http://ydronaftes.gr

Δημοσιεύτηκε στις: Ιούλ 24, 2012


Διήμερο περιβαλλοντικών εκδηλώσεων και δράσεων στην Πάτμο 21 & 22 Ιουλίου 2012

H MKO ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ σε συνεργασία με την Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού και την υποστήριξη του Δήμου Πάτμου, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία διήμερο Περιβαλλοντικών εκδηλώσεων και δράσεων στην Πάτμο στις 21 και 22 Ιουλίου 2012.

Ειδικότερα, το Σάββατο 21 Ιουλίου μέλη της οργάνωσής μας πραγματοποίησαν καταγραφή του βυθού στην περιοχή του Γροίκου, και αποτύπωσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο βυθός ενός από τους ομορφότερους κόλπους παγκοσμίως. 


Φωτογραφίες απο την διαδικασία καταγραφής


Το απόγευμα του Σαββάτου, στα πλαίσια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτμου, ο Πρόεδρος της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ Κος Παναγιώτης Τασιαδάμης πραγματοποίησε παρουσίαση της οργάνωσής μας και ανέπτυξε τους στόχους της εκστρατείας «Φωνή Βυθού». Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «The end of the line» που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα της παγκόσμιας μείωσης των ιχθυαποθεμάτων.


Η αφίσσα του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου Πάτμου


Η παρουσίαση της οργάνωσής μας και η ανάλυση του προγράμματος "Φωνή Βυθού"


Ο Πρόεδρος της οργάνωσής μας μαζί με τον καθηγητή Giuseppe Notarbartolo di Sciara, Προέδρου του Tethys Research Institute


ΟΙ Υδροναύτες μαζί με μέλη της Εταιρείας Πατμιακού Πολιτισμού και του Tethys Research Institute


Μια πανέμορφη νύχτα γεμάτη θετική ενέργεια, στο πανέμορφο νησί της Πάτμου

Το πρωινό της Κυριακής πραγματοποιήθηκε καθαρισμός βυθού στον κόλπο του Γροίκου και ανελκύστηκαν από τον βυθό μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών και αντικειμένων που αποτελούσαν σημαντική απειλή για την βιοποικιλότητα της περιοχής.


Καθαρισμός βυθού στον κόλπο του Γροίκου - Οι εθελοντές με τα συγκεντρωμένα σκουπίδια


Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα το περιβάλλον της Πάτμου και την βραβευμένη οργάνωση «Υδροναύτες» στον πανέμορφο χώρο εκδηλώσεων "Οικία Σταύρακα" στην Χώρα της Πάτμου.


Απόψεις του χώρου εκδηλώσεων "Οικία Σταύρακα"

Η εκπρόσωπος του καθηγούμενου της Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου,  απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση και εξέφρασε τις απόψεις του για τον εθελοντισμό και την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος.


Η εκπρόσωπος του καθηγούμενου

Ο Δήμαρχος Πάτμου Κος Γρηγόρης Στόικος μας μίλησε για την σημασία που έχει ο εθελοντισμός για την Πάτμο και τις γενικότερες προσπάθειες του Δήμου Πάτμου να ανταποκριθεί στα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.


Ο Δήμαρχος Πάτμου


Ο καθηγητής Giuseppe Notarbartolo di Sciara, Πρόεδρος του Tethys Research Institute ανέπτυξε στους παρευρισκόμενους το παγκόσμιο ζήτημα της υποβάθμισης των θαλασσών και της βιοποικιλότητας


Ο καθηγητής Giuseppe Notarbartolo di Sciara


Οι τρείς "ιππείς" της "Αποκάλυψης" του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση και η υπεραλίευση.

Στην συνέχεια, η κα Δέσποινα Βακράτση, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας, έκανε μια εισαγωγή για το εξαιρετικό πρόγραμμα  Μονοπάτια Πολιτισμού


η κα Δέσποινα Βακράτση, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας

 

Ο Κος Καμίτσης Γεώργιος, τοπικός εθελοντής ανέφερε σχετικά με δραστηριότητες που έχει αναλάβει, σχετικές με δράσεις καθαρισμών, αναβίωσης των παλαιών ανεμομύλων και την προσπάθεια οργάνωσης ανακυκλωτικών ενεργειών.

Ο Κος Στέφανος Γερουλάνος – Μέλος της Ελλανοδίκης επιτροπής που εξέλεξε τους νικητές του διαγωνισμού "Νησίδες Ποιότητας 2011, στον οποίο βραβέυθηκε η οργάνωσή μας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μίλησε για την ιδιαίτερη προσφορά της οργάνωσής μας στο κοινωνικό σύνολο, η οποία και οδήγησε την επιτροπή στην απόφασή της.


Ο καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος


Την οργάνωσή μας εκπροσώπησαν:

Ο Κος Νίκος Γκίκας, γραμματέας της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ, ο οποίος ανέπτυξε την ιδιαίτερη σημασία, τα πολλαπλά και πολυδιάστατα οφέλη που αποκομίζουμε από τους καθαρισμούς βυθών.  


Νίκος Γκίκας, Γραμματέας της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ


H κα Άννα Χαρίση, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της οργάνωσής μας, η οποία κατάφερε με την ομιλία της να προκαλέσει πολύ έντονα συναισθήματα στους παρευρισκόμενους καθώς ανέπτυξε την σημασία που έχουν οι δράσεις αυτές για τα μικρά παιδιά και τις νεαρότερες ηλικίες που ουσιαστικά είναι οι φορείς της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το οικοσύστημα της χώρας μας.Άννα Χαρίση, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ

 

Στην συνέχεια προβλήθηκε το βίντεο που κατέγραψαν τα μέλη της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ, οι εικόνες του οποίου περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση των βυθών του νησιού. Κατά την διάρκεια της προβολής, η οργάνωσή μας ανέλαβε να εξηγήσει  τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και που αφορούσαν:
-Την ρύπανση των βυθών
-Την διατάραξη της βιοποικιλότητας από την είσοδο ειδών που δεν ανήκουν σε αυτήν
-Την καταστροφή της Ποσειδωνίας από την έλλειψη μόνιμων αγκυροβολίων
-Την ανεξέλεγκτη αλιεία και την χρήση παράνομων μεθόδων ψαρέματος

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την συμμετοχή πολύ κόσμου, ενώ τις παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα περιβάλλοντος. Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε λιτή δεξίωση με τοπικά βιολογικά προϊόντα.


Από πλευράς της οργάνωσής μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας όλους όσοι συνετέλεσαν στην απόλυτη επιτυχία όλων των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα την Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού για την εξαιρετική από κάθε άποψη συνεργασία και την τόσο ζεστή φιλοξενία που μας παρείχαν.

Θεωρούμε πως το ιδιαίτερα επιτυχημένο αυτό διήμερο είναι η αρχή μόνο μιας εξαιρετικής συνεργασίας σε κάθε επίπεδο και δεσμευόμαστε να στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια μπορεί να αξιοποιήσει τις γνώσεις, την τεχνογνωσία αλλά και την διάθεση για προσφορά που χαρακτηρίζει την ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ καθώς και τα μέλη που συμμετέχουν και στηρίζουν τις δραστηριότητές μας.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους επώνυμους αλλά και ανώνυμους που θέλησαν να εκφράσουν την στήριξη τους στις προσπάθειες της οργάνωσής μας με λόγια που πραγματικά μας συγκίνησαν.

Δείτε το βίντεο απο τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν κατα την διάρκεια του διημέρου.