παπάς κάθε χρόνο της Παναγιάς, μες στο μεσημέρι, ακούγονται χλιμιντρίσματα αλόγων και οι φωνές του παπά «Άπλα, άπλα». Το μέρος που επνίγηκε λέγεται «Εβυθός» ή «Του παπά τ’ αλώνια», είναι μια λίμνη μια ώρα μακρυά από τα Λεχαινά, ανατολικά και στη μέση είναι άπατη. Όταν φυσάει βοριάς το νερό της αλμυρίζει, γιατί έχει συγκοινωνία υπογείως με τη θάλασσα.»

Η λίμνη της ιστορίας που διαδραματίζεται κοντά στα Λεχαινά, ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, απέκτησε και πάλι δημοσιότητα καθώς εκεί εντοπίσθηκε το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 8ης Ιουνίου 2008. Ο σεισμός αυτός των 6,5 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Δυτική Ελλάδα και είχε επίκεντρο την περιοχή της Ανδραβίδας δεν ήταν συνηθισμένος. Προήλθε από ένα ρήγμα που ναι μεν μπορεί να ήταν χαρτογραφημένο και λίγο γνωστό στους επιστήμονες - σεισμολόγους, αλλά ποτέ αυτοί δεν φανταζόντουσαν ότι μπορεί να δώσει τέτοια μεγάλη ένταση. Αρκετοί υποστήριξαν ότι το ρήγμα και ο σεισμός σχετίζονται με την μικρή λιμνούλα, "Εβυθός", που βρίσκεται ανατολικά του αεροδρομίου Ανδραβίδας. Η λίμνη αυτή ναι μεν μπορεί να είναι μικρή αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το βάθος της, ενώ εικασίες μιλάνε για βάθη που ξεπερνούν χιλιόμετρα.

Με στόχο να ερευνήσουμε την λίμνη και να διαλευκάνουμε το «μυστήριο» της, μέλη του Τμήματος Τεχνικής Κατάδυσης των Υδροναυτών πραγματοποιήσαμε επίσκεψη – κατάδυση στα πλαίσια του γενικότερου προγράμματος «έρευνας πεδίου εσωτερικών υδάτων». Η εν λόγω λίμνη βρίσκεται στην μέση ενός αγρού στην πεδιάδα πίσω από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά. Κατά την αναζήτηση μας και λόγω των μύθων, αρκετοί κάτοικοι ήταν διστακτικοί στο να μας δώσουν πληροφορίες για την ακριβή της τοποθεσία. Η υψομετρική διαφορά της με την θάλασσα είναι 8 μέτρα. Οι διαστάσεις της είναι 90 x 90 μέτρα. Υπάρχει αρκετή βλάστηση πέριξ αλλά και εντός της λίμνης με τα βούρλα να κυριαρχούν. Στο σημείο βρέθηκαν και σωλήνες άντλησης νερού.
Οι καταδύσεις στη λίμνη έγιναν σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας λόγω των οργανικών αποθέσεων εντός αυτής, με ορατότητα που δεν ξεπερνούσε το ½ μέτρο με το νερό να έχει χρώμα τσαγιού. Το μέγιστο βάθος βρέθηκε αυτό των 7 μέτρων!!!! Ο βυθός είναι λασπώδης και υδρόβια φυτά υπάρχουν στον πυθμένα της λίμνης.


Στην ουσία η λίμνη πρόκειται για ένα βύθισμα ή έναν μεγάλο νερόλακκο ο οποίος συγκρατεί τα επιφανειακά νερά και λόγω των διαστάσεων του δεν αδειάζει. Η μικρή υψομετρική διαφορά με τη θάλασσα συντελεί στη φήμη που θέλει το νερό να είναι υφάλμυρο. Εκτός όμως του ότι δεν επικοινωνεί με αυτήν, η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη και το νερό της λίμνης εν τέλει βρέθηκε γλυκό. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν αρκετά πηγάδια στη γύρω περιοχή με βάθος 6-8 μέτρα, από τα οποία γίνεται ύδρευση που μας κάνει να συμπεραίνουμε ότι το βάθος αυτό είναι η επαφή με τα υπόγεια νερά και η ζώνη κορεσμού. Η θερμοκρασία της λίμνης ήταν σχετικά ίδια με αυτή του περιβάλλοντος (18c), με το νερό να μην παρουσιάζει καμία κίνηση ή ροή. Μετά από 30 λεπτά, η έρευνα μας είχε ολοκληρωθεί αποκαλύπτοντας το μυστικό του «Έβυθου», το οποίο θα συνεχίσει να προκαλεί το λογοτεχνικό ενδιαφέρον από την πένα του Α. Καρκαβίτσα. Το βάθος του θα είναι απλά ένας ακόμα αστικός μύθος για του αλαφροΐσκιωτους λάτρεις του ανεξήγητου καθώς δεν υπάρχουν «άπατες» λίμνες ούτε «ανεξήγητα μυστήρια». Για όλους εμάς αντιθέτως που ζούμε στον πραγματικό κόσμο ο Εβυθος αποτελεί ένα διακριτό φυσικό τοπίο άξιο προστασίας και η κατάδυση σε αυτόν ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία, μία από τις πολλές που κρύβει η Ελλάδα υπόγεια και υποβρύχια και περιμένει να τις ανακαλύψουμε και να τις φέρουμε στο φως. Η έρευνα συνεχίζεται και αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Τμήματος Τεχνικής Κατάδυσης της ΜΚΟ Υδροναύτες.

Δημοσιεύτηκε στις: 13/04/2011


Latest Category Articles
Η γεωμορφολογική εξέλιξη των ελληνικών ακτών και η......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/01/2013)
Σπόγγοι......
(Δημοσιεύτηκε στις: 03/09/2012)
Κατάδυση στις Γοργόνιες......
(Δημοσιεύτηκε στις: 06/10/2011)
Έβυθος: Αποκαλύπτοντας τη λίμνη των "μυστηρίων"......
(Δημοσιεύτηκε στις: 13/04/2011)
Παρέα με τους Ιππόκαμπους......
(Δημοσιεύτηκε στις: 21/01/2011)
Η Νυχτερινή Κατάδυση......
(Δημοσιεύτηκε στις: 10/01/2011)
Διοργάνωση ενός καθαρισμού βυθού......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Σκανταλόπετρα......
(Δημοσιεύτηκε στις: 28/12/2010)
Προηγούμενες Δραστηριότητες