Ο Αµβρακικός κινδυνεύει να µετατραπεί σε «νεκρή θάλασσα»

Οξυγόνο µηδέν στο 50% του πυθµένα του, εντόπισαν οι επιστήµονες«Συστηµατικές υποβρύχιες µετρήσειςµας στον Αµβρακικό έδειξανότι ο κόλπος κινδυνεύει να γίνει νεκρή θάλασσα. Κάτω από τα 35 µέτρα βάθος δεν υπάρχει καθόλου οξυγόνο τους καλοκαιρινούς µήνες, ενώ και στα 25 είναι ελάχιστο, µε µεγάλες συγκεντρώσεις µεθανίου. Το βαθυσκάφος µας έφερε στην επιφάνεια εφιαλτικές εικόνες του πυθµένα...».


Διαβάστε περισσότερα..
«Ψαριά» ηλικίας… 2.500 ετών!

Τα δίχτυα  ήταν βαριά, όταν προσπάθησε  να τα σηκώσει ο κυβερνήτης της μηχανότρατας "ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ", που είχε βγει για ψάρεμα στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του λιμένα Θερμών στη Σαμοθράκη και υπέθεσε ότι κάτι «μεγάλο» είχε πιάσει. Ψαριά σαν αυτή, όμως, σίγουρα δεν είχε ξαναδεί!

 


Διαβάστε περισσότερα..
Παυλοπετρί, η αρχαιότερη υποβρύχια πόλη

pavlopetri underwater townΜε άρωμα Ατλαντίδας, το Παυλοπετρί είναι η παλιότερη υποβρύχια πόλη που έχει ανακαλυφθεί. Το BBC κινηματογραφεί ένα νέο ντοκιμαντέρ, θέμα του οποίου είναι ακριβώς αυτή η πόλη. Κάτω από μερικά μέτρα νερό, το μαγευτικό τοπίο των χαλασμάτων παίρνει πόζες για τον φακό.

 

 


Διαβάστε περισσότερα..
Ταξιδευτές των ωκεανών

Από τη ∆υτική Αφρική ως τη Νότια Αµερική για την εξεύρεση τροφής και µετά πίσω στην Αφρική για να φτιάξει στην άµµο φωλιά ώστε να γεννήσει τα αυγά της. Το χιλιάδων χιλιοµέτρων ταξίδι της θαλάσσιας χελώνας διαρκεί µήνες, ακόµη και χρόνια, και για πρώτη φορά κατάφεραν να το χαρτογραφήσουν οι επιστήµονες.

 


Διαβάστε περισσότερα..
Ερυθρός τόνος: του απομένουν 8 μέρες ζωής

ΤόνοςΑκτιβιστές της Greenpeace ζητούν προστασία του θαλάσσιου πλούτου κατά την έναρξη της συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής για τη διατήρηση του τόνου του Ατλαντικού (ICCAT) στο Παρίσι. Οι ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν σήμερα - κατά την έναρξη της εν λόγω συνάντησης- για τη συνεχιζόμενη υπεραλίευση του απειλούμενου ερυθρού τόνου, κρεμώντας πανό στο συνεδριακό κέντρο με μήνυμα «Ερυθρός τόνος: απομένουν 8 μέρες ζωής».
Στο σημείο έχει συγκεντρωθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που προσπαθεί να κατεβάσει το πανό. Η Greenpeace ζητεί από την ICCAT να σταματήσει την αλιεία ερυθρού τόνου, μέχρι να ανακάμψει ο πληθυσμός του.


Διαβάστε περισσότερα..
Το μεγαλύτερο κυλινδρικό ενυδρείο του κόσμου

Λέγεται AquaDom (που σημαίνει υδάτινος θόλος) και βρίσκεται στο εσωτερικό ενός συγκροτήματος κτηρίων στο Βερολίνο.
Είναι ένα κυλινδρικό ενυδρείο ύψους 25 μέτρων και διάμετρο πάνω από 11 μέτρα. Περιέχει κάτι λιγότερα από 1.000.000 λίτρα θαλασσινού νερού και πάνω από 2.500 ψάρια, τα οποία ταΐζονται καθημερινά από δύο δύτες πλήρους απασχόλησης. Η κατασκευή του στοίχισε σχεδόν 13 εκατομμύρια ευρώ.
Στο εσωτερικό του θόλου βρίσκεται ένα ασανσέρ χωρητικότητας 48 ατόμων. Τα τοιχώματά του είναι από διάφανο υλικό, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του AquaDom να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία.


Διαβάστε περισσότερα..
Το ταξίδι του λευκού καρχαρία προς τη Μεσόγειο

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες, που υπάρχουν και στην Μεσόγειο, αλλά σπάνια εμφανίζονται, έφτασαν για πρώτη φορά στην περιοχή αυτή πριν από περίπου 450.000 χρόνια προερχόμενοι από την Αυστραλία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η ανάλυση του γενετικού υλικού δείχνει ότι πιθανότατα επρόκειτο για μια «λάθος στροφή» που πήραν θηλυκοί καρχαρίες που εγκυμονούσαν και, χωρίς να το θέλουν, βρέθηκαν στη Μεσόγειο. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, υπό τον θαλάσσιο βιολόγο Λέσλι Νομπλ εκτιμούν ότι μία κλιματική αλλαγή ανάμεσα σε δύο περιόδους παγετώνων ανάγκασε τους προγόνους των καρχαριών (του είδους Carcharodon carcharias) να αναζητήσουν άλλες θάλασσες.


Διαβάστε περισσότερα..
prev [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] next
Items 50 - 56 of 62 displayed.

Πίσω στην Κεντρική σελίδα